Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΔΥΚ
Μελέτη για το μέλλον της λιμνοδεξαμενής
Δημοσιεύθηκε στις: 07-07-2011
Μελέτη του ΟΑΔΥΚ θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για το μέλλον τής λιμνοδεξαμενής των Αγίων Θεοδώρων στην περιοχή του Ιναχωρίου στην Κίσαμο που την περασμένη Παρασκευή έπαθε καθίζηση.
Παράλληλα οι φορείς της Κισάμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα προχωρήσουν σε κάποιες άμεσες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η άρδευση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της περιοχής.
Στα παραπάνω συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για το θέμα της λιμνοδεξαμενής, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σ. Αρναουτάκη.
"Μια πρώτη λύση είναι αυτή που προτείνει ο ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας για την άρδευση της περιοχής και αμέσως μετά ο ΟΑΔΥΚ θα κάνει την μελέτη για την μελλοντική ολοκληρωμένη λύση σε ό,τι αφορά τη λιμνοδεξαμενή. Παράλληλα θα πρέπει να δούμε πώς προέκυψε αυτό το πρόβλημα.
Είμαστε δίπλα, θα βοηθήσουμε από την περιφέρεια σε ό,τι χρειαστεί για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος το συντομότερο δυνατόν" δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.
Τόσο στη σύσκεψη, όσο και στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την ανάγκη τη διαχείρισης όλων των μεγάλων έργων του νησιού από τους φορείς του και συγκεκριμένα την Περιφέρεια.
Χαρακτηριστικά για τα έργα υδροάρδευσης σημείωσε πως "θέση η δική μου είναι ξεκάθαρη, ότι ο ΟΑΔΥΚ πρέπει να παίξει το ρόλο τής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού σε όλη την Κρήτη. Εχουμε τον φορέα, έχει τεχνογνωσία, γιατί ψάχνουμε κάτι άλλο;"
Ο ίδιος τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων από το Αθηνοκεντρικό κράτος προς την Περιφέρεια, προς όφελος των πολιτών.
Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της σύσκεψης εμφανίσθηκε ο δήμαρχος Κισάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης που ευχαρίστησε Περιφέρεια και Αντιπεριφέρεια για το ενδιαφέρον τους. "Συζητήθηκαν 4 άμεσες, βραχυπρόσθεσμες λύσεις, προκειμένου να αρδεύεται η περιοχή και μια λύση για την περαιτέρω πορεία της λιμνοδεξαμενής για την οποία θα γίνει μελέτη από τον ΟΑΔΥΚ" είπε ο δήμαρχος Κισάμου.
Μιλώντας για κάποιες άμεσες ενέργειες που θα γίνουν από το Σάββατο κιόλας από τον ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας, τον ΟΑΔΥΚ, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Βουλγαράκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
"Από το σημείο που γίνεται τώρα η υδρομάστευση, θα κατασκευασθεί αγωγός που θα συνδεθεί με το αντλιοστάσιο της λιμνοδεξαμενής των Αγίων Θεοδώρων, μέσω του οποίου θα διοχετεύεται το νερό κατευθείαν στους αγωγούς άρδευσης.
Παράλληλα, με τεχνητό τρόπο και την χρήση ειδικού μηχανήματος θα αντληθεί ό,τι νερό έχει μείνει στην λιμνοδεξαμενή ενώ θα γίνει και μια γεώτρηση η οποία θα αντλεί 50 - 100 κυβικά νερό. Το νερό και της γεώτρησης θα πηγαίνει στον αγωγό άρδευσης" σημείωσε.
Προτάσεις από ΤΟΕΒ
Στο πλαίσιο της προσπάθειας άρδευσης της περιοχής τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα μέχρι την αποκατάσταση του έργου της λιμνοδεξαμενής, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας κ. Ι. Σπερελάκης κατέθεσε εγγράφως μια σειρά από προτάσεις που έγιναν δεκτές από τους παρευρισκόμενους και είχαν συζητηθεί και στη τεχνική σύσκεψη της Τρίτης στο Ελος.
- Αμεση κατασκευή με αντιστροφή του by-pass, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε την σημερινή παροχή νερού του Ξηροπόταμου στην υδρομάστευση Πλοκαμιανών (υπολογίζεται περίπου 100 κ.μ. νερού) και χρησιμοποιώντας τον αγωγό πλήρωσης των λ/ξ σαν αποθήκη νερού και στέλνοντας με μία από τις υπάρχουσες αντλίες του αντλιοστασίου της λ/ξ Αγίων Θεοδώρων το νερό στις δύο δεξαμενές εξισώσεως του δικτύου της περιοχής Κεφαλιών και Λειβαδίων. Με αυτό τον τρόπο έχουμε εντός λίγων ημερών τη δυνατότητα άρδευσης της περιοχής και για όσο χρονικό διάστημα μας επιτρέψει η ροή του Ξηροπόταμου στην υδρομάστευση, ενώ πέρα των μετατροπών εντός του αντλιοστασίου και την ρύθμιση της πίεσης, απαιτείται και η επισκευή ή αλλαγή της βάνας Φ800 που αποκλείει την εισαγωγή του νερού στην λ/ξ των Αγίων Θεοδώρων.
- Αρδευση των υπαρχόντων θερμοκηπίων της περιοχής Κεφαλιών από το δίκτυο ύδρευσης του οικισμού Κεφαλιών που κατασκεύασε ο πρώην Δήμος Ιναχωρίου, οι ποσότητες νερού που θα απαιτηθούν δεν θα επηρεάσουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο την ζήτηση από τις οικίες.
-Τοποθέτηση αντλητικού συγκροτήματος με γεννήτρια για την άντληση του νερού που υπάρχει στην λ/ξ Χρυσοσκαλίτισσας και σε συνδυασμό με την δεξαμενή εξίσωσης του by-pass που υπάρχει στην ίδια περιοχή με τεχνικές προσθήκες και την υλοποίηση της πρώτης πρότασης θα επιτύχουμε με τον ίδιο τρόπο την άρδευση της συγκεκριμένης περιοχής .
- Κατασκευή γεώτρησης μετά την υδρομάστευση Πλοκαμιανών και πριν την είσοδο του φαραγγιού για την τροφοδοσία (μπορεί και με φυσική ροή) με νερό της περιοχής μέσω του υπάρχοντος δικτύου πληρώσεως της λ/ξ Αγίων Θεοδώρων .
- Κατασκευή νέας γεώτρησης στην περιοχή που ήδη υπάρχει η γεώτρηση Βολακιά για την κάλυψη του ελλείμματος που θα δημιουργηθεί στην άρδευση της περιοχής Χρυσοσκαλίτισσας (μακροπρόθεσμα) από την μη μεταφορά νερού μέσω του by-pass από την λ/ξ Αγίων Θεοδώρων στην Χρυσοσκαλίτισσα (στελνόταν περίπου 120 κ. μ. νερού την ώρα).
- Βέβαια πρέπει να εκδοθεί (ήδη έχει προετοιμαστεί) πρόγραμμα άρδευσης, σε συνεργασία με τις δύο ομάδες παραγωγών της περιοχής και φυσικά να τηρηθεί πιστά και με φιλότιμο από όλους μας για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης συγκυρίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου