Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ


ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ
Εργαστήριο πιστοποίησης ελαιολάδου
Δημοσιεύθηκε στις: 15-07-2011

Φως στο τούνελ διαφαίνεται επιτέλους για τη λειτουργία του εργαστηρίου πιστοποίησης ελαιολάδου αλλά και του κινητού εργαστηρίου αναλύσεων του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς.
Μετά από χρόνια καθυστερήσεων και γραφειοκρατικών εμποδίων για το μεν πρώτο βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την αποπληρωμή του προμηθευτή του εξοπλισμού ώστε να τον εγκαταστήσει, ενώ για το δεύτερο ο διαγωνισμός για την αγορά του, αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο.
Σημειώνεται ότι εδώ και μια τετραετία είχε γίνει η προµήθεια του απαραίτητου εξοπλισµού για το εργαστήριο πιστοποίησης από το Ινστιτούτο, ωστόσο αυτό παρέμενε στα κουτιά αφού δεν είχε πληρωθεί ο προμηθευτής που θα αναλάμβανε να τον εγκαταστήσει!
"Αυτές τις ημέρες γίνεται μια συνάντηση προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πληρωμής του προμηθευτή. Μιλάμε για 450.000 ευρώ για τον εξοπλισμό και 150.000 για την διαμόρφωση των εγκαταστάσεων που έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια, σε ποσοστό 80%. Οπως είναι λογικό όταν αυτοί οι άνθρωποι έχουν δώσει τον εξοπλισμό και έχουν κάνει ένα μεγάλο μέρος των εργασιών δεν μπορούν να παραδώσουν το εργαστήριο αν δεν πληρωθούν" αναφέρει στα "Χ.Ν." ο διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Κώστας Χαρτζουλάκης. Για την στελέχωση του εργαστηρίου, ενδιαφέρον έχουν εκφράσει δύο χημικοί, προκειμένου να μεταταγούν σε αυτό από άλλη υπηρεσία του δημοσίου.
"Πιστεύω ότι αν προχωρήσουμε όπως πρέπει, τον Οκτώβριο θα έχουμε το εργαστήριο" λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου.
Τα οφέλη για τον παραγωγό από τη λειτουργία του εργαστηρίου θα είναι μεγάλα καθώς ο αγρότης θα έχει στα χέρια του µια πλήρη ανάλυση, αποδεκτή σε παγκόσµιο επίπεδο για το προϊόν του.

ΚΙΝΗΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Την ίδια στιγμή υπήρξε εξέλιξη και στο θέμα του κινητού εργαστηρίου, το οποίο και θα βρίσκεται δίπλα στους ελαιοπαραγωγούς, στο χωράφι τους, προσφέροντάς τους επιστημονική γνώση. "Πήραμε την έγκριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης να προχωρήσουμε στο διαγωνισμό. Μας έχουν στείλει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το
Εμπορικό Επιμελητήριο τούς εκπροσώπους τους, διαβιβάσαμε στο ΕΘΙΑΓΕ τα σχετικά στοιχεία και εκτιμώ ότι ο διαγωνισμός θα γίνει τον Σεπτέμβρη και μέχρι τέλος του χρόνου θα το έχουμε στα χέρια μας" λέει ο κ. Χαρτζουλάκης.
Την ίδια ώρα όµως, στον αέρα βρίσκεται και ο διαγωνισµός για την προµήθεια εξοπλισµού για κινητό εργαστήριο αναλύσεων ελαιολάδου, η προσπάθεια για την απόκτηση του οποίου άρχισε από το 2003. «Πρόκειται για κινητό συνεργείο αναλύσεων που θα προσφέρει στήριξη του αγρότη στο χωράφι. Θα γίνεται ανάλυση στο χωράφι και θα δίνονται τα αποτελέσµατα στον παραγωγό για το πώς θα πρέπει να γίνει η χρήση του λιπάσµατος, του φυτοφαρµάκου, του νερού. Θα έχουµε εξοικονόµηση πόρων και προστασία του περιβάλλοντος, καθώς θα µειωθεί η χρήση φυτοφαρµάκων», τονίζει ο κ. Χαρτζουλάκης.

ΧΩΡΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Αναφορικά πάντως με την ενίσχυση με προσωπικό το Ινστιτούτο, όπως και άλλα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας που θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά σε εποχές οικονομικής κρίσης, παραμένουν υποστελεχωμένα. Το Ινστιτούτο Ελιάς διαθέτει 6 ερευνητές, οι 3 εκ των οποίων αναμένεται μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια να βγουν σε σύνταξη. "Δυστυχώς ισχύει και για μας το 1 πρόσληψη για 10 αποχωρήσεις και δεν ξέρω πού θα πάμε. Δεν μπορεί να υπάρξει έρευνα χωρίς ερευνητικό προσωπικό" εξηγεί ο κ. Χαρτζουλάκης.
Παρά την απουσία προσωπικού, αυτή τη στιγμή από το Ινστιτούτο βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα ταυτοποίηση του λαδιού, για τη διαχείριση των πλαστικών και των συσκευασιών των θερμοκηπίων, για τη διαχείριση του νερού, πιστοποίηση των εσπεριδοειδών κ.ά., αποδεικνύοντας πως αν υπήρχε επαρκής στελέχωση θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα περισσότερο στον αγροτικό κόσμο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Στο μεταξύ, την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των διευθυντών των των ιδρυμάτων που υπάγονται στο ΕΘΙΑΓΕ με στόχο να μελετηθεί η διασφάλιση του ερευνητικού χαρακτήρα του νέου φορέα που θα δημιουργηθεί από την συγχώνευση του ΕΘΙΑΓΕ, με τον ΟΓΕΕΚΑ "Δήμητρα" και τον ΟΠΕΓΕΠ.
"Στον σχεδιασμό που υπάρχει μέχρι σήμερα και έχει αποδεχθεί το Υπουργείο, το Ινστιτούτο μας παραμένει ως Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς. Αυτό είναι θετικό, ωστόσο όμως τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν αποκτήσουμε άμεσα ερευνητικό προσωπικό" λέει ο κ. Χαρτζουλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου