Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012



ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΥΛΟΥ:
“Να αξιοποιηθεί ο βενετσιάνικος νερόμυλος”
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 12-03-2012

Την ανάγκη αξιοποίησης του βενετσιάνικου νερόμυλου στον Στύλο, στο πλαίσιο πολιτιστικών διαδρομών, ζητά η τοπική κοινωνία της περιοχής.
Ο νερόμυλος ανακατασκευάστηκε πλήρως και παραδόθηκε το 2009 από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader +, ωστόσο, δεν είναι ακόμα επισκέψιμος, αφού απαιτούνται εργασίες καθαρισμού της γύρω περιοχής και η ύπαρξη ατόμου που θα αναλαμβάνει την ξενάγηση και τη φροντίδα του χώρου.
'Ο νερόμυλος ξεκίνησε να ανακατασκευάζεται στο πλαίσιο του Leader + που υλοποιεί ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. Αποκαταστάθηκε η σκεπή του μύλου, οι καμάρες του μύλου αποκαλύφθηκαν και απομένει να ολοκληρωθεί ο «μυλαύλακας» και οι μυλόπετρες εντός του χώρου προκειμένου να είναι και λειτουργικός', σημειώνει στα 'Χ.Ν.' ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Στύλου κ. Γιάννης Γαβριλάκης. Ο κ. Γαβριλάκης σημειώνει πως 'δεν ξέρουμε τους λόγους για τους οποίους το έργο έχει κολλήσει. Αλλά εμείς ως Τοπικό Συμβούλιο θέλουμε να δούμε να ολοκληρώνεται καθώς αναβαθμίζει σημαντικά την περιοχή μας, θα προσελκύσει τουρίστες και σε συνδυασμό και με άλλα σημαντικά μνημεία, όπως τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, τον μινωικό τάφο, τις πηγές του Στύλου, θα δώσει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή μας'.
Από μεριάς του Ο.Α.ΔΥ.Κ. ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κ. Στράτος Μηλιδάκης, επισημαίνει πως ο συγκεκριμένος νερόμυλος αποτελεί τον μοναδικό στην Κρήτη με πέντε καμάρες. 'Οι εργασίες έγιναν με βάση μια μελέτη από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καθώς ο νερόμυλος ήταν σε κακή κατάσταση. Εγκρίθηκε ένα ποσό της τάξης των 69.500 ευρώ, οι εργασίες έγιναν και ο νερόμυλος παραδόθηκε το καλοκαίρι του 2009 στον τότε Δήμο Αρμένων. Ο χώρος είναι επισκέψιμος. Ο Δήμος Αποκόρωνα θα πρέπει να βρει τρόπο, ώστε να υπάρχει κάποιος άνθρωπος εκεί να ενημερώνει και να ξεναγεί τον κόσμο και να τον λειτουργεί στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής διαδρομής'.
Ερωτηθείς σχετικά ο δήμαρχος Αποκόρωνα, κ. Γρηγόρης Μαρκάκης, τόνισε πως ο Δήμος θέλει να κάνει επισκέψιμο τον νερόμυλο, όπως και άλλα βυζαντινά μνημεία στα όριά του, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και την αδυναμία να διαθέσει προσωπικό.
Σημειώνεται ότι ο νερόμυλος σταμάτησε να λειτουργεί την αρχή της 10ετίας του 1960. Σύμφωνα με μαρτυρίες παλιών κατοίκων της περιοχής, ξεκίνησε να λειτουργεί πρώτα ως μύλος άλεσης σιτηρών (αλευρόμυλος), εξυπηρετώντας μέρος του Αποκόρωνα και τα Κεραμειά. Ηταν ιδιοκτησία της Μονής Πάτμου και των καλόγερων που είχαν μεγάλες εκτάσεις γης στην περιοχή του κάμπου Στύλου. Τη δεκαετία του 1960 διανεμήθηκε (επί πληρωμή) από την Αγροτική Τράπεζα, που είχε αγοράσει όλη την περιουσία της Πάτμου, σε κληρομερίδια στους ντόπιους της Κοινότητας Στύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου