Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΣΤΗΝ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ

Σύσκεψη για την απεργία της ΠΝΟ


Πρόταση στην ΠΝΟ να επιτρέπει την αναχώρηση κάθε δύο ημέρες από τα Χανιά ενός πλοίου προκειμένου να γίνεται αποκλειστικά διακίνηση ευπαθών προϊόντων, ώστε να μην καταστραφούν οι παραγωγοί. Αντίστοιχη πρόταση απόφασισε να καταθέσει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων 'Η Ενότητα', στη διάρκεια Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ.Στη χθεσινή σύσκεψη στη Π.Ε. Χανίων αυτό που τονίσθηκε από τους αγρότες είναι πως ειδικά αυτή η εποχή είναι κρίσιμη για τους ίδιους καθώς η παραγωγή βρίσκεται στην κορύφωσή της και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι αγορές. Οι περισσότεροι εκπρόσωποί τους τόνισαν πως δεν στρέφονται σε βάρος των ναυτεργατών και των δίκαιων αιτημάτων τους αλλά ζητούν να υπάρξει μια συνεννόηση, ώστε και οι ίδιοι να μην καταστραφούν από την απεργία.Τη σύσκεψη άνοιξε ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης καλώντας τους παραγωγούς να τοποθετηθούν.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γ. Γωνιωτάκης σημείωσε πως από την περασμένη εβδομάδα οι Ομάδες Παραγωγών της Ιεράπετρας έχουν ζητήσει από την ΠΝΟ συνάντηση για να αναζητήσουν κάποια λύση, χωρίς όμως να έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση. Για τον Α.Σ. Κουντούρας ο κ. Α. Μπιτσάκης ανέφερε πως η πρόταση η δική τους είναι να αναχωρεί κάθε 2 ημέρες ένα πλοίο από τα Χανιά με τα ευπαθή προϊόντα μόνο με κατεύθυνση των Πειραιά. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 100% της παραγωγής. Και δύο ημέρες να καθυστερήσουμε χάνουμε συμβόλαια, τα super market θα αναζητήσουν από αλλού τις ντομάτες θα απευθυνθούν στην Τουρκία, στο Μαρόκο. Δεν στρεφόμαστε ενάντια στους ναυτεργάτες, ούτε θέλουμε να σκοτωθούμε μεταξύ μας αλλά να πιέσουμε την Πολιτεία να βρει άμεσα λύση». Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου των Ομάδων Παραγωγών του Πλατάνου.
ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΟΙΟΥ
Ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκης τόνισε πως θα μπορούσε στο πλαίσιο ύπαρξης προσωπικού ασφαλείας, να ναυλωθεί ένα Ro-Ro αποκλειστικά για τα ευπαθή προϊόντα και η απεργία να συνεχιστεί. Εκ μέρους των Ομάδων Παραγωγών Εσπεριδοειδών ο κ. Ε. Τρικουνάκης αφού τόνισε πως η χθεσινή σύσκεψη θα ?πρεπε να γίνει 5 ημέρες νωρίτερα πρότεινε να υπάρξει επαφή με το Υπ. Εθνικής Αμυνας για τη δρομολόγηση πλοίων του ΠΝ. Ανάλογη θέση κατάθεσε και ο περ. σύμβουλος κ. Ε. Κονταξάκης.
«ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ»
Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Σ. Ρίζος δήλωσε πως κατανοεί πλήρως την αγωνία των αγροτών και τους κάλεσε να συστρατευτούν με τους ναυτεργάτες πιέζοντας το Υπουργείο να κάνει δεκτά τα αιτήματά τους. Εξάλλου, σε γραπτή του δήλωση χαρακτηρίζει 'δίκαια' τα αιτήματα των ναυτεργατών σημειώνοντας πως «έχουν κάθε δικαίωμα να απεργούν για να υπερασπίσουν τις συλλογικές τους συμβάσεις, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, που δέχονται διαρκείς επιθέσεις από την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές». Καταγγέλει δε προσπάθεια «της Περιφέρειας Κρήτης και πολιτικών παραγόντων» να «στήσουν μηχανισμό προκειμένου να σπάσουν την απεργία». Ο κ. Ρίζος καταγγέλλει ότι επιχειρείται να στραφούν οι αγρότες ενάντια στους ναυτεργάτες. «Προσποιούνται ότι νοιάζονται για το εισόδημα των αγροτών, όμως είναι αυτοί που με τις πολιτικές που ακολούθησαν τόσα χρόνια έχουν οδηγήσει τη φτωχή αγροτιά στα όρια της εξαθλίωσης», σημειώνει χαρακτηριστικά.
ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΛΥΣΗΣ
«Να αναζητήσουμε εφικτές λύσεις», ζήτησε ο πολιτευτής κ. Γ. Δασκαλάκης σημειώνοντας πως η μεταφορά των προϊόντων με αρματαγωγά δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν μπορούν να πάρουν φορτηγά. Ζήτησε να ασκηθεί πίεση, ώστε άμεσα να δοθεί λύση και να φύγουν τα προϊόντα, ενώ παράλληλα τόνισε πως θα μπορούσαν να φέρουν πλοία από το εξωτερικό. Αγρότες μετέφεραν πληροφορίες από την ΑΝΕΚ ότι αν κατεβάσουν μεγάλες ποσότητες κηπευτικών στο λιμάνι μέχρι την Τετάρτη θα βρει τη λύση, ώστε κάποιο πλοίο της να φύγει, ενώ άλλοι παραγωγοί ζήτησαν να γίνει πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών. O κ. Βουλγαράκης πρότεινε στους αυτοδιοικητικούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη (δήμαρχοι Χανίων, Αποκορώνου, Πλατανιά, Κισάμου), να υπάρξει κείμενο - έκκληση για εύρεση λύσης προς το Υπουργείο και την ΠΝΟ κάτι που έγινε δεκτό, όπως δεκτό έγινε το αίτημα του αγρότη Χ. Μπομπολάκη να αναμένουν την απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αγρ. Συλλόγων που θα προσπαθήσει να έλθει σε επαφή με την ΠΝΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου