Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΕΡΓΑ ΚΑΡΚΙΝΟΒΑΤΟΥΝ


ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Καρκινοβατούν έργα
Δημοσιεύθηκε στις: 04-05-2011

'Πάγωμα' χρηματοδοτήσεων και γραφειοκρατικά 'κωλύματα' έχουν αναστείλει τη συνέχιση - ολοκλήρωση έργων και στα Χανιά, αλλά και την εκπόνηση μελετών για την ένταξη νέων.
Πολλά από αυτά τα έργα, τα οποία παρακολουθεί ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. τόσο σε επίπεδο μελέτης όσο και κατασκευής, παρά τις προσπάθειες του Οργανισμού, φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των 'αναταράξεων', που έχει προκαλέσει ο 'Καλλικράτης', στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και της οικονομικής κρίσης.
Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ο.Α.ΔΥ.Κ., κ. Μάρκος Πατρελάκης, αναφέρθηκε στην πορεία μιας σειράς έργων, τα οποία παρακολουθεί ο Οργανισμός:

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΛΠΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ
Το έργο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο εκπόνησης της μελέτης και αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης. 'Είναι μία μελέτη πολύ φιλόδοξη που ταιριάζει με τις σύγχρονες απόψεις για την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας, χωρίς να πλήττεται το φυσικό περιβάλλον. Εχουμε κάποια προβλήματα γιατί η μελέτη χρηματοδοτείται από το διαδημοτικό πρόγραμμα «Θησέας», που έχει ταμειακά προβλήματα, έτσι καθυστερεί. Ελπίζω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα το πρόβλημα θα λυθεί.
Ο στόχος είναι να ολοκληρώσουμε τη μελέτη μέσα στα χρονοδιαγράμματα του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να ενταχθεί σε αυτό', λέει ο κ. Πατρελάκης. Συνολικά το έργο είναι προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ.

ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΟΜΑΛΟΥ
Το έργο σταμάτησε μετά την αναστολή έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Ο Ο.Α.ΔΥ.Κ., με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, επεξεργάστηκε ένα σχέδιο επανασύνταξης της μελέτης σκοπιμότητας του έργου. 'Η μελέτη ανασυντάχθηκε και ο σχετικός φάκελος έχει σταλεί στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα που τέθηκαν με την αναστολή των περιβαλλοντικών όρων. Νομίζω ότι ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα και το έργο μπορεί να προχωρήσει μόλις ολοκληρωθούν και τα Δικαστήρια που έχουν οριστεί για τις 11 Μαΐου', αναφέρει ο γενικός διευθυντής του Ο.Α.ΔΥ.Κ.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
Το έργο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα ΕΠΕΡΡΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Για αυτό ο κ. Πατρελάκης σημειώνει πως 'είναι απαραίτητη η επέκταση των δικτύων του βιολογικού καθαρισμού. Υπάρχει η σχετική μελέτη, έχουμε κάνει προφορικές συνεννοήσεις και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τύχει έγκρισης για την ένταξή του στο πρόγραμμα'.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΞΟΝΑ
Ανάλογη είναι και η πορεία του έργου επέκτασης του βιολογικού του Βορείου Αξονα, προϋπολογισμού περίπου 8 εκατ. ευρώ. Και αυτό το έργο έχει κατατεθεί προς ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Περιβάλλον'.

ΦΡΑΓΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΩΤΗ
Στόχος του Ο.Α.ΔΥ.Κ. είναι τον χειμώνα το φράγμα να δεχτεί το πρώτο νερό προς αποθήκευση. Ωστόσο, παρουσιάζεται καθυστέρηση στην εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού. 'Ο σχετικός διαγωνισμός έχει γίνει. Μίλησα με τους υπεύθυνους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που περιμένουν κάποιον προσυμβατικό έλεγχο, προκειμένου να καλέσουν τον ανάδοχο του έργου να υπογραφεί η σύμβαση. Είναι μια γραφειοκρατική εργασία που πρέπει να γίνει', αναφέρει ο κ. Πατρελάκης.
Χθες, πάντως, ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι της Σούδας οι σωλήνες που θα συνδέσουν τη γεώτρηση των Μυλωνιανών με το φράγμα Βαλσαμιώτη για τη μεταφορά του νερού.

Οι βροχές μας σώζουν από τη λειψυδρία;
Οι έντονες βροχοπτώσεις και τα χιόνια στα Λευκά Ορη αποτελούν τους βασικούς παράγοντες, ώστε να μην έχουμε φέτος την περυσινή λειψυδρία, που κατάστρεψε ένα μεγάλος μέρος της αγροτικής παραγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Α.ΔΥ.Κ., η στάθμη του νερού στους υδάτινους ταμιευτήρες είναι 60 εκατοστά λιγότερα σε σύγκριση με το 2009, αλλά είναι και 1,60 εκατοστά παραπάνω σε σύγκριση με πέρυσι.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν τα έργα επαναχρησιμοποίησης δύο γεωτρήσεων σε Κυπάρισσο και Κόκκινο Μετόχι, όπως είχε αποφασιστεί από πέρυσι από το Δ.Σ. του Ο.Α.ΔΥ.Κ.

Το μέλλον του Ο.Α.ΔΥ.Κ.;
Σε ό,τι αφορά το μέλλον του Ο.Α.ΔΥ.Κ., τα πράγματα ακόμα είναι θολά. Το σίγουρο είναι ότι ο Οργανισμός θα πάψει να υφίσταται ως έχει σήμερα και το ζήτημα είναι, αν θα συνενωθεί μαζί με τον Ο.ΑΝ.Α.Κ. σε έναν φορέα (Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης) ή αν θα ενταχθεί στην 'Κρήτη Α.Ε.'. Την ίδια στιγμή πάντως η καθυστέρηση στη σύσταση του νέου Δ.Σ. του Οργανισμού, έστω και για το σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας που του απομένει, έχει ως αποτέλεσμα να έχουν 'κολλήσει' πολλές δράσεις του Οργανισμού. 'Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, μόνο απόψεις που αδυνατίζουν ή ενισχύονται ανάλογα με την περίοδο που κουβεντιάζουμε. Αυτή τη στιγμή οι όποιες αποφάσεις επηρεάζονται από την εξέλιξη που έχουμε με το ενεργειακό - υβριδικό έργο που έχουμε στο φράγμα Αμαρίου. Είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση που γίνεται από ιδιωτικά κεφάλαια, ύψους 230 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να δημιουργήσουν 800 θέσεις εργασίας για την επόμενη 4ετία που θα κατασκευάζεται το έργο. Την παρακολούθησή του την έχει αναλάβει ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. και αν πάψει να υπάρχει τίθεται ένα ζήτημα για το ποιος φορέας θα μπορεί να το αναλάβει. Πέρα από αυτό υπάρχει το θέμα της διαχείρισης του νερού που είναι ολοένα και πιο αναγκαία, ώστε να αξιοποιηθούν οι υδατικοί πόροι. Επομένως υπάρχει ανάγκη για έναν Οργανισμό που θα αναλάβει όλα αυτά τα πράγματα', τονίζει ο κ. Πατρελάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου