Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
“Πινακοθήκη ανοικτή σε καλλιτέχνες και λαό”
Δημοσιεύθηκε στις: 05-03-2012

Δημοτική Πινακοθήκη ανοικτή στους καλλιτέχνες και στον λαό των Χανίων επιθυμεί το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, που στρέφεται πάλι ενάντια σε κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης της τέχνης και του πολιτισμού.
Αυτά, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκαν στη χθεσινή συνάντηση της προέδρου του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, κας Εύας Μελά, με καλλιτέχνες, μέλη του Επιμελητηρίου, στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης. Συνολικά πάνω από 70 καλλιτέχνες από τα Χανιά είναι μέλη του Επιμελητήριου αναπτύσσοντας ένα πολύ σημαντικό έργο. 'Με αφορμή μια συζήτηση που ξεκίνησε για τη Δημοτική Πινακοθήκη των Χανίων και την εκπροσώπησή μας σε αυτή, θέλαμε να έρθουμε σε επαφή με τους συναδέλφους μας και να συζητήσουμε όλα τα φλέγοντα ζητήματα των εικαστικών τεχνών που μας απασχολούν ως επαγγελματίες. Την καλλιτεχνική παιδεία, το σχολείο της αγοράς, τα θέματα των διορισμών, των δημόσιων καλλιτεχνικών έργων, της εκθεσιακής δραστηριότητας, τα ασφαλιστικά, τα συνταξιοδοτικά', ανέφερε στα 'Χ.Ν.' η κα Εύα Μελά.
Η κα Μελά τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης της κοινωνικής λειτουργίας της τέχνης σε όλο της το φάσμα. 'Για να ασκήσεις παιδεία και να δουλέψεις για τη δημόσια αισθητική πρέπει να έχεις και μια στοιχειώδη επαγγελματική εξασφάλιση.
Ο καλλιτέχνης σήμερα είναι ανασφάλιστος για το έργο του, το θέμα της υπόθεσης της υγείας του είναι στον αέρα. Ταυτόχρονα το Επιμελητήριο αγωνίζεται για την κοινωνική λειτουργία της τέχνης προασπίζοντας το δικαίωμα των καλλιτεχνών να έρχονται σε επαφή με το κοινό και το δικαίωμα του κοινού να «γεύεται» την τέχνη. Θέλει να διοργανώνει εκθέσεις, σεμινάρια, συμπόσια, να έρχεται σε επαφή με τον κόσμο, κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν συμβαίνει με την κρίση, τα τελευταία μέτρα και την πνιγηρή συμπεριφορά του Υπουργείου απέναντι στο Επιμελητήριο', ανέφερε η κα Μελά, που στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της οικονομικής κρίσης. 'Τα τελευταία μέτρα στερούν από τον λαό το δικαίωμα στην τέχνη. Η αγορά είναι ο ρυθμιστής και εμείς παλεύουμε για να κρίνεται το έργο και όχι το όνομα, για να παρουσιάζονται οι καλλιτέχνες χωρίς εμπόδια γι’ αυτό και ζητάμε δημόσιες εκθέσεις, δημόσιο λόγο, διεκδικούμε το Επιμελητήριο να διοργανώνει σε όλη την Ελλάδα δραστηριότητες που να δίνουν βήμα σε όλους τους συναδέλφους. Γιατί η αγορά δημιουργεί ανελευθερία, δεσμά, την αγορά την ελέγχει ένα μέρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου