Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012


ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΛΙΚΙΑΝΟ
Πολύκεντρο νεολαίας
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 29-03-2012

Πολύκεντρο νεολαίας με έμφαση στο γκράφιτι, στον πολιτισμό, στη δημιουργία μικρού εκθετηρίου, Ιnternet cafe και σινεμά προτείνει για το παλιό εργοστάσιο της 'Αγρέξ' στον Αλικιανό, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Κασελάκης.
Η πρότασή του που έχει κατατεθεί τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στην Περιφέρεια προβλέπει την πλήρη αξιοποίηση και με μικρό κόστος ενός εργοστασίου 10 στρεμμάτων, το οποίο εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε χωματερή!
Μπαίνοντας από την ανοιχτή πόρτα του εργοστασίου, το οποίο αγοράσθηκε από ιδιώτη από τον πρώην Δήμο Μουσούρων και ανήκει τώρα στον Δήμο Πλατανιά, είναι ευδιάκριτη η εικόνα της εγκατάλειψης. Σωροί απορριμμάτων σε διάφορα σημεία (παρ? ότι καθαρίστηκε 3 φορές τα τελευταία χρόνια!), εγκαταλελειμμένα οικοδομικά υλικά, σωλήνες, κυψέλες, ακόμα και σκυλιά (!) δεμένα σε βαρέλια στο βορειοδυτικό τμήμα.
«Μιλάμε για έναν χώρο 10 στρ. περίπου που στο παρελθόν από το 1962 έως το 1982 λειτουργούσε ως συσκευαστήριο πορτοκαλιών. Τα πρώτα χρόνια άνηκε στην 'Αγρέξ' και τα τελευταία χρόνια η Ενωση Χανίων. Ήταν η βιομηχανία της περιοχής από την οποία τα πορτοκάλια έφευγαν στο εξωτερικό και στην εσωτερική αγορά. Τώρα τελευταία ο χώρος χρησιμοποιείται ως αποθήκη από τον Δήμο και ως χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων γιατί ο καθένας μας -και λόγω παιδείας και κουλτούρας- έρχεται και πετάει ,ότι σκουπίδι έχει εδώ», δηλώνει ο κ. Κασελάκης.
Ο ίδιος έχει πολύ πρόσφατα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση αξιοποίησης του χώρου στο Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά. Όπως επισημαίνει μιλώντας στα 'Χ.Ν.' το παλιό εργοστάσιο μπορεί να αξιοποιηθεί:
? Με τη δημιουργία ενός πολυχώρου γκράφιτι, έτσι ώστε τα παιδιά από την περιοχή και όλα τα Χανιά να απασχολούνται δημιουργικά.
? Θα μπορούσαν τον χώρο να επισκέπτονται τα σχολεία που έρχονται εκδρομή στα Χανιά, φτιάχνοντας το δικό τους γκράφιτι, τα καλύτερα των οποίων θα βραβεύονται.
? Θα μπορούσαν στους μεγάλους χώρους να δημιουργηθούν περίπτερα, που θα τα χρησιμοποιούν ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Καράνου και άλλοι φορείς της περιοχής.
? Η σκεπή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (εγκτατάσταση φωτοβολταϊκών κ.λπ.) καθώς υπάρχουν οι δυνατότητες.
? Οι εσωτερικοί χώροι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από σχολεία της περιοχής στα πλαίσια των καλλιτεχνικών τους αναζητήσεων.
? Δημιουργία μικρού σινεμά και Ιnternet cafe.
Όπως τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος «οι προτάσεις αυτές έχουν κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά αλλά και στην Περιφέρεια. Και από τη Δημοτική Αρχή και από τον κ. Βουλγαράκη άκουσα πολύ θετικά σχόλια. Δεν αρκούν όμως μόνο τα θετικά σχόλια αλλά να περάσουμε στην πράξη. Ενας πολυχώρος έτσι όπως τον περιέγραψα και με πολλά άλλα πράγματα που θα μπορούν να προτείνουν οι διάφοροι φορείς θα μπορεί να δώσει διέξοδο στα προβλήματα των νέων μας. Δεν μιλάω μόνο για θέσεις εργασίας, ενίσχυση των τοπικών προϊόντων μέσω της έκθεσης αλλά και για το πώς θα λειτουργεί εκπαιδευτικά για τη νεολαία μας ένας τέτοιος χώρος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου