Τρίτη 10 Μαΐου 2011
ΚΟΜΠΟΣΤ Δ.Σ. ΜΑΛΕΜΕ
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΛΕΜΕ
Βιολογικός κήπος με κόμποστ
Δημοσιεύθηκε στις: 10-05-2011
'Μάθαμε ότι στα Χανιά από απορρίμματα παρασκευάζεται κόμποστ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του χώματος και αποφασίσαμε να το χρησιμοποιήσουμε για τον βιολογικό μας κήπο', λέει η Αννα Χαριτάκη μαθήτρια της Ε΄τάξης του Δ.Σ. Μάλεμε, του Δήμου Πλατανιά.
Τα παιδιά του σχολείου με πραγματικό ενδιαφέρον, όρεξη και μεράκι φύτεψαν σκόρδα, κρεμμύδια, μαρούλια, αγγουριές, φραουλιές και διάφορα λουλούδια στον κήπο του σχολείου τους παίρνοντας μεγάλες ποσότητες κόμποστ, που προέρχεται από το εργοστάσιο απορριμμάτων της Διαδημοτικής Επιχείρισης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων και που είναι δειγματοληπτικά ελεγμένο για την καταλληλότητά του ως εδαφοβελτιωτικό.
'Είναι κάτι που ήθελαν τα ίδια παιδιά. Συμμετείχαν ενεργά και στην ετοιμασία του κήπου και στο φύτεμα και θα αναλάβουν και τη φροντίδα του καθώς είχαν ενημερωθεί στις τάξεις για την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, πόσο χρήσιμη είναι για το περιβάλλον', επισήμανε ο εκπαιδευτικός κ. Θανάσης Σακελλαρίδης.
Μαζί με τους δασκάλους τους τα παιδιά ετοίμασαν το χώμα, έριξαν το κόμποστ, φύτεψαν λαχανικά και λουλούδια, τα πότισαν και υποσχέθηκαν να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία ανάπτυξής τους. 'Αποτελεί το καλύτερο βιωματικό μάθημα για τα ίδια τα παιδιά η ενασχόληση τους με τον βιολογικό μας κήπο. Σίγουρα μόνο θετικά θα αποκομίσουν από αυτήν την εμπειρία τους. Βοήθησε σε όλη αυτή την προσπάθεια η δουλειά που έγινε από τους συναδέλφους στις τάξεις', τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης.
Ηδη το σχολείο συγκεντρώνει σε διαφορετικούς κάδους χαρτί, αλουμίνιο και γυαλί για ανακύκλωση, ενώ καθημερινά στα παιδιά προσφέρεται ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού από τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών της περιοχής, τα φλούδια από τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να κάνουν τη δική τους κομποστοποίηση.
'Είναι πολύ μεγάλη η βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στην προσπάθειά μας και τον ευχαριστούμε πραγματικά πολύ. Η φύτευση δεν ήταν δύσκολη γιατί το αντικείμενο είναι σχετικά γνωστό στα παιδιά καθώς ζουν σε μια γεωργική περιοχή. Στόχος της προσπάθειας που κάνουμε είναι τα παιδιά να γίνουν διαμεσολαβητές της γνώσης της βιολογικής καλλιέργειας γι? αυτό και πέρα από τη χρήση του κόμποστ της ΔΕΔΙΣΑ θέλουμε να ξεκινήσουμε και τη δική μας κομποστοποίηση', καταλήγει ο εκπαιδευτικός.
Με ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος ο κήπος του σχολείου θα ποτίζεται και τη θερινή περίοδο που το σχολείο δεν θα λειτουργεί.
Οι μαθητές
'Γνωρίζουμε καλά ότι φτιάχνοντας κόμποστ από τα απορρίμματα και χρησιμοποιώντας το στις καλλιέργειες κάνουμε πολύ καλό στο περιβάλλον', αναφέρει η Αννα Χαριτάκη, που εμφανίζεται πολύ καλή γνώστρια της κομποστοποίησης. Ενας άλλος συμμαθητής της, ο Χαράλαμπος Τσεπετάκης, υπογραμμίζει πως 'μου έκανε εντύπωση όλη η διαδικασία της κομποστοποίησης. Ηδη το έχω πει στους γονείς μου, ώστε να το κάνουμε και στο σπίτι μας'. Ενας άλλος μαθητής, ο Γρηγόρης Σαρρής, δήλωσε ενθουσιασμένος από την όλη διαδικασία. 'Είναι πολύ ωραίο ότι πράγματα που δεν χρειαζόμαστε τα κάνουμε χρήσιμη ύλη', τονίζει.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου