Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ
Πολλά προβλήματα ζητούν λύσεις
06-10-2010

Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ - ΕΛΕΝΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ

Η απουσία πεζόδρομων, το ζήτημα της καθαριότητας και οι χώροι στάθμευσης, αποτελούν μερικά από τα προβλήματα της Παλιάς Πόλης των Χανίων.
Κάτοικοι και καταστηματάρχες, μιλούν στα "Χ.Ν." ζητώντας απαντήσεις από τους υποψηφίους δημάρχους για τα ζημήματα που τους απασχολούν.
'ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ'
"Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα τραπεζοκαθίσματα τα οποία δεν αφήνουν τον κόσμο να κυκλοφορήσει ελεύθερα έτσι όπως πρέπει. Είμαι σαράντα χρόνια στην περιοχή, πριν μπουν τα τραπεζοκαθίσματα στην περιοχή ήμασταν καλύτερα, δεν είχαμε αυτές τις προστριβές με τους καταστηματάρχες εδώ" μας είπε ο κ. Χρήστος Ντουκάκης ιδιοκτήτης καταστήματος δίπλα στην πλατεία Μητροπόλεως.
'ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ"
Το θέμα της καθαριότητας και κυρίως την απουσία κάδων σκουπιδιών εντός του παλιού Λιμανιού, επεσήμανε η κα Ελευθερία ιδιοκτήτρια καταστήματος στην ίδια περιοχή. "Οι κάδοι δεν είναι μόνο για τις παραλίες να τις βλέπουν οι τουρίστες. Μέσα στα στενά της παλιάς πόλης δεν υπάρχει ούτε ένας κάδος, ενώ στο Ρέθυμνο ή σε άλλες παλιές πόλεις-μνημεία όπως η Ρόδος, υπάρχουν μέχρι και ειδικοί κάδοι για τα τσιγάρα όχι μόνο για τα σκουπίδια. Επίσης δεν υπάρχουν παγκάκια για να καθίσει και να ξεκουραστεί ένας άνθρωπος. Εχω βάλει η ίδια ένα παγκάκι έξω από το μαγαζί μου. Διότι κάποιος άνθρωπος που θα κουραστεί μέσα στα στενά που θα κάτσει, χάμω; Αλλιώς θα υποχρεωθεί να κάτσει σε κάποια καφετέρια" τόνισε.
'ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑΤΑ'
Η πεζοδρόμηση της παλιάς πόλης, η καθαριότητα αλλά και η αφαίρεση των πλαστικών παραπετασμάτων από τα καταστήματα του Ενετικού Λιμένα είναι τα ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τη νέα δημοτική αρχή σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη, ιδιοκτήτη καταστήματος στην περιοχή.
"Τα πλαστικά παραπετάσματα γύρω από τα καταστήματα στο ενετικό λιμάνι, πρέπει να φύγουνε πια. Διότι τώρα και δέκα χρόνια, υποτίθεται ότι παίρνουν μέτρα, αποφασίζουν, σχεδιάζουν και το θέμα μένει στάσιμο. Δε λένε να ξεκινήσουν να εφαρμόσουν το σχέδιο. Ενα σοβαρό ακόμη θέμα είναι η πεζοδρόμηση της παλιάς πόλης. Επίσης, οι κάδοι σκουπιδιών πρέπει να φύγουν από ορισμένα σημεία όπου βρίσκονται. Διότι δεν επιτρέπεται να είναι σε αυτούς τους χώρους. Γενικά η καθαριότητα, η ηχορύπανση αλλά και η επαιτεία με τους ζητιάνους που βάζουν παιδάκια με ακορντεόν να επαιτούν, είναι ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν".
'ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ
ΟΙ "ΚΡΑΧΤΕΣ"'
Περισσότερο έλεγχο αλλά και να περιοριστεί το φαινόμενο με τους "κράχτες" στα εμπορικά καταστήματα του παλιού λιμανιού ζήτάει ο κ. Παναγιώτης ιδιοκτήτης καταστήματος στο παλιό λιμάνι. "Αυτό το φαινόμενο με τους κράχτες θεωρώ ότι είναι δυσφήμιση για τον τόπο μας. Είναι ένα θέμα που πρέπει να κοιτάξει η νέα δημοτική αρχή αλλά δεν ξέρω πώς θα το λύσει. Οι κάδοι καθαριότητας, επειδή δεν τους καθαρίζουν συχνά και τα σκουπίδια μυρίζουν, ο κόσμος αναγκάζεται να τους βγάλει. Πρέπει κάποιος αρμόδιος από τον Δήμο να αποφασίσει κάθε μισή ή μια ώρα να βγάζει τα σκουπίδια. Το πάρκινγκ επίσης είναι ένα πρόβλημα. Ετσι τουρίστες αλλα και ντόπιοι, αναγκάζονται να παρκάρουν όπου να ’ναι".
ΚΑΛΑΘΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
"Να βάλουν καλάθια σκουπιδιών στους δρόμους. Είναι κάτι που χρόνια τώρα ζητάμε και κανείς δεν έχει δώσει λύση μας είπε κ. Γιάννης Γουβεράκης, ιδιοκτήτης καταστήματος στην οδό Κονδυλάκη.
Οπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο ίδιος "αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι ξένοι να έρχονται και να ψάχνουν μέσα στα καταστήματα τα δικά μας καλάθια σκουπιδιών. Αυτό είναι το βασικότερο πρόβλημα. Επίσης να υπάρχει πιο συχνή καθαριότητα" σημείωσε.
ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ
Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ
Την πεζοδρόμηση της παλιάς πόλης αλλά και το κυκλοφοριακό πρόβλημα επεσήμανε από την πλευρά του ο Σπύρος ιδιοκτήτης τουριστικού καταστήματος στο παλιό λιμάνι. "Να απαγορευτεί η διέλευση από τα στενά της παλιάς πόλης για τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα που περνάνε. Οι αλυσίδες να κλείνουν και η τροφοδοσία των καταστημάτων μετά τις 9 το πρωί και όχι να είναι ελεύθερα μέχρι τις 11 το πρωί. Διότι το πρωί οι τουρίστες θέλουν να κάτσουν στα καταστήματα να πάρουν το πρωινό τους ή να φάνε και περνάνε από τα στενά τα μηχανάκια με τα καυσαέρια τους. Θα μπορούσε το παλιό λιμάνι να γίνει όπως άλλες πόλεις-μνημεία π.χ. η Βενετία. Ομως κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν γίνεται.
Να πεζοδρομηθεί και να επιτρέπεται η δίοδος μόνο σε πεζούς και ποδήλατα. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα μέσα στην παλιά πόλη είναι το πιο σημαντικό όπως και η αστυνόμευση στα στενά".
'ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΩΡΟΥ ΠΑΡΚΙΝΓΚ'
Την έλλειψη χώρου στάθμευσης, προέταξε ως βασικό πρόβλημα του Ενετικού λιμανιού ο Αντώνης, ιδιοκτήτης καταστήματος εδώ και είκοσι χρόνια στην οδό Κονδυλάκη.
"Το πρώτο θέμα που πρέπει να κοιτάξουν είναι η έλλειψη πάρκιγκ για να υπάρχει πρόσβαση στην παλιά πόλη από τον τουρίστα, και τον κάθε επισκέπτη που ενοικιάζει αυτοκίνητο για να έρθει στον προορισμό του. Επίσης να απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων, μοτοποδηλάτων στην παλιά πόλη και να γίνουν πεζόδρομοι. Να υπάρχουν μόνο ποδήλατα. Για αυτά τα ζητήματα πρέπει να μεριμνήσει η νέα δημοτική αρχή" τόνισε.
'ΩΦΕΛΗΣΑΝ ΟΙ ΒΥΘΙΖΟΜΕΝΕΣ ΜΠΑΡΕΣ'
Ικανοποιημένος σε γενικές γραμμές από την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα στο παλιό λιμάνι μετά την τοποθέτηση των βυθιζόμενων μπαρών στην πλατεία Συντριβανίου φάνηκε ο κ. Δημήτρης ιδιοκτήτης που διατηρεί κατάστημα στην περιοχή εδώ και 34 χρόνια.
"Το μόνιμο πρόβλημα είναι το κυκλοφοριακό. Ομως τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες ειδικά μετά την αφαίρεση των αλυσίδων και την τοποθέτηση των βυθιζόμενων μπαρών στην πλατεία Συντριβανίου. Πιστεύω ότι τώρα η εικόνα είναι πιο όμορφη και νομίζω ότι όλα πάνε καλύτερα. Σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι" ανέφερε.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ
Στην απουσία συστήματος πυρόσβεσης στην παλιά πόλη που λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της βρίσκεται συνεχώς εκτεθειμένη σε ενδεχόμενη πυρκαγιά, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο κ. Γρηγόρης που διατηρεί κατάστημα στην οδό Κονδυλάκη εδώ και σαράντα χρόνια.
"Δεν υπάρχει η αστυνόμευση που χρειάζεται για την προστασία του κόσμου. Επίσης εδώ και χρόνια έχουν πει ότι θα δημιουργήσουν ένα σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης στην παλιά πόλη αλλά δεν ακόμη δεν έχει γίνει. Η έλλειψη χώρου πάρκινγκ είναι ένα πρόβλημα από το οποίο υποφέρει η περιοχή. Να γίνει κάτι με την ηχορύπανση, την φασαρία που δημιουργείται κάθε βράδυ μέχρι τις δύο τα μεσάνυχτα είτε από μηχανάκια είτε από περαστικούς"επεσήμανε.
'ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ'
"Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να νοιαστεί για τα ουσιαστικά προβλήματα της παλιάς πόλης και όχι μόνο προεκλογικά" επεσήμανε ο Γιάννης, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στην περιοχή της παλιάς πόλης.
"Τα προβλήματα είναι πολλά. Καταρχάς πρέπει να αλλάξει η εξωτερική όψη των καταστημάτων πάνω στο Ενετικό λιμάνι. Να βοηθηθούν οι καταστηματάρχες προκειμένου να γίνει αυτό διότι δεν έχουν όλοι χρήματα για να το κάνουν.
Να φροντίζουν να είναι καθαρά τα σημεία που βρίσκονται τα σκουπίδια, διότι τ’ αφήνουν πολλές ώρες και μέχρι να συλλεχθούν από τα απορριμματοφόρα, ο τόπος ζέχνει από δυσοσμία" τόνισε ο Γιάννης.
Και πρόσθεσε: "Να φροντίσουν, επίσης, έτσι ώστε ο περαστικός, ο επισκέπτης να βρίσκει καλάθια σκουπιδιών μέσα στα στενά του παλιού λιμανιού όταν τα ψάχνει.
Η πρόσβαση στην παλιά πόλη είναι δύσκολη, πρέπει να βρουν χώρους παρκαρίσματος των αυτοκινήτων έτσι ώστε να μην αναγκάζονται οι επισκέπτες να αφήνουν τα αυτοκίνητα σε σημεία που απαγορεύεται.
Και η αστυνόμευση να μην περιορίζεται μόνο στα πρόστιμα των κλήσεων στα αυτοκίνητα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου