Σάββατο 3 Μαρτίου 2012


ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ
Δήμαρχοι σε απόγνωση
Από: Γιώργος Κώνστας και Δημήτρης Μαριδάκης
Δημοσιεύθηκε στις: 03-03-2012

Ανήσυχοι και προβληματισμένοι από τις περικοπές τόσο στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων -μείον 110 εκατ. ευρώ- και στη ΣΑΤΑ -μείον 140 εκατ. ευρώ- εμφανίστηκαν οι δήμαρχοι στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στον Αλικιανό του Δήμου Πλατανιά.
Οι νέες περικοπές αφορούν το Μνημόνιο 2 και όπως τόνισε ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Γιάννης Κουράκης, 'ουσιαστικά οι περικοπές αυτές αφορούν χρήματα που οι Δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για επενδυτικές δραστηριότητες για έργα'. Τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. εξέφρασαν την αντίρρησή τους στις περικοπές αυτές, όπως επίσης και στη μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων σε κάθε Δήμο.
Ο δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου, κ. Μ. Συντιχάκης, αναρωτήθηκε αν έχει θέση η Π.Ε.Δ. για το μνημόνιο και τις μεγάλες μειώσεις μισθών σε βάρος των εργαζομένων, όπως επίσης για την προσπάθεια ιδιωτικοποιήσης της καθαριότητας σε πολλούς Δήμους των Χανίων.
Για την ανάγκη χάραξης κοινής γραμμής της Π.Ε.Δ. σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων κ.ά. μίλησε ο κ. Δ. Κουνενάκης, δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ενώ ο δήμαρχος Ανωγείων, κ. Σ. Κεφαλογιάννης, στάθηκε στις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι τη χρονιά που διανύουμε.
Εκ μέρους του οικοδεσπότη Δήμου, ο δήμαρχος Πλατανιά και γραμματέας της Π.Ε.Δ., κ. Γιάννης Μαλανδράκης, αναφέρθηκε στα οικονομικά, υπογραμμίζοντας πως 'πλέον μπορούμε να πούμε ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε ψίχουλα. Προσωπικά, αν είχα τους πόρους που είχαν οι συνενούμενοι Δήμοι το 2009, θα ήμουν υπερευχαριστημένος, αλλά βλέπουμε να υπάρχουν περικοπές'. Ο κ. Μαλανδράκης στάθηκε και στο ζήτημα της κατάργησης των απευθείας αναθέσεων που 'δένει' τα χέρια των Δήμων προκειμένουν να προχωρούν άμεσα σε μικρά έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου