Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012


ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.
Ομαδική έκθεση ζωγραφικής
Δημοσιεύθηκε στις: 05-03-2012

'Για μένα η ζωγραφική είναι μια διέξοδος στο φως'.
Με τα λόγια αυτά ο Γιάννης Παπαδάκης, πρώην ψυχικά πάσχων, που συμμετέχει στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής του Πειραματικού Εργαστηρίου Τέχνης του Κοι.Σ.Π.Ε. (Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης) Χανίων περιέγραψε τα συναισθήματά του από την ενασχόλησή του με την τέχνη. Στον χώρο του Νεώριο Μόρο εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα η ομαδική έκθεση ανθρώπων που συμμετέχουν στον Κοι.Σ.Π.Ε. και εργαζομένων παρουσία πλήθους κόσμου.
Μιλώντας για τον Κοι.Σ.Π.Ε. και το Πειραματικό Εργαστήρι ο πρόεδρός του, κ. Γιώργος Κοκκινάκος, επεσήμανε ότι 'είναι χώρος εργασιακής αποκατάστασης. Τα μέλη του θέλουν να ζουν με τη δουλειά τους και όχι παρασιτικά. Αλλο αρρώστια και άλλο αναπηρία. Η αναπηρία δεν είναι σύμφυτη με την ψυχική διαταραχή, αλλά είναι περισσότερο μια κατασκευή της Ψυχιατρικής και της κοινωνίας. Είναι χώρος ζύμωσης μια άλλης εναλλακτικής Ψυχιατρικής. Μιας Ψυχιατρικής που θεωρεί την τρέλα έναν τρόπο του υπάρχειν στον κόσμο. Εναν κόσμο πιο σκληρό, δύσκολο για τους ανθρώπους και στον οποίο οι πιο ευαίσθητοι, μη αντέχοντάς τον, υιοθετούν έναν άλλο εαυτό, που εμείς τον λέμε μη λογικό, για να μπορούν να επιβιώνουν. Μιας Ψυχιατρικής που να κατανοεί το μη λογικό και να μην προσπαθεί να το αποκόψει από το κοινωνικό σώμα, θυμίζοντας κάποιον που θέλει να βάλει ένα μεγαλύτερο κουτί μέσα σε ένα μικρότερο. Είναι χώρος ανάδυσης μιας νέας εργασιακής κουλτούρας στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας έξω από τον δυσκίνητο δημόσιο τομέα και το ανθρωποβόρο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς'.
Απευθυνόμενος στον κόσμο, ο κ. Κοκκινάκος τον κάλεσε να δει τους πίνακες της έκθεσης και να αγοράσει όχι από φιλανθρωπία, αλλά 'αν κάποιος σας συγκινήσει και αν τον βρείτε σε συμφέρουσα τιμή'. Ξεχωριστή αναφορά έκανε τέλος και στη συμβολή του Κοι.Σ.Π.Ε. και του Εργαστηρίου Τέχνης στη διάδοση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και στο κλείσιμο του ψυχιατρείου - ασύλου. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου