Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΠΑΛΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ


ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Κατεδάφιση του παλιού Νοσοκομείου
Δημοσιεύθηκε στις: 13-05-2011

Γκρέμισμα του παλιού Νοσοκομείου μέσα στο επόμενο δίμηνο και ανέγερση Κέντρου Υγείας μικρής δυναμικότητας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ είναι οι στόχοι του Δήμου Χανίων, όπως περιγράφηκαν στη χθεσινή σύσκεψη παρουσία παραγόντων του Υπουργείου Υγείας και της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων.
Με εθνικούς ή ίδιους πόρους ο Δήμος θα προχωρήσει στο γκρέμισμα του παλιού κτηρίου, για το οποίο οι αρμόδιοι του Υπουργείου επεσήμαναν πως θα έπρεπε να είχε κατεδαφιστεί εδώ και χρόνια. Στον χώρο, πέρα από το Κέντρο Υγείας, θα μπορούν να στεγαστούν οι Διοικητικές Υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, γραφεία του Οργανισμού Ασφαλισμένων Δημοσίου, να γίνει βρεφονηπιακός σταθμός και πάρκο με πράσινο. Χαρακτηριστικά, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Σκουλάκης τόνισε πως μέχρι τον Ιούνιο ο στόχος είναι το κτήριο να αποτελεί παρελθόν για τα Χανιά.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ
Η λειτουργία Κέντρου Υγείας με 15 - 20 άτομα προσωπικό και όχι αστικό Κέντρο Υγείας, που απαιτεί δύναμη 70 ατόμων, η πρόσληψη των οποίων είναι δύσκολη, είναι η πρόθεση του Υπουργείου, όπως ανέφερε η σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, κα Καραβία. Σε αυτήν τη θέση συνηγόρησε και ο δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για θέματα Υγείας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου, κ. Γιώργος Αρχοντάκης, ο οποίος και απεκάλυψε πως αυτό ήταν θέμα αντιπαράθεσης μέσα στη δημοτική ομάδα του κ. Σκουλάκη καθώς ο ίδιος είχε διαφοροποιηθεί από την αρχή στις εξαγγελίες για αστικό Κέντρο Υγείας. 'Ενα αστικό Κέντρο Υγείας θέλει 70 άτομα προσωπικό. Είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι υπάρχει περίπτωση να προσληφθούν και να στελεχωθεί', ανέφερε ο κ. Αρχοντάκης και στην αναφορά του συμφώνησαν και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι. Μάλιστα, σημείωσε πως τα περισσότερα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου που δημιουργήθηκαν υπολειτουργούν, ενώ και τα Κέντρα Υγείας των Χανίων ουσιαστικά λειτουργούν περισσότερο ως αγροτικά ιατρεία.
'Το Κέντρο Υγείας θα λειτουργήσει ως ανάσχεση στο Νοσοκομείο, ώστε να μην επιβαρύνεται περισσότερο', σημείωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Χ. Δουλγεράκης, συμπληρώνοντας πως 'από τα 100 περιστατικά που πάνε στα Επείγοντα του Νοσοκομείου, τα 80 μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα Κέντρο Υγείας'.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί περιέγραψε στα Μ.Μ.Ε. ο κ. Σκουλάκης.
'Το παλιό Νοσοκομείο έπρεπε να κατεδαφιστεί, το ξέρουν οι πάντες. Η πίστωση της κατεδάφισης δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, δεσμεύτηκε το κλιμάκιο ότι θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους. Το θέμα, όμως, πρώτα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο με δύο ερωτήματα. Αν δεχόμαστε να κατεδαφιστεί και αν δεχόμαστε να παραχωρήσουμε στο Υπουργείο Υγείας τα 3 - 4 στρ. που απαιτούνται για να ξεκινήσει η διαδικασία'. Ο δήμαρχος ανέφερε πως το υπόλοιπο τμήμα θα διατεθεί ως πράσινο για τις ανάγκες του λαού της περιοχής.
Η σύμβουλος του υπουργού, κα Καραβία, από την πλευρά της ανέφερε πως 'το Υπουργείο Υγείας συζητά και επιθυμεί τα έργα της Πρωτοβάθμιας Υγείας είτε Κ.Υ. είτε περιφερειακά ιατρεία, αν είναι δυνατόν, οι φορείς υλοποίησης να είναι οι τοπικές κοινωνίες. Είναι μια μεγάλη χαρά για μας, γιατί αποφορτίζει τη ΔΕΠΑΝΟΜ και το Υπουργείο Υγείας. Θα επιθυμούσαμε, αν το αποφασίσει ο Δήμος, να το αναλάβει αυτός το έργο και εμείς θα είμαστε δίπλα να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις'. Θετική ήταν η ανταπόκριση του κ. Σκουλάκη στο αίτημα αυτό και ανέθεσε στον σύμβουλό του κ. Βόρδο να παρακολουθεί τις διαδικασίες.

Δυσκολίες για βρεφονηπιακό σταθμό
Την πρόθεση του Δήμου Χανίων να κατασκευάσει βρεφονηπιακό σταθμό μέσα στο οικόπεδο των 10 στρ. του παλιού Νοσοκομείου κοινοποίησε στους μετέχοντες στη σύσκεψη ο κ. Σκουλάκης. Ανάλογη ήταν η αναφορά και του γ.γ. του Δήμου κ. Γαβριήλ Κουρή. Από μεριάς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πάντως η κα Κασσωτάκη τόνισε πως έχουν απορροφηθεί όλα τα σχετικά κονδύλια από το 2009 καθώς δεν υπήρξε κάποια πρόταση τότε του Δήμου Χανίων. Ο κ. Σκουλάκης δήλωσε πως ο Δήμος θα αναζητήσει πόρους για αυτήν τη δράση.

ΕΚΑΒ - ΟΠΑΔ
Η κα Καραβία μετέφερε τις εμπειρίες της από τις επισκέψεις του κλιμακίου στις κτηριακές εγκαστάσεις που φιλοξενούν τον Οργανισμό Ασφαλισμένων του Δημοσίου στην οδό Μπουνιαλή και στα γραφεία του ΕΚΑΒ στην οδό Ηγ. Γαβριήλ. Και για τους δύο χώρους τόνισε πως είναι απαράδεκτοι. Οι μετέχοντες συμφώνησαν να διερευνηθεί η δυνατότητα στέγασης των δύο αυτών Υπηρεσιών σε γραφεία του υπό ανέγερση Κέντρου Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου