Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ


ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Μείωση κονδυλίων
Δημοσιεύθηκε στις: 06-05-2011

Αντιμέτωπη με τη μείωση των κονδυλίων από το Υπουργείο προς τις Σχολικές Επιτροπές βρέθηκε χθες, στην πρώτη της συνεδρίαση, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.
Η Επιτροπή κλήθηκε να διαχειριστεί την πρώτη δόση, ύψους 267.000 ευρώ, προς τις Σχολικές Επιτροπές, μειωμένη κατά περίπου 45%, σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Ανάμεσα στους εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπήρξε μία αντιδικία κατά πόσο θα πρέπει το μοίρασμα των χρημάτων να γίνει 50 - 50. Από τη μία οι εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας επεσήμαναν πως ο αριθμός των παιδιών είναι πολλαπλάσιος στα Δημοτικά Σχολεία και στα Νηπιαγωγεία, ενώ από τη Δευτεροβάθμια ότι τα παιδιά των Γυμνασίων και Λυκείων έχουν ανάγκη αυξημένα κονδύλια. Τελικά κατά πλειοψηφία αποφασίσθηκε για αυτήν τη δόση οι πόροι να μοιραστούν στη μέση.
'Καταλήξαμε σε ένα ψήφισμα που ζητά από το κεντρικό κράτος οι χρηματοδοτήσεις να μην ακολουθήσουν την πτωτική πορεία του προηγούμενου έτους, το οποίο θα το θέσουμε στη διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου για να το ψηφίσει, ώστε να σταλεί στο Υπουργείο', ανέφερε η αρμόδια αντιδήμαρχος για θέματα Παιδείας, κα Χρυσούλα Χατζηδάκη, η οποία και προήδρευσε της Επιτροπής. Η ίδια επεσήμανε, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', πως 'η κατανομή της πρώτης δόσης του ποσού των 267.000 ευρώ γίνεται για να λειτουργήσουν οι Σχολικές Επιτροπές και να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς και τις προμήθειές τους, επειδή πλησιάζουμε και στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Διατυπώθηκαν απόψεις σεβαστές, ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα πρέπει να έχουν συλλεχθεί στοιχεία, ώστε να είμαστε πιο αντικειμενικοί και πιο δίκαιοι. Στα απολογιστικά στοιχεία του 2010 έχει φανεί ότι τα ταμειακά υπόλοιπα των Σχολικών Επιτροπών της Δευτεροβάθμιας είναι πλεονασματικά σε αντίθεση με αυτά της Πρωτοβάθμιας και ειδικά σε ό,τι αφορά Σχολικές Επιτροπές μεμονωμένων Νηπιαγωγείων που είναι κάτω από το ποσό των 500 ευρώ και καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να αντεπεξέλθουν αυτά τα σχολεία στα λειτουργικά τους έξοδα'. Η αντιδήμαρχος επεσήμανε πως υπάρχει πολιτική βούληση από τον Δήμο Χανίων να συνδράμει στην κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στη λειτουργία τους. Επίσης, η Επιτροπή συμφώνησε να υπάρξει παραχώρηση των αιθουσών των σχολικών μονάδων για τις ανάγκες Συλλόγων, φορέων κ.λπ.
'Το κόψιμο των δαπανών προς τις σχολικές μονάδες προκαλεί αξεπέραστα προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων', ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ, κ. Φ. Μπιχάκης, ο οποίος και πρότεινε να υπάρξει ψήφισμα της Επιτροπής και του Δ.Σ. στο Υπουργείο, που να ζητά να μην γίνουν οι περικοπές αυτές. 'Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 6 ψήφους, μειοψήφισε μόνο ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων κ. Πετράκης. Επίσης, πρότεινα και έγινε δεκτό, προκειμένου να υπάρξει μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου, να γίνει προσπάθεια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις σχολικές μονάδες', κατέληξε.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων, κ. Ν. Πετράκης, ανέφερε πως 'δεν μπορεί να συνεχιστεί η αδικία του 50 - 50, ανάμεσα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια. Και αυτό γιατί κατά πρώτον η Πρωτοβάθμια έχει 115 σχολικές μονάδες έναντι 32 της Δευτεροβάθμιας, γιατί οι μαθητές είναι πολύ περισσότεροι στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και γιατί όλα τα σχολεία διαθέτουν ολοήμερα τμήματα με αποτέλεσμα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας να παραμένουν ανοιχτά πολύ περισσότερες ώρες. Στην αδικία αυτή συνέβαλε ο Δήμος Χανίων αποφασίζοντας η πρώτη δόση να δοθεί 50 - 50. Την καταγγέλλουμε και εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας για τη νομιμότητά της'.
Τέλος, ο κ. Πετράκης ανέφερε πως ο Σύλλογος Δασκάλων 'με στοιχεία εδώ και πολύ καιρό έχει καταγγείλει τη μείωση των δαπανών για τις Σχολικές Επιτροπές, επομένως δεν ψήφισα για την έκδοση ψηφίσματος καθώς μια τέτοια ενέργεια είναι αποπροσανατολιστική'.
'Η μείωση των δαπανών για τις Σχολικές Επιτροπές από το Υπουργείο Παιδείας είναι απαράδεκτη και σύμφωνη με τις επιταγές του Μνημονίου. Ετσι φτάνουμε στο σημείο να δημιουργούνται προστριβές ανάμεσα σε Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια για το ποιος θα πάρει τα ελάχιστα χρήματα που διατίθενται', ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ενωσης Γονέων, κ. Ν. Τζινευράκης.

Γονείς για τα εξεταστικά κέντρα
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Χανίων για το 'κόψιμο' των τοπικών εξεταστικών κέντρων για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες πραγματοποίησαν γονείς. 'Την ίδια στιγμή που η χώρα μας πληρώνει 350.000 ευρώ ημερησίως για την εμπλοκή της στη Λιβύη κόβει τα εξεταστικά κέντρα των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες', ανέφερε ο κ. Ν. Τζινευράκης από την Ενωση Γονέων, συμπληρώνοντας πως 'βλέπουμε την υποκρισία των τοπικών βουλευτών, που, ενώ στη Βουλή ψηφίζουν όλες τις περικοπές, στη συνέχεια βγάζουν δακρύβρεχτες ανακοινώσεις - υποστηρίξεις· δεν πείθουν κανέναν'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου