Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΜΕΝΔΩΝΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΝΔΩΝΗΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Μελέτη για το Ενετικό Λιμάνι


Να συνεργαστεί με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, ώστε να δοθεί τέλος στην άσχημη εικόνα του παραλιακού μετώπου της παλιάς πόλης των Χανίων,
κάλεσε τον Δήμο, χθες, η γενική γραμματέας Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη.
Στη συνάντηση, που είχε με τον δήμαρχο, αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες, τέθηκαν προς συζήτηση μία σειρά από ζητήματα, που αφορούν μνημεία στα εδαφικά όρια του Δήμου Χανίων.
Η κα Μενδώνη, πάντως, ήταν ξεκάθαρη ότι με τα 18 εκατ. ευρώ για το Αρχαιολογικό Μουσείο και τα 2 εκατ. ευρώ για τις οχυρώσεις 'τα Χανιά έχουν υπερφορτωθεί, έχει εκτιναχθεί το ποσό που τους αναλογεί', αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι το Υπουργείο δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει -στο κοντινό μέλλον- άλλες δράσεις στην πόλη.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, η κα Μενδώνη ζήτησε να μπει τέλος στην αταξία στο παραλιακό μέτωπο, στα τραπεζοκαθίσματα, στις τέντες, σε κάθε είδους πινακίδες. Μιλώντας στους δημοσιογράφους η γ.γ. ανέφερε πως 'η εικόνα του παραλιακού μετώπου είναι η εικόνα των Χανίων όπως την ξέρει ο πολύς κόσμος και που πρέπει να την απολαύσει όσο γίνεται σε πιο υψηλή ποιότητα. Παρακάλεσα τον δήμαρχο να συνεργαστεί με τις δικές μας Υπηρεσίες, ώστε να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα, μία μελέτη, για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, το οποίο θεωρούμε καθοριστικό, όχι μόνο για την πολιτιστική φυσιογνωμία, αλλά και για το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν', συμπληρώνοντας πως η σημερινή εικόνα 'επιδέχεται πολύ μεγάλη βελτίωση'.
Από τη μεριά του ο κ. Σκουλάκης, σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, τόνισε ότι 'υποσχέθηκα και υπόσχομαι ότι η συνεργασία, που έχουμε ξεκινήσει οι εμπλεκόμενοι φορείς στο λιμάνι, θα συνεχιστεί καθόλη την περίοδο, δεν είναι δυνατόν να αδικούμε τον τόπο μας. Πινακίδες, ταμπέλες και άλλες ιστορίες σιγά - σιγά θα φύγουν. Θα ξεκινήσει μία μελέτη το Λιμενικό Ταμείο, σε συνεργασία με την Αρχαιολογία, σε αυτήν την κατεύθυνση'.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Σήμερα δημοπρατείται το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ, μέσα από το πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα' του ΕΣΠΑ. Αλλα 2 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το ίδιο πρόγραμμα για την ανάδειξη των οχυρώσεων, ενώ άλλα 8 μικρότερα έργα είναι ενταγμένα στο ΠΕΠ Κρήτης, ανέφερε η κα Μενδώνη, η οποία άφησε να εννοηθεί ότι τα Χανιά θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένα με τις χρηματοδοτήσεις αυτές.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε για διάφορα μνημεία των Χανίων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:
- ΝΕΩΡΙΑ: Δεν έγινε αναφορά στα Νεώρια, αλλά ερωτηθείσα από τα 'Χ.Ν.', η κα Μενδώνη, επεσήμανε ότι, αν υπάρξει ολοκληρωμένη μελέτη και συγκεκριμένη πρόταση, το Υπουργείο θα την εξετάσει.
- ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ: Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν και οι τελευταίες τομές στο έδαφος καθώς έχει υπογραφεί από τον υπουργό το σχετικό κονδύλι ανέφερε η κα Μενδώνη. Οι τομές θα δείξουν, αν υπάρχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον στο υπέδαφος κάτω απο το Στάδιο, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή πάρκινγκ, όπως θέλει ο Δήμος Χανίων. 'Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καταγράψαμε, σύμφωνα με αυτά που μας ανέφεραν και οι επισκέπτες από κρουαζιερόπλοια στα ερωτηματολόγια που τους δώσαμε, είναι το κυκλοφοριακό. Mέχρι το τέλος του χρόνου πιστεύουμε ότι θα έχουν παρθεί αποφάσεις για το πάρκινγκ. Εμείς θα το έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα και θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση από οποιαδήποτε πηγή', ανέφερε ο κ. Σκουλάκης.
- ΕΝΕΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ: Για το Ενετικό Μέγαρο στην οδό Ζαμπελίου (σ.σ. για χρόνια λειτουργούσε ως εστιατόριο) η κα Μενδώνη ζήτησε από τον Δήμο Χανίων να βοηθήσει στην εκπόνηση της στατικής μελέτης του κτηρίου. Εκεί προβλέπεται να φιλοξενούνται εκδηλώσεις, εκθέσεις.
- ΚΟΥΛΕΣ ΑΠΤΕΡΑ: Η κα Μενδώνη εμφανίστηκε θετική στην αξιοποίηση του Κούλε στην Απτέρα για τη φιλοξενία εκθέσεων και θερινών εργαστηρίων για τη Σχολή Καλών Τεχνών, τις Αρχιτεκτονικές Σχολές. Από πλευράς του Δήμου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Λειψάκης, ανέφερε πως σε αυτήν την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και ο Δήμος.
- ΘΟΔΩΡΟΥ: Το Υπουργείο δεν έχει αντίρρηση στο θέμα της επισκεψιμότητας των Θοδωρού είπε η γενική γραμματέας. Το επόμενο διάστημα ο Δήμος θα στείλει τα σχέδια, για την ξύλινη εξέδρα που θα δένουν τα πλοιάρια και για ορισμένα έργα ανάπλασης του χώρου, στο Υπουργείο προς έγκριση.
- ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤ. ΤΑΦΡΟΥ: Αυτό που συμφωνήθηκε στη συνάντηση είναι ότι το σημερινό μεταλλικό θέατρο θα αντικατασταθεί με μια ήπια παρέμβαση, ανάλογη με αυτήν που έχει γίνει στην τάφρο του κάστρου της Ρόδου.
- ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ: Από τον αντιδήμαρχο κ. Λειψάκη τέθηκε το θέμα της αγοράς του κτηρίου που γειτνιάζει με τη Δημοτική Πινακοθήκη, για το οποίο η γ.γ. πάντως φάνηκε να απορρίπτει οποιαδήποτε χρηματοδότηση.
- ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ: 'Η παρέμβαση του έργου των οχυρώσεων τα Χανιά είναι από τις σημαντικότερες. Το έργο των οχυρώσεων αποτελεί υπεραξία για τα Χανιά', ανέφερε η κα Μενδώνη, τονίζοντας την προσφορά της 28ης ΕΒΑ και του κ. Ανδριανάκη και σε αυτόν τον τομέα.
- ΠΙΣΙΝΑ 'ΞΕΝΙΑ': Η παραχώρηση του χώρου, προκειμένου να αξιοποιηθεί από τον Δήμο, είναι στις προθέσεις του Υπουργείου.
ΦΟΡΤΕΤΖΑ: Η λειτουργία δημοτικού αναψυκτηρίου στη Φορτέτζα βρίσκει σύμφωνη την Αρχαιολογία. Το Υπουργείο ζήτησε να μην ενοικιαστεί ο χώρος, ώστε να μην υπάρξουν δράσεις ανάλογες του παρελθόντος, που προσέβαλαν το μνημείο.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μ. Βλαζάκη, ο προϊστάμενος της 28ης Ε.Β.Α., Μ. Ανδριανάκης, οι αντιδήμαρχοι Χανίων, Δ. Λειψάκης και Μ. Λιονάκης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Γ. Κουρής καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στην Αθήνα για Αγίους Αποστόλους
Σύσκεψη στις 12 μ., στο γραφείο του υπουργού Πολιτσμού, στην Αθήνα, θα έχει σήμερα ο δήμαρχος Χανίων, κ. Μανώλης Σκουλάκης. 'Είναι πιθανόν σε αυτήν τη σύσκεψη να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης της κυριότητας των Αγίων Αποστόλων, των τάφων των Βενιζέλων, της πισίνας του «Ξενία» στον Δήμο Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου