Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ
Η υπερβόσκηση πλήττει τη βιοποικιλότητα
Δημοσιεύθηκε στις: 16-05-2011

Η υπερβόσκηση πλήττει μόνο τοπικά τη βιοποικιλότητα της Κρήτης, ωστόσο και για το συμφέρον των ίδιων των κτηνοτρόφων είναι καλό να περιοριστεί για λόγους κυρίως οικονομίας και ποιότητας.
Στη χθεσινή ημερίδα με θέμα 'Βιοποικιλότητα, κτηνοτροφία και επιδοτήσεις' στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης αναλύθηκαν τα παραπάνω από ειδικούς επιστήμονες, που προτείνουν -μεταξύ άλλων- τη μείωση του αριθμού των ζώων που βόσκουν ελεύθερα.
'Κυρίως στην Ανατολική Κρήτη και στον Ψηλορείτη έχει υπολογιστεί ότι ο αριθμός των αιγοπροβάτων είναι 4 - 5 φορές μεγαλύτερος από τη βοσκοϊκανότητα της περιοχής αυτής. Αυτό οδηγεί, λογικά, στο συμπέρασμα ότι τα οικοσυστήματα κινδυνεύουν με ερημοποίηση. Ομως, είναι τέτοιο το ανάγλυφο της Κρήτης, τέτοιο το έδαφος που πάντα υπάρχει χώρος ελεύθερος από βόσκηση όπου εκεί βρίσκουν καταφύγιο όλα αυτά τα είδη', ανάφερε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, κ. Μωυσής Μυλωνάς.
Χαρακτηριστικά ο επιστήμονας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της νήσου Ντία έξω από το Ηράκλειο. 'Πριν 110 χρόνια σύμφωνα με τους περιηγητές δεν μπορούσες να διασχίσεις το νησί λόγω του πράσινου που υπήρχε. Στα μέσα στου 20ού αιώνα η κατάσταση άλλαξε διότι είχαμε τη βόσκηση και την υπερβόσκηση, είχαμε την κοπή ξύλων για τα ασβεστοκάμινα και πολλές φωτιές. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα το οικοσύστημα να καταρρεύσει. Και αν και έχει μείνει 20 χρόνια χωρίς βόσκηση η επάνοδός του είναι πολύ αργή. Ωστόσο, τα ενδημικά είδη είναι εκεί. Σε βράχια, σε απόκρημνες περιοχές σε διάφορα σημεία. Τα όποια προβλήματα από την υπερβόσκηση αφορούν συγκεκριμένες περιοχές τοπικά. Ωστόσο, κάνει κακό και στους βοσκούς διότι τους αναγκάζει να χρησιμοποιούν ζωοτροφές και να είναι εξαρτημένοι από τις επιδοτήσεις'.
Ο κ. Μυλωνάς τάχθηκε υπέρ μιας πιο αποδοτικής κτηνοτροφίας, που να βασίζεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Ως έναν από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις δασικές περιοχές χαρακτήρισε την υπερβόσκηση ο κ. Δημήτρης Σοπιάδης, δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Χανίων. 'Για τις δασικές περιοχές ο κίνδυνος ελλοχεύει όταν υπάρχει μια σειρά επιβαρυντικών παραγόντων όπως υπερβόσκηση, φωτιές, ξυλεία', ανέφερε. Και ο κ. Σοπιάδης επισήμανε πως 'η υπερβόσκηση κάνει ζημιά στον δασικό πλούτο και στην τσέπη των κτηνοτρόφων εφόσον οδηγεί και σε μια πτώση της παραγωγής που αντιστοιχεί στο ζωικό κεφάλαιο. Ισως θα υπήρχε η ίδια παραγωγή ή και καλύτερη με μικρότερο αριθμό βόσκοντων ζώων. Στο πλαίσιο αυτά μια πρόταση είναι να γίνει ένα master plan, που να μελετά τη βοσκοϊκανότητα ανάλογα με το είδος των ζώων -αίγες, πρόβατα κ.λπ. Να δούμε, να εντοπίσουμε ποιοι είναι οι υπεράριθμοι πληθυσμοί και να φροντίσουμε να γίνουν είτε οικόσιτοι ή εντατικοί σε συνδυασμό με κτηνοτροφικές καλλιέργειες, ώστε να εξασφαλιστεί η τροφή τους. Ένα ποσοστό της υπαίθριας κτηνοτροφίας πρέπει να μειωθεί'.
Παρά το ενδιαφέρον και των υπόλοιπων εισηγήσεων, η συμμετοχή του κόσμου δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στη χθεσινή ημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου