Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012


ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διατροφική αυτάρκεια
Δημοσιεύθηκε στις: 05-03-2012

'Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ενίσχυσης του αγροτικού τομέα με εξασφάλιση της διατροφικής αυτάρκειας, αλλά απαιτείται αλλαγή πολιτικής'.
Αυτό, μεταξύ άλλων, τόνισε ο κ. Γιώργος Τσακανίκας, γραμματέας του παραρτήματος Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, στο πλαίσιο ομιλίας - εκδήλωσης που έγινε χθες στο Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών με θέμα: 'Η κρίση στον αγροτικό χώρο. Ζητήματα διατροφικής αυτάρκειας'.
Ο κ. Τσακανίκας αρχικά αναρωτήθηκε 'τι διατροφική επάρκεια υπάρχει εντός του ευρώ, όταν έχουμε παιδιά που υποσιτίζονται, όταν το 1/3 των νοικοκυριών είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, όταν έχουν επιστρέψει οι μαυραγορίτες στις πόλεις και στα χωριά. Η πείνα έρχεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ελλάδα του «ευρώ». Οταν το εισόδημα του κόσμου φτάσει στα 300 ευρώ με την πολιτική του μνημονίου και της τρόικας, καταλαβαίνει κανείς τι πρόκειται να συμβεί'.
Ο ίδιος επεσήμανε πως από το 2005 οι τιμές των τροφίμων έχουν διπλασιαστεί παγκοσμίως. 'Αιτία μια σειρά από παράγοντες με βασικό τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των hedge funds στα χρηματιστήρια. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είχαμε λιμούς σε πάρα πολλές χώρες'. Ο κ. Τσακανίκας υποστήριξε πως 'εντός του ευρώ δεν μπορούμε να έχουμε αγροτική παραγωγή', συμπληρώνοντας πως 'η Ε.Ε. και η Κ.Α.Π. βάζει πλαφόν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ενώ από τις επιδοτήσεις που δίνουν το 80% το καρπώνεται το 20% των αγροτών, δηλαδή οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες κυρίως'.
Ο ομιλητής επεσήμανε πως με βάση και τα πρόσφατα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ μπορεί να υπάρχει διατροφική επάρκεια στη χώρα 'αν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Είναι εγκληματική ευθύνη των κυβερνήσεων που διέλυσαν τα Ερευνητικά Ιδρύματα, όπως το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., που διάλυσαν την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης', ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη για μια αγροτική πολιτική με στόχο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, ενίσχυση των τοπικών δικτύων παραγωγής, διανομής, κατανάλωσης, αναφέροντας το παράδειγμα της πατάτας Νευροκοπίου, για διακρατικές συνεργασίες για αγροτικά προϊόντα που γίνονται εισαγωγή (σόγια, δημητριακά), για δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας και παραχώρησή της σε ανέργους και αγρότες, για αλλαγή του μοντέλου κατανάλωσης καθώς το σημερινό σπαταλά μεγάλο τμήμα των παραγόμενων προϊόντων και για έξοδο από την Ε.Ε. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τη συλλογικότητα 'Ανοικτή συνέλευση στα χωριά της Β.Δ. Κρήτης'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου