Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΤΡΙΦΩΝΟ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΦΩΝΟ


"Παραμένουμε ρομαντικοί με τη μουσική μας"

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
H Χανιώτισσα Ερωφίλη, ο Δημήτρης Υφαντής και ο Νίκος Κουρουπάκης είναι το "Τρίφωνο". Ένα μουσικό σχήμα που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα δυναμικό μπάσιμο στα καλλιτεχνικά δρώμενα, με σημαντικές δισκογραφικές δουλειές αλλά και εξαιρετικές ζωντανές εμφανίσεις. Λίγο πριν εμφανιστούν στα πλαίσια του "10ου Αντιπολεμικού Διήμερου" σήμερα το βράδυ στο Παλαιό Τελωνείο, η Ερωφίλη μιλάει στις "Διαδρομές" των "Χ.Ν."
  - Είστε τακτικοί θαμώνες των Χανίων και σας βλέπουμε συχνά στα "Αντιπολεμικά διήμερα". Σίγουρα δεν είναι τυχαίο....
 Ως Χανιώτισσα φροντίζω να έρχομαι συχνά (γέλια). Μια από τις πρώτες εμφανίσεις μας ως "Τρίφωνο" ήταν στα Χανιά, στο Φαγκότο, όπου έπαιζα και ως "Ερωφίλη" πιο παλιά με πιάνο και φωνή. Γενικά δεν θα μπορούσε παρά να είναι αγαπημένη μας πόλη τα Χανιά για πολλούς λόγους. Τώρα σε ότι αφορά το "Αντιπολεμικό" πάντα συμμετέχουμε σε τέτοιες εκδηλώσεις. Το έχουμε ανάγκη και εμείς. Χαιρόμαστε που φοιτητές κάνουν μια τόσο σημαντική διοργάνωση και για ένα τόσο σπουδαίο σκοπό και εύχομαι πραγματικά να έχει την επιτυχία που αξίζει.
 - Πλέον, τώρα πια που η δισκογραφία παραπαίει, τα live αποτελούν την βασική πηγή εισοδήματος για ένα μουσικό σχήμα  ;
 Γενικά οι ζωντανές εμφανίσεις για τους μουσικούς, τους καλλιτέχνες είναι η επιβίωση τους. Δεν είναι όχι μόνο τώρα. Παλιότερα δουλεύαμε και 4-5 φορές την εβδομάδα. Τώρα έχουν πέσει και αυτές και είναι λίγο δύσκολο να εμφανιστείς και στην επαρχία αν δεν υπάρχει κάποιος δήμος διοργανωτής, κάποιος φορέας. Οσο πάντως αντέχουμε και παραμένουμε ρομαντικοί με τη μουσική μας θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Πάντως από τις πωλήσεις των δίσκων οι καλλιτέχνες δεν έπαιρναν και σοβαρά χρήματα.
 - Για ένα σχήμα όπως το "Τρίφωνο" που κατατάσσεται στον έντεχνο χώρο, με ποιοτικές μουσικές και στίχους ,οι πόρτες στα Μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης δεν είναι τόσο συχνά ανοικτές. Πως το αντιμετωπίζεται ;
Κοίτα υπάρχουν εκπομπές που δεν μας ενδιαφέρουν αλλά και άλλες που δεν τους ενδιαφέρουμε εμείς καθόλου. Τώρα που έχουμε βγάλει καινούργιο cd θα εμφανισθούμε στην τηλεόραση, στην ΝΕΤ. Οταν υπάρχει λόγος σοβαρός είναι καλό να εμφανίζεσε στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά δεν ήταν ποτέ και η πρόθεση μας να είμαστε συνέχεια στην τηλεόραση.
- Το βομβαρδισμό μας από τα τηλεοπτικά "Τalent show" πως τον βιώνεις ;
Η αλήθεια είναι ότι έχει παραγίνει το κακό. Για να βγάλουν ένα σόου χωρίς μεγάλο κόστος, εκμεταλεύονται αυτά τα παιδιά, εκμεταλεύονται την αγάπη τους για τη μουσική. Υπάρχει μια υπερπροβολή τους για μια ορισμένη στιγμή. Αυτό δεν ειναι καλό ούτε για τα ίδια, ούτε για τον χώρο γενικότερα.
- Πες μου ένα στίχο σου με τον οποίο θα χαρακτήριζες την εποχή μας  ;
  Θα αναφέρω δύο. Εναν από το καινούργιο μας cd, είναι της Λίνας Νικολακοπούλου που λέει: "Τώρα που οι πόλεις δεν σηκώνουν άλλα αγάλματα, τώρα που οι μήνες είναι τόσο στριμωγμένοι, τώρα ποιανών η ελευθερία κάνει άλματα".
Ο άλλος από το πρώτο μας cd το "Είμαστε θαύματα και λάθη". Πιστεύω είναι αντιπροσωπευτικά.  
- Περιέγραψε μου μια στιγμή που σε έκανε να νιώσεις περήφανος για αυτό που κάνεις (ένα live, μια καλή κουβέντα οτιδήποτε)  ;
Πάρα πολλές. Να πάω το νου μου στην εμφάνιση μας με Θεοδωράκη και Λιβανελί στη Σμύρνη, το αφιέρωμα στον Μάνο Λοίζο στο Ηρώδειο. Οταν βλέπεις επίσης ένα πατέρα να έρχετε με τις κόρες του αγκαλια για να μας δει, όταν μια κοπέλα είναι έτοιμη να γεννήσει αλλά μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν χάνει ζωντανές εμφανίσεις μας. Είναι όλες ιδιαίτερες στιγμές.
  - Θυμήσου τώρα και μια στιγμή της μουσικής σου πορείας που θα θελες να σε καταπιεί η γη  ;
 Εχουμε και από αυτές αρκετές (γέλια). Ηταν μια συναυλία σε ένα δάσος στην Καρδίτσα. Ενα έντομο κάθησε στο κεφάλι μου, αποσυντονίστηκα, τα έχασα, αλλά όταν έφυγε το διασκεδάσαμε όλοι. Μια άλλη δύσκολη στιγμή ήταν μια εμφάνιση μας στο Ρέθυμνο. Ηταν από κάτω η Λίνα Νικολακούλου και είμαστε πραγματικά κάτι παραπάνω από απλά αγχωμένοι.
- Οποις βρεθεί το βράδυ του Σαββάτου στο Παλαιό Τελωνείο να περιμένει...τι από το Τρίφωνο ;
Θα παίξουμε αρκετά τραγούδια από το καινούργιο μας cd "Tα τζιτζίκια του χειμώνα" και γενικά από όλη την δισκογραφίας μας. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα το ευχαριστηθεί το ίδιο και εμείς.




"Δύο στίχοι για την εποχή μας ;"

- Πες μου ένα στίχο σου με τον οποίο θα χαρακτήριζες την εποχή μας  ;
  Θα αναφέρω δύο. Εναν από το καινούργιο μας cd, είναι της Λίνας Νικολακοπούλου που λέει: "Τώρα που οι πόλεις δεν σηκώνουν άλλα αγάλματα, τώρα που οι μήνες είναι τόσο στριμωγμένοι, τώρα ποιανών η ελευθερία κάνει άλματα".
Ο άλλος από το πρώτο μας cd το "Είμαστε θαύματα και λάθη". Πιστεύω είναι αντιπροσωπευτικά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου