Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012


ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΥΝΕΧΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ - ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ
Επάρκεια νερού στα Χανιά
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 22-03-2012

Επάρκεια νερού εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων του τελευταίου χειμώνα παρουσιάζει όλη η βόρεια πλευρά του Νομού Χανίων. Το γεγονός αυτό όμως θα πρέπει να συνδυαστεί με σωστή διαχείριση για τις ξηρές χρονιές που αναμένονται στο μέλλον, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα έλλειψης νερού για υδροάρδευση όπως το 2010.
Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Βοζινάκη, γεωλόγο της Διεύθυνσης Υδάτων, ο χειμώνας που πέρασε ήταν από τους πιο υγρούς των τελευταίων ετών με αποτέλεσμα να γεμίσουν και πάλι τα υπόγεια υδατικά αποθέματα που είχαν μειωθεί πάρα πολύ μετά από μια τριετία ξηρασίας (2007 - 2010).
«Τις κανονικές χρονιές στον Νομό Χανίων πέφτουν γύρω στα 1.100 χιλιοστά βροχής, που σημαίνει ότι έχουμε 2,5 δισ. κυβικά νερού υπό μορφή βροχόπτωσης και χιονόπτωσης. Οι χρονιές που προηγήθηκαν, από το 2008, 2009, με κορύφωση το 2010 ήταν ξηρά έτη. Ειδικά το 2010 ήταν μια χρονιά ξερή με ελάχιστες βροχοπτώσεις και πολύ λίγη χιονόπτωση με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστια προβλήματα με την ξηρασία. Από πέρυσι είδαμε σημάδια βελτίωσης και αναπλήρωσης των υδροφόρων που φέτος βελτιώθηκε κατά πολύ περισσότερο», τονίζει ο κ. Βοζινάκης.
Χαρακτηριστικά η φετινή υγρή χρονιά, σύμφωνα με το βροχόμετρο της Υπηρεσίας Υδάτων, «ενώ κατά μέσο όρο δείχνει βροχόπτωση 440 - 430 χιλ., ήδη φέτος, Μάρτιο μήνα, έχουμε 569 χιλ. Μόνο από αυτό το στοιχείο χαρακτηρίζουμε τη χρονιά υγρή. Ομως και τις ξηρές χρονιές παρουσιάζονται προβλήματα. Δυστυχώς, ένα μέρος της διαχείρισής μας την έχουμε εναποθέσει στα επιφανειακά νερά που είναι τα πρώτα που δέχονται τις επιπτώσεις μιας ξηρής χρονιάς. Από την άλλη η φύση μας βοήθησε ώστε οι υδροφόροι μας σε Αγιά, Στύλο, Κολένι Κισάμου, Μεσκλά να είναι πλούσιοι. Χαρακτηριστικά στην Αγιά το νερό έχει μια διακύμανση 4 μέτρων από την επιφάνεια στο σημείο όπου κάνουμε μετρήσεις. Στα χαμηλά επίπεδα του καλοκαιριού πήγαινε στα 10 - 10,5 μέτρα. Φέτος όλο αυτό το νερό έχει αναπληρωθεί και να σημειώσουμε ότι όταν μιλάμε για 1 μέτρο, ο όγκος των νερού που αντιστοιχεί είναι 15 εκ. κυβ. μέτρα νερού. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους υδροφόρους (Κολένι Κισάμου, Στύλο Αποκορώνου, Μεσκλά)».
Σύμφωνα με τον ειδικό επιστήμονα, στο βόρειο τμήμα των Χανίων, από τη Γεωργιούπολη και τον Καβρό ως την Κίσαμο, μια καλύτερη και πιο οργανωμένη διαχείριση θα ήταν αρκετή ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ακόμα και τις ξηρές χρονιές. «Αποθέματα υπάρχουν, η διαχείριση όμως δεν είναι σωστή. Π.χ. από την Αγιά το 2010 θα μπορούσαμε να πάρουμε το νερό που δεν είχαμε, δεν απαιτούνταν πάνω από 1.000 κυβικά την ώρα. Απλά δεν είχαμε τις υποδομές να το κάνουμε, τις τεχνικές υποδομές. Από την Αγιά υπολογίζουμε ότι διαχέονται στη θάλασσα 40 - 45 εκ. κυβικά. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στη διαχείριση των υπόγειων αποθεμάτων. Για τα επιφανειακά αποθέματα υπάρχει μια δυσκολία από άποψης μελετών και εύρεσης πόρων για να κάνουμε φράγματα, λιμνοδεξαμενές. Πρέπει να τα βλέπουμε σε βάθος χρόνου, χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα σκεφτόμαστε. Αν γίνει π.χ. το φράγμα του Σεμπρωνιώτη και του Ντεριανού ποταμού θα μαζεύει 25 - 30 εκ. κυβικά και θα ελαφρύνει τις γεωτρήσεις της ευρύτερης περιοχής δίνοντας νερό με φυσική ροή», αναφέρει ο κ. Βοζινάκης, επισημαίνοντας τη σημασία να συνταχθούν σχέδια διαχείρισης ανά υδρογεωλογική λεκάνη (για όλη την Κρήτη έχουν οριοθετηθεί 3 λεκάνες).

Πρόβλημα σε Σφακιά και νοτιοδυτικά
Παρά τις βροχές και τις χιονοπτώσεις πρόβλημα με την κάλυψη σε νερό συνεχίζεται να εντοπίζεται σε ορισμένες περιοχές των Χανίων είτε λόγω των ιδιαίτερων εδαφικών συνθηκών είτε εξαιτίας περιβαλλοντικών λόγων. Χαρακτηριστικά πρόβλημα υπάρχει στον ορεινό όγκο των Σφακίων και γενικά σε ορεινές περιοχές, αλλά και στα νοτιοδυτικά του Νομού Χανίων, όπου οι υδροφόροι ορίζοντες, σε αρκετά σημεία, φαίνεται να έχουν επαφή με τη θάλασσα και να παρουσιάζουν υφαλμύρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου