Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΠΟΡΕΙΑ ΧΑΝΙΑ


ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Επίθεση σε περιπολικό
Δημοσιεύθηκε στις: 14-05-2011

Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας στα Χανιά με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό διαδηλωτή στην Αθήνα κατά τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Νεαρά άτομα επιτέθηκαν σε περιπολικό της Αστυνομίας στο οποίο και προξένησαν φθορές. Αστυνομικοί που επενέβησαν συνέλαβαν έναν άτομο 21 ετών, σπουδαστή.
Η πορεία διοργανώθηκε από φορείς της εκπαίδευσης για τον σοβαρό τραυματισμό του φοιτητή στην Αθήνα και ξεκίνησε από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Συμμετείχαν κυρίως φοιτητές αλλά και άλλοι διαδηλωτές, που κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα όπως: 'Η τρομοκρατία δεν μας σταματά, στον δρόμο του αγώνα βαδίζουμε ξανά', 'η τρομοκρατία δεν θα περάσει του λαού η πάλη θα την σπάσει', 'λεφτά για την παιδεία, λεφτά για την υγεία και όχι για τα ΜΑΤ και την αστυνομία', 'οργή λαού, ξεσηκωμός παντού να ρίξουμε τη χούντα Ε.Ε. και ΔΝΤ' κ.ά.
Στο πίσω μέρος της πορείας υπήρχε μπλοκ αντιεξουσιαστών, που επικεντρώθηκε σε συνθήματα εναντίον της Αστυνομίας. Οι διαδηλωτές πέρασαν από τη Δημοτική Αγορά και κατευθύνθηκαν προς τα Δικαστήρια. Εκεί, ενώ φαινόταν ότι η κινητοποίηση θα τελείωνε, τελικά αποφασίστηκε να συνεχιστεί η πορεία καθώς ένα μέρος της ήθελε να πάει στο Αστυνομικό Μέγαρο αλλά οι υπόλοιποι ήθελαν να κατευθυνθεί στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Ενώ η πορεία βρισκόταν στην συμβολή των οδών Νεάρχου και Σολωμού, μια ομάδα 15 περίπου ατόμων από την ουρά της επιτέθηκε στο περιπολικό που βρισκόταν πίσω προκαλώντας του φθορές. Εγινε ρίψη δακρυγόνων από την Αστυνομία, ενώ αστυνομικοί της Ασφάλειας που βρίσκονταν σε διάφορα σημεία συνέλαβαν ένα άτομο, το οποίο και οδήγησαν στο Αστυνομικό Μέγαρο.
Η πορεία συνέχισε και κατέληξε στην πλατεία Αγοράς, στην οποία αρκετά άτομα παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ.
'Η κρατική βία είναι η χειρότερη μορφή βίας κατά τη γνώμη μου γιατί έχεις να κάνεις με το κράτος, που υποτίθεται προστατεύει τον πολίτη. Ολες οι άλλες εγκληματικές πράξεις που γίνονται κατά καιρούς είναι καταδικαστέες και απεχθείς γιατί πρόκειται για ανθρώπινες ζωές', είχε δηλώσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Παύλος Κοτσιφάκης. Ο ίδιος σημείωσε πως η κινητοποίηση έγινε γιατί 'θέλουμε να αποφύγουμε μια αντιπαράθεση των πολιτών με το οργανωμένο κράτος, η οποία σίγουρα θα έχει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα και στις ανθρώπινες ζωές αλλά και για την υπόστασή μας ως πολίτες της χώρας'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου