Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012


ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Κρίση και στις πενθήμερες
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 14-03-2012

Κατακόρυφη είναι η μείωση των μαθητικών εκδρομών προς τα Χανιά αλλά και όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν μείωση που φτάνει ακόμα και 50% στις κρατήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και από τις εκδρομές που έχουν κλειστεί και οι πρώτες βρίσκονται ήδη στα Χανιά αυτό που παρατηρείται είναι μια πολύ μεγάλη μείωση και του αριθμού των μαθητών που συμμετέχουν σε αυτές, στοιχεία ενδεικτικά της μεγάλης κρίσης που έχει πλήξει τις οικογένειες.
«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε από τα ξενοδοχεία - μέλη μας μπορώ να σας πω ότι οι μαθητικές εκδρομές θα είναι μειωμένες κατά περίπου το ήμισυ σε σύγκριση με πέρυσι. Βέβαια, το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τα Χανιά και την Κρήτη αλλά όλους τους τουριστικούς προορισμούς και αιτία φυσικά είναι η οικονομική κρίση», δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο κ. Μανώλης Γιαννούλης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοια εποχή πριν από 3 - 4 χρόνια ένα μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων ξεκινούσε τη λειτουργία του από τον Μάρτιο προκειμένου να εξυπηρετήσει τις εκδρομές, ενώ τις μαθητικές εκδρομές ανέμεναν πώς και πώς τα καταστήματα εστίασης, νυκτερινά κέντρα και καταστήματα με τουριστικά είδη τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και σε άλλες περιοχές, προκειμένου να ξεκινήσει ουσιαστικά η τουριστική σεζόν.
«Η πτώση είναι πολύ μεγάλη ειδικά σε σύγκριση με πέρυσι. Το 2011 είχαμε κάνει 6000 διανυκτερεύσεις μαθητών στο πλαίσιο των εκδρομών τους και φέτος αυτή τη στιγμή έχουμε κλεισμένες μόλις 3.000 διανυκτερεύσεις και δεν βλέπω να κινείται κιόλας η αγορά», επισημαίνει ο κ. Στέφανος Μουρτζάκης διευθυντής του Caldera Creta Paradise, που για χρόνια φιλοξενεί μαθητικές εκδρομές και γνωρίζει καλά τον συγκεκριμένο τύπο τουρισμού. Και ο κ. Μουρτζάκης αποδίδει το μειωμένο ενδιαφέρον στην οικονομική κρίση. «Είναι καθαρά θέμα της οικονομικής κατάστασης, της ανεργίας που μαστίζει πολύ κόσμο. Το βλέπω και εγώ ως γονιός», λέει.
Αναφορικά με το αν τα ξενοδοχεία προχώρησαν σε κάποιες καλύτερες τιμές προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερες μαθητικές εκδρομές ο διευθυντής του ξενοδοχείου υπογραμμίζει πως «οι τιμές μας σε σύγκριση με πέρυσι είναι ελαφρά μειωμένες κατά 1 - 2 ευρώ αλλά το θέμα είναι πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον, όπως μας λένε οι τουριστικοί πράκτορες. Ειδικά οι τουριστικοί πράκτορες της Αθήνας που διακινούν πάρα πολλά σχολεία από την Αττική αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα προς τους τουριστικούς προορισμούς μας το έχουν επισημάνει πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
Όσο για το Πάσχα που ακολουθεί και παραδοσιακά πολλές οικογένειες επισκέπονται από τις μεγάλες πόλεις την ύπαιθρο, φέτος η κίνηση εμφανίζεται περιορισμένη. «Οι κρατήσεις είναι μειωμένες και σε αυτό συνέβαλαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ακριβά εισιτήρια τόσο τα αεροπορικά όσο και τα ακτοπλοϊκά. Επειδή ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα προτιμά πιο κοντινές εκδρομές, που μπορεί να τις κάνει π.χ. με αυτοκίνητο. Γενικά, όμως, για τον τουρισμό εκτιμώ πως θα είναι αυτό το καλοκαίρι μια σχετικά καλή χρονιά, χωρίς να πιστεύω ότι θα φτάσουμε τα επίπεδα του 2011», δηλώνει ο κ. Γ. Μαθιουλάκης από το ξενοδοχείο Minoan Palace, που δέχεται και πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων επισκεπτών λόγω και των συνεδρίων που πραγματοποιούνται σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου