Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011
ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΧΑΝΙΑ
ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Καθυστερεί η δακοκτονία στα Χανιά
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 01-07-2011
"Φέτος η δακοκτονία έχει καθυστερήσει πολύ, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα" επισημαίνουν ελαιουργοί και ελαιοπαραγωγοί, που δηλώνουν έντονα δυσαρεστημένοι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Δεν φτάνουν οι περικοπές σε γεωπόνους και παγιδοθέτες, ήλθε να προστεθεί και η καθυστέρηση στη διαδικασία πρόσληψής τους που από φέτος γίνεται από την Περιφέρεια Κρήτης με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την παραγωγή. Σήμερα 1η Ιουλίου ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα διαδικαστικά,
όταν πέρυσι οι ψεκασμοί ξεκίνησαν στις 2 Ιουνίου και πρόπερσι στις 16 Ιουνίου από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων. Την ίδια ώρα
που τοπικοί παράγοντες και Υπουργείο μιλούν για έναρξη της δακοκτονίας από μέρα σε μέρα, χωρίς όμως στην ουσία αποτέλεσμα.
"Καθυστερούμε πολύ και οι 3-4 ψεκασμοί που θα γίνουν δεν θα είναι αρκετοί. Στην περιοχή μας υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί δάκου. Και επειδή έχουμε και πολλές τσουνάτες ελιές που φέτος είναι η καλή της χρονιά, κινδυνεύουμε να τη χάσουμε" αναφέρει ο ελαιουργός κ. Γιάννης Κατράκης, από την περιοχή του Σκινέ.
Ο ίδιος επισημαίνει πως "μπορεί η ελιά να μην έχει χοντρύνει και να μην έχει έλθει σε στάδιο για να την τσιμπήσει ο δάκος, όμως οι πληθυσμοί του δάκου είναι πολύ μεγάλοι και μέχρι τουλάχισοτν τις 20 Ιουλίου πρέπει να γίνει οπωσδήποτε ο πρώτος ψεκασμός".
Παράλληλα επισημαίνει πως κάθε περιοχή έχει ξεχωριστή "βεντέμα".
"Μπορεί να εμφανίζεται π.χ. μειωμένη η παραγωγή σε Κολυμπάρι ή Κίσαμο αλλά εμείς φέτος είμαστε σε καλά επίπεδα. Επίσης πρέπει το κράτος να δει κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά, γιατί υπάρχουν διαφορετικά κλιματολογικά χαρακτηριστικά στη Χαλκιδική και στη Μυτιλήνη που επίσης έχουν ελιές και είναι βόρειες περιοχές σε σύγκριση με την Κρήτη.
Εκεί δεν έχουν ανάγκη 3-4 ψεκασμούς, αντίθετα η Κρήτη επειδή έχει πολύ ζεστό κλίμα έχει ανάγκη περισσότερους ψεκασμούς."
"Αν δεν γίνεται στην ώρα της η δακοκτονία να την κόψουν. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όταν δεν γίνεται η δακοκτονία που πρέπει να ξεκινάει πιο νωρίς" αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Παπασταματάκης, παραγωγός και αυτός από την περιοχή.
Για "απόγνωση των παραγωγών της περιοχής" κάνει λόγο και ο τοπικός σύμβουλος Σκινέ κ. Στέφανος Δερμιτζάκης. "Οι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν να έχουν ένα εισόδημα από την καλλιέργειά τους και αν δεν γίνει σωστά και έγκαιρα η δακοκτονία, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μεγάλη ζημιά.
Αυτό πρέπει να το δουν οι έχοντες την ευθύνη" αναφέρει.
ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ!
Την ίδια στιγμή η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Ηρακλείου ανακοίνωσε πως ξεκίνησε από χθες ο γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στα δημοτικά διαμερίσματα Ρογδιάς, Φοινικιάς και Καλεσσίων των Δήμων Μαλεβυζίου και Ηρακλείου.
Στην ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή στο ότι όλα τα χρησιμοποιούμενα γεωργικά φάρμακα είναι επικίνδυνα, ακόμη και τα νεότερης γενιάς το οποία μπορεί να είναι λιγότερο τοξικά, είναι όμως ερεθιστικά (δέρμα, αναπνευστικό σύστημα, μάτια κ.λπ.) και οπωσδήποτε δεν παύουν να είναι επικίνδυνα.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνονται από όλους τα μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τής ετικέτας του φαρμάκου, αλλά και της υπηρεσίας.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους χειριστές των μέσων ψεκασμού.
ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας από την ΠΑΣΥ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τη δακοκτονία οργανώνει η ΠΑΣΥ την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιουλίου στις 11 το πρωί στην Αντιπεριφέρεια (πρώην Νομαρχία) Χανίων. Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ "καλεί όλους τους ελαιοπαραγωγούς και τους αγροτικούς συλλόγους του Νομού Χανίων να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας στην αντιπεριφέρεια, για την καταστροφή που οδηγούμαστε λόγω των περικοπών στο πρόγραμμα της δακοκτονίας".
Και προσθέτει: "Την ταφόπλακα στους φτωχομεσαίους ελαιοπαραγωγούς αποφάσισε η κυβέρνηση να τη βάλει μέσω της μεγάλης συρρίκνωσης του προγράμματος δακοκτονίας. Eφτασε στο απαράδεκτο σημείο να κάνει «μνημόσυνο» ακόμα και με ξένα κόλλυβα (χρήματα των αγροτών). Μειώνει δραστικά τα κονδύλια για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου καθώς και το απαιτούμενο προσωπικό σε ποσοστό κάτω του 50% του ήδη μειωμένου περσινού, οδηγώντας την παραγωγή σε πλήρη καταστροφή. Μέχρι σήμερα δηλαδή το όλο πρόγραμμα είναι στον αέρα.
Μισά κονδύλια, ανύπαρκτο προσωπικό, κανένα πρόγραμμα, καμιά ανάθεση υλοποίησης προγράμματος καταπολέμησης του δάκου, αν και εισφορές για τη δακοκτονία πληρώνει άμεσα ο ελαιοπαραγωγός και προστασία του ελαιώνα από το δάκο δεν έχει. "
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ:
'Δολωματικοί ψεκασμοί πριν την πήξη του πυρήνα'
'Η αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς πρέπει να γίνεται γενικά νωρίς το καλοκαίρι (γύρω στα μέσα Ιουνίου) και εξαρτάται πάντα από τους πληθυσμούς του εντόμου αλλά και από την ίδια την ελαιοκαλλιέργεια" λέει στα "Χ.Ν." η κα Κ. Βαρίδου, γεωπόνος-ερευνήτρια του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς. "Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πολύ υψηλών πληθυσμών του εντόμου προτείνεται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών νωρίς και πριν την πήξη του πυρήνα προκειμένου να μειώσουμε τους πληθυσμούς και να προλάβουμε τις επόμενες γενιές του εντόμου. Εξαίρεση αποτελεί η φετινή χρονιά όπου παρατηρείται οψίμιση της παραγωγής με πήξη πυρήνα προς τα τέλη Ιουλίου για την Κορωνέικη, ανάλογα πάντα με την περιοχή. Επίσης η παραγωγή για την συγκεκριμένη ποικιλία είναι πολύ χαμηλή (εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής περυσινής παραγωγής) η οποία εκτιμάται <30% και οι κλιματικές συνθήκες (πολλές δροσιές) ευνοϊκές για την ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών του δάκου. Συνεπώς η αντιμετώπιση του δάκου με σκοπό την προστασία της μικρής ελαιοπαραγωγής θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Τέλος εξαιτίας της όψιμης αυτής παραγωγής της ελιάς, η έναρξη της εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών μπορεί να καθυστερήσει" καταλήγει η γεωπόνος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου