Δευτέρα 16 Μαΐου 2011
ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΖΩΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Σκυλιά για υιοθεσία
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 16-05-2011
'Ο «Λάζαρος» μπορεί να μην έχει ένα μάτι αλλά αυτό δεν το εμποδίζει να ζει καλά και να παίζει με την «Σοκς», την τυφλή γατούλα μας'.
Η οικογένεια Χολάντερ από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας είναι ανάμεσα στις 200 οικογένειες που έχουν υιοθετήσει ένα τραυματισμένο, πληγωμένο ή ακρωτηριασμένο ζώο από την Κρήτη.
Τα τελευταία χρόνια χάρη στις προσπάθειες του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων 'Η Μικρή Κιβωτός' και της προέδρου του, κας Σίλκυ Βρόμπελ, εκατοντάδες αδέσποτα ζώα περισυλλέχτηκαν σοβαρά τραυματισμένα, τα περιέθαλψαν και βρήκαν μια οικογένεια να τα υιοθετήσει σε κάποια χώρα της Ευρώπης. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η κα Βρόμπελ τιμήθηκε από τη γερμανική Πρεσβεία.
'Τον «Λάζαρο» τον είχε βρει το Φιλοζωικό Σωματείο τραυματισμένο πολύ σοβαρά στο κεφάλι. Είχε χάσει το ένα μάτι του. Αυτό δεν μας απέτρεψε από το να τον υιοθετήσουμε και τώρα δύο χρόνια μετά είναι μέλος της οικογένειάς μας', λένε οι Μάριο και Στέφι Χολάντερ.
Ανάλογη είναι και η ιστορία της οικογένειας Berg από τη Νορβηγία, που ήλθε για διακοπές στην Αγία Μαρίνα Χανίων. 'Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας είδαμε πολλά αδέσποτα ζώα να κυκλοφορούν στους δρόμους πολλά από αυτά τραυματισμένα και άρρωστα', λέει η κα Lene, που αποφάσισε να υιοθετήσει ένα άρρωστο σκυλί που εντόπισε μαζί με τα δύο παιδιά της να κυκλοφορεί σε κακή κατάσταση στην παλιά εθνική οδό Χανίων. 'Δεν είμαστε πλούσιοι, κάθε άλλο, αλλά ειλικρινά νιώθαμε πολύ άσχημα βλέποντας πολλά ζώα σε κακή κατάσταση. Εχουν και αυτά ψυχή δεν τους αξίζει αυτή η συμπεριφορά. Θα προσπαθήσουμε να του προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Στη Νορβηγία δεν συναντάς ζώα εγκαταλελειμμένα στους δρόμους. Αν κάποιος δεν επιθυμεί να κρατήσει το ζώο του, για διάφορους λόγους, θα βρει κάποιον άλλο που θα το κρατήσει, δεν θα το αφήσει στον δρόμο', αναφέρει η κα Berg. To σκυλί που θα υιοθετήσει παραλήφθηκε από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων, που θα του παράσχει όλη την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και θα το στείλει στην οικογένεια στη Νορβηγία στα τέλη Σεπτεμβρίου με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα. Η οικογένεια αδυνατεί να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει καμία δημόσια μέριμνα για το θέμα των αδέσποτων.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
'Οι άνθρωποι αυτοί που υιοθετούν τραυματισμένα και άρρωστα ζώα έχουν μεγάλη καρδιά', τονίζει η κα Βρόμπελ. Περισσότερα από 300 ζώα ετησίως στέλνονται από την Κρήτη σε Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία και σε άλλες χώρες. Από αυτά 30 - 40 είναι τραυματισμένα σοβαρά. 'Βρίσκουμε μέσω των Φιλοζωικών Σωματείων οικογένειες που επιθυμούν να υιοθετήσουν ζώα. Για τη Γερμανία υπάρχει εξονυχιστικός έλεγχος από το κράτος στο ζώο: Αν έχει κάνει όλα τα εμβόλια και αν είναι απόλυτα υγιές, αν συνοδεύεται από ακτινογραφίες αν έχει κάποιο μέλος του σπασμένο, αν του έχουν δοθεί όλα τα απαραίτητα φάρμακα. Για μας δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση και χαρά όταν λίγο μετά την υιοθεσία λαμβάνουμε φωτογραφίες και γράμματα από τις οικογένειες που μας λένε πόσο χαρούμενες είναι που υιοθέτησαν τα ζώα και πόσο καλά περνάνε εκεί', αναφέρει η κα Βρόμπελ. Το κόστος της μεταφοράς είτε γίνει με αεροπλάνο είτε με αυτοκίνητο το αναλαμβάνουν τα Φιλοζωικά Σωματεία. Συνήθως η μεταφορά γίνεται από τα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου ή οδικώς με ειδικά διασκευασμένο όχημα και κοστίζει από 400 έως 500 ευρώ. 'Είναι πολύ μεγάλο το κόστος και για μας αλλά τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να τα αφήνουμε τραυματισμένα στους δρόμους, με σπασμένες σπονδυλικές στήλες, τυφλά ή χτυπημένα. Προσπαθούμε να τα περιθάλψουμε και να βρούμε οικογένειες που να τα αγαπάνε είτε εδώ είτε στο εξωτερικό. Μακάρι να είχαμε κάποιο Δημοτικό Κυνοκομείο, με την κλινική του, ώστε να μπορούμε να κρατήσουμε εδώ όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα', αναφέρει η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου