Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΘΥΜΙΑΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ


ΣΤΗ ΘΥΜΙΑΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΦΑΚΙΩΝ
Μνημείο αγώνων
Δημοσιεύθηκε στις: 30-05-2011

Αιώνιο μνημείο αγώνων αποτελεί η επέτειος της επανάστασης της Θυμιανής Παναγιάς, τον Μάιο του 1821, στην οποία και επίσημα οι Κρητικοί πήραν τα όπλα ενάντια στους Τούρκους κατακτητές. Χθες, οι τοπικές Αρχές τίμησαν την επέτειο σε μια εκδήλωση που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, που κατέκλυσε κάθε σημείο του περιβάλλοντος χώρου του Ναού, αποδεικνύοντας πως οι Σφακιανοί ξέρουν να τιμούν τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας τους.
'Τιμούμε την ιστορία μας για να έχουμε συνέχεια ως πατρίδα, ως έθνος μέσα στην πολυμορφία των εθνών. Υπενθυμίζουμε και εμείς στους σημερινούς που την επιβουλεύονται -και δεν είναι άλλοι από εκείνους τους κατακτητές που εκδιώξαμε από την ελληνική γη με την έναρξη της επανάστασης του 1821- πως στη χώρα μας τα όρια αντοχής του ελληνικού λαού ενάντια των μεγάλων λαθών των ισχυρών και αρπακτικών δυνάμεων σε βάρος της πατρίδας του και του ιδίου, μπορεί να φαίνονται μεγάλα έχουν εντούτοις ημερομηνία λήξης, όταν το μαχαίρι της αδικίας φτάνει στην κατοχή ή εξαγορά της πατρίδας του', ανάφερε στον σύντομο χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Σφακίων, Γιώργος Πρωτοπαπαδάκης, που συνέδεσε τα γεγονότα της εποχής με τη σημερινή κατάσταση της χώρας.
Όπως και τότε είμαστε έτοιμοι ως Ελληνες Σφακιανοί να υπερασπιστούμε και σήμερα ως εθνική οντότητα την πατρίδα μας με βαθύ πολιτικό και δημοκρατικό φρόνημα και με μια οικονομία, που μπορεί σήμερα να στενάζει υπό το βάρος της ελεύθερης αγοράς που αφαιμάζει τα πλεονάσματά της και των ληστρικών αδιερεύνητων κρατικών δανείων, που ως άνθη μας κραδαίνουν οι δανειστές και σύμμαχοι για νέας μορφής υποταγή μας. Είμαστε και πάλι έτοιμοι να την αναγεννήσουμε από την τέφρα της στηριζόμενοι στους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους της', τόνισε -επίσης- ο αντιδήμαρχος.
Την κύρια ομιλία για τα γεγονότα της επανάστασης, τους λόγους που ώθησαν τους οπλαρχηγούς να συγκεντρωθούν στα νότια παράλια της Κρήτης και να ξεκινήσουν την επανάσταση, πραγματοποίησε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Στέλιος Χιωτάκης.
Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, κ. Ειρηναίο.
Το 'παρών', μεταξύ άλλων, έδωσαν οι βουλευτές Χανίων κ. Ε. Δαμιανάκης και Ε. Κουρουπάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σ. Αρναουτάκης, οι δήμαρχοι Χανίων Μ. Σκουλάκης, Αποκορώνου Γρ. Μαρκάκης και Σφακίων Π. Πολάκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Βουλγαράκης, ο πρώην βουλευτής κ. Μ. Βολουδάκης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου