Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σημείο αναφοράς ο Ελ. Βενιζέλος
Δημοσιεύθηκε στις: 19-03-2012

«Να διδαχθούν οι Ελληνες από τους αγώνες του μεγάλου εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου για εθνική ανεξαρτησία και εθνική αξιοπρέπεια» και να αξιοποιήσουν τον "θρύλο" του ευεργετικά και λυτρωτικά «ως έμπνευση, ως σύμβολο και ως σημείο αναφοράς για την οικοδόμηση μιας σύγχρονη Ελλάδας». Αυτό επισημάνθηκε χθες στο καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο των Ελευθέριου και Σοφοκλή Βενιζέλου, στο Ακρωτήρι από τον κεντρικό ομιλητή, δήμαρχο Σύρου Γιάννη Δεκαβάλλα. Τις εκδηλώσεις και φέτος διοργάνωσαν το "Ιδρυμα Ελ. Κ. Βενιζέλος", ο Δήμος Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης.
Στη ομιλία του ο κ. Δεκαβάλλας στάθηκε ιδιαίτερα στη σύνδεση του Βενιζέλου με το νησί της Σύρου στην οποία είχαν καταφύγει ως πρόσφυγες ο Ελ. Βενιζέλος με την οικογένειά του με το ξέσπασμα της επανάστασης του 1866! Εκεί άλλωστε φοίτησε στο γυμνάσιο του Κυκλαδίτικου νησιού.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον ομιλητή στο μεταρρυθμιστικό έργο του -γλωσσικό, δημοκρατικό, αγροτικό, κοινωνικό- σημειώνοντας πως δεν δίστασε σε καίριες στιγμές να γίνει δυσάρεστος στο λαό, «ακόμη και να πάει ενάντια στη λαϊκή βούληση, υποκινούμενος από τη μεγάλη ενόραση και το σχεδόν αλάνθαστο πολιτικό του ένστικτο». Αναφορικά με τη σύνδεση Βενιζέλου και Ελληνισμού, ο κ. Δεκαβάλλας επεσήμανε πως «δεν υπάρχει ασφαλώς περίπτωση, όχι μόνο άλλου πολιτικού αλλά άλλου Ελληνα στη νεότερη Ιστορία, να λατρεύτηκε με τόσο μεγάλο πάθος, από αυτούς που τον πίστεψαν και τον αγάπησαν, και παράλληλα να μισήθηκε με τόσο μεγάλη ένταση από τους αντιπάλους του. Από τη μία τον υμνούσαν και τον ανέβαζαν στα ουράνια και από την άλλη, κάποιοι τον αναθεμάτιζαν και προσπαθούσαν να πετύχουν τη βιολογική του εξόντωση.
Η τεράστια όμως αυτή πολιτική προσωπικότητα κατόρθωνε να βρίσκεται στο επίκεντρο και τα πάντα να κινούνται γύρω από τον ίσκιο του, ακόμα και κατά τις περιόδους απουσίας του από τα κοινά.
Ακόμα και κατά τις περιόδους απουσίας του από την Ελλάδα. Γιατί πάντα ο Βενιζέλος αποτελούσε το σταθερό σημείο αναφοράς γύρω από το οποίο εκινούντο, τόσο αυτοί που τον ακολουθούσαν όσο και αυτοί που τον πολεμούσαν», Στο τέλος της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Σύρου επέδειξε ιστορικές φωτογραφίες του Ελ. Βενιζέλου στο Κυκλαδίτικο νησί.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης υπογράμμισε πως «η διαδρομή, το πνεύμα και η παρακαταθήκη των δύο μεγάλων ανδρών, του Ελευθέριου και Σοφοκλή Βενιζέλου, παραμένουν πάντα επίκαιρες, καθοδηγώντας μας και αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενεές. Προσβλέποντας στις διαχρονικές αξίες, που αυτοί οι δύο, πατέρας και γιος, μας κληροδότησαν, αντλούμε τη δύναμη να τις υπηρετήσουμε, όπως αρμόζει σε Ελληνες. Το ετήσιο μνημόσυνό τους, αποτελεί μια ανεκτίμητη προσφορά στην Ιστορία του τόπου μας που ενισχύει την ιστορική μνήμη και την εθνική αυτογνωσία, δίνοντάς μας τη δυνατότητα για μια ασφαλέστερη χάραξη των πολιτικών του μέλλοντος». σημείωσε ο κ. Σκουλάκης.
Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γ.γ. αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Αθ. Καρούντζος. Παραβρέθηκαν επίσης, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σ. Αρναουτάκης, οι βουλευτές Ε. Δαμιανάκης, Σ. Βαλυράκης, Ε. Κουρουπάκη, Χ. Μαρκογιαννάκης, και Μ. Ντουκάκης, ο κ. Μ. Βολουδάκης εκπροσωπώντας τον αρχηγό της ΝΔ κ. Σαμαρά, οι αντιπεριφερειάρχες Βουλγαράκης, Καλογερής, Καστρινάκης, δήμαρχοι του νομού Χανίων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.
Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησαν ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, οι μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός και Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου