Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012


ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ
Κρίσιμο δίμηνο
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 05-03-2012

Κρίσιμο για την εξέλιξη δύο σημαντικών οδικών έργων για τα Χανιά θα είναι το ερχόμενο δίμηνο, αφού ο κίνδυνος απένταξης από το ΕΣΠΑ του κάθετου οδικού άξονα Φουρνές, Λάκκοι, Ομαλός είναι υπαρκτός, όπως επίσης η μη ένταξη της παράκαμψης Τοπολίων.
Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Αποστόλης Βουλγαράκης, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι με τις πιέσεις που ασκούνται σε όλα τα επίπεδα τα συγκεκριμένα έργα μπορούν να προχωρήσουν.
Πρόκειται για δύο ιδιαίτερης σημασίας οδικούς άξονες που εξυπηρετούν ορεινές και ημιορεινές περιοχές και το τουριστικό ρεύμα προς το φαράγγι της Σαμαριάς, τον Ομαλό και το Λαφονήσι.

ΛΑΚΚΟΙ - ΟΜΑΛΟΣ
Αναφορικά με τον οδικό άξονα Λάκκοι - Ομαλός ο κ. Βουλγαράκης σημειώνει πως 'το έργο έχει δημοπρατηθεί και έχει ανατεθεί σε εργολάβο από τον προηγούμενο χρόνο. Δυστυχώς, ο νόμος επιτρέπει στους εργολάβους να κάνουν ενστάσεις για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους. Κατά την εκτίμησή μου για τυπικούς λόγους βρήκαν ένα «πάτημα» και κάνουν ενστάσεις. Λήγουν, όμως, οι ενστάσεις σε λίγες ημέρες και έχω δύο δρόμους να ακολουθήσω. Ή θα επαναδημοπρατήσω το έργο ή θα καλέσω τους εργολάβους -γιατί έχει λήξει η ημερομηνία των εγγυητικών τους επιστολών- και θα συμφωνήσουν με τις εγγυητικές επιστολές που έχουν και θα πάρει ο πρώτος το έργο, αν δεν συμφωνήσει ο δεύτερος, ο τρίτος κ.ο.κ.'.
Ο αντιπεριφερειάρχης δηλώνει αισιόδοξος πως 'το έργο δεν θα απενταχθεί. Ο εργολάβος είτε έτσι είτε αλλιώς θα ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου. Επειδή είναι έργο από το ΕΣΠΑ θέλω να αποφύγω την επαναδημοπράτησή του καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η διαδικασία θα τραβήξει μέχρι τον Ιούνιο και τότε απεντάσσεται το έργο'.

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΠΟΛΙΩΝ
Αναφορικά με το έργο της παράκαμψης των Τοπολίων συνεχίζει να εκκρεμεί η κήρυξη από τα συναρμόδια Υπουργεία των απαλλοτριώσεων. 'Η μεγάλη εκκρεμότητα σε αυτά τα έργα είναι οι απαλλοτριώσεις και ποιος τις πληρώνει. Και επειδή είναι πολλές το Περιφερειακό Συμβούλιο από πέρυσι ψήφισε οι απαλλοτριώσεις να ενταχθούν στον προϋπολογισμό μας και να πληρωθούν από την Περιφέρεια. Αρα έχει λυθεί το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων. Η κήρυξη των απαλλοτριώσεων, όμως, δεν γίνεται από την Περιφέρεια ή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά από τα Υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών, με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Το θέμα είναι τυπικό, αλλά η καθυστέρηση συνήθως είναι μεγάλη'.
Μετά και τις πρόσφατες κατολισθήσεις που επέτειναν το πρόβλημα κίνησης των οχημάτων στον δρόμο που περνά από τη σήραγγα Τοπολίων το ζήτημα της δημιουργίας της παράκαμψης είναι φλέγον για την περιοχή. 'Επειδή προέκυψε το πρόβλημα με τις κατολισθήσεις κάναμε έγγραφα και πιέζουμε να κηρυχθούν οι απαλλοτριώσεις κατά προτεραιότητα ή δυνατόν μέσα στον Μάρτιο. Αν γίνει η κήρυξη των απαλλοτριώσεων ανοίγει ο δρόμος για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, για το οποίο υπάρχει απόφαση να ενταχθεί, τηλεφωνικά και εγγράφως. Αν δεν καταφέρουμε να το δημοπρατήσουμε μέχρι τέλος του 2012, υπάρχει πρόβλημα, πρόβλημα χρόνου. Γιατί τα έργα του ΕΣΠΑ πρέπει μέχρι το 2013 να έχουν ημερομηνίες που να μπορούν να ολοκληρωθούν και επειδή η δημοπράτηση καθυστερεί με τις ενστάσεις τις γνωστές των εργολάβων υπάρχει ένας κίνδυνος, αν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, να χαθεί το έργο', λέει ο κ. Βουλγαράκης. Σημειώνεται ότι το έργο έχει προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ.

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
'Το οδικό έργο που οδηγεί από τους Λάκκους στον Ομαλό είναι πολύ παλιό και ως Δήμος Μουσούρων παλιότερα και ως Δήμος Πλατανιά τώρα έχουμε αγωνιστεί πολύ σκληρά για να πάρει τον δρόμο του γιατί είναι από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα του Νομού', σημειώνει ο κ. Μ. Σολιδάκης, αντιδήμαρχος Πλατανιά, αρμόδιος για τη Δ.Ε. Μουσούρων.
Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Σολιδάκης το 60% των εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν ανήκουν στον Δήμο Πλατανιά και ένα 40% σε ιδιώτες. Η απαλλοτρίωση ήταν αναγκαστική και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κατατέθηκαν 3,5 εκατ. ευρώ για τους δικαιούχους. Ωστόσο, στην υπόθεση παρενέβη το Νομικό Συμβούλιο του κράτους που μπλόκαρε την εκταμίευση των χρημάτων εκτιμώντας ότι το ποσό είναι υψηλό και πρέπει να μειωθεί. 'Είναι πρωτοφανές το κράτος να στρέφεται σε βάρος του κράτους, αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται και έτσι να δημιουργούνται κίνδυνοι για να γίνει το έργο', λέει ο κ. Σολιδάκης, ο οποίος εκτιμά πως, αν δεν επισπευσθούν οι διαδικασίες υπάρχει το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες (περίπου 200) που δεν παίρνουν τα χρήματά τους να προσφύγουν δικαστικά με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την πορεία του έργου!

ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ
Την ανάγκη επίσπευσης της κήρυξης των απαλλοτριώσεων για το έργο της παράκαμψης Τοπολίων επισημαίνει με έγγραφα του τόσο στην Περιφέρεια και στην ενδιάμεση διαχειριστική αρχή, όσο και στα Υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών που έχουν και την ευθύνη, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απ. Βουλγαράκης. Χαρακτηριστικά σημειώνει πως με στοιχεία του Α.Τ. Κισάμου την τουριστική περίοδο διέρχονται από αυτόν τον δρόμο 50 τουριστικά λεωφορεία και 500 οχήματα καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου