Κυριακή 3 Ιουλίου 2011


ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ
Δακοκτονία με προβλήματα
Δημοσιεύθηκε στις: 02-07-2011

Θέμα ημερών, ίσως και από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, είναι το ξεκίνημα της δακοκτονίας στον Ν. Χανίων, που φέτος αρχίζει με προβλήματα λόγω των μεγάλων περικοπών.
Τη Δευτέρα ολοκλήρωνεται η προθεσμία για την πρόσληψη γεωπόνων και παγιδοθετών και σύμφωνα με πληροφορίες η Περιφέρεια θα ζητήσει να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες που απαιτούνται παρακάμπντοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο, τις συνήθειες ενστάσεις κ.λπ. Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι η διαδικασία έχει ήδη καθυστερήσει και υπάρχει κίνδυνος πολλοί παραγωγοί να προχωρήσουν αυτόνομα σε καλύψεις με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα των παραγόμενων ελαιολάδων.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η δακοκτονία θα ξεκινήσει από τις παραλιακές περιοχές του Νομού Χανίων και ειδικότερα:
- Παλιόχωρα, Ανύδρους.
- Σφακιά.
- Καλάμι, Καλύβες, Τσιβαράς, Αλμυρίδα.
- Κολυμπάρι, Κίσαμος.
Σύμφωνα με τους γεωπόνους, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πολύ υψηλών πληθυσμών του εντόμου προτείνεται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών νωρίς και πριν την πήξη του πυρήνα, προκειμένου να μειώσουμε τους πληθυσμούς και να προλάβουμε τις επόμενες γενιές του εντόμου. Εξαίρεση αποτελεί η φετινή χρονιά, που παρατηρείται οψίμιση της παραγωγής με πήξη πυρήνα προς τα τέλη Ιουλίου για την Κορωνέικη, ανάλογα πάντα με την περιοχή. Επίσης, η παραγωγή για τη συγκεκριμένη ποικιλία είναι πολύ χαμηλή (εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής περυσινής παραγωγής) η οποία εκτιμάται <30% και οι κλιματικές συνθήκες (πολλές δροσιές) ευνοϊκές για την ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών του δάκου. Συνεπώς, η αντιμετώπιση του δάκου με σκοπό την προστασία της μικρής ελαιοπαραγωγής θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Τέλος, εξαιτίας της όψιμης αυτής παραγωγής της ελιάς, η έναρξη της εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών μπορεί να καθυστερήσει.

Παράσταση διαμαρτυρίας από την ΠΑΣΥ
Στην παράσταση διαμαρτυρίας για τη δακοκτονία που οργανώνει η ΠΑΣΥ την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιουλίου στις 11 το πρωί στην Αντιπεριφέρεια (τέως Νομαρχία) Χανίων, κάλεσαν χθες Αγροτικοί Σύλλογοι.
Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ 'καλεί όλους τους ελαιοπαραγωγούς και τους Αγροτικούς Συλλόγους του Νομού Χανίων να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια, για την καταστροφή που οδηγούμαστε λόγω των περικοπών στο πρόγραμμα της δακοκτονίας'.
Σε κάλεσμά του ο Αγροτικός Σύλλογος τέως Δήμου Μηθύμνης τονίζει ότι 'οι περικοπές αυτές, μαζί με τα μνημόνια της πλουτοκρατίας και την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης μας φέρνουν πιο κοντά στο ξεκλήρισμα'.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Κάινας υπογραμμίζει ότι 'ήταν που ήταν πάντα προβληματική η δακοκτονία τώρα θα μας οδηγήσει μαζί με την υπόλοιπη πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης μια ώρα γρηγορότερα στο ξεκλήρισμα'.
Ο Αγροτικός Σύλλογος τέως Δήμου Αρμένων τονίζει:
'Κατά τα άλλα μας μιλούν για ποιοτικά προϊόντα. Οι περικοπές αυτές μαζί με τη συνολική αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ενωσης – κομμάτων του ευρωμονόδρομου και με τα μνημόνια που φορτώνουν την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού που δεν ευθύνεται, μας οδηγούν πιο γρήγορα στην εγκατάλειψη της παραγωγής'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου