Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011


ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Λαδωμένες… αλήθειες
Δημοσιεύθηκε στις: 27-07-2011

Σε σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει να διαλευκάνει την υπόθεση πιθανής 'ελληνοποίησης ελαιολάδου' στα Χανιά προχωρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από τους ελέγχους των Υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Συνδικαλιστές των αγροτών ζητούν να γίνει έρευνα σε βάθος και αν προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν άμεσα.
Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι του ελαιοτριβείου αλλά και της εταιρείας που αναφέρονται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, απαντούν στα όσα τους καταλογίζονται. Η εταιρεία κάνει λόγο για "συκοφαντίες".
Πιο αναλυτικά:

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Μιλώντας στα "Χ.Ν." ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης σημείωσε πως "διεξάγουμε κάθε μήνα με τις υπηρεσίες που προΐσταμαι, πάνω από 500 ελέγχους. Ελεγχοι διενεργήθηκαν και σε τυποποιητήρια λαδιού. Σε ένα τυποποιητήριο, οι υπηρεσίες οι δικές μου διέβλεψαν πιθανές ατασθαλίες. Οταν ενημερώθηκα, έκρινα ότι οι υπηρεσίες μου πρέπει να απευθυνθούν σε παραπάνω υπηρεσίες που έχουν τη δυνατότητα του ελεγκτικού μηχανισμού περισσότερο από τις υπηρεσίες της Περφερειακής Ενότητας Χανίων. Απευθύνθηκαν λοιπόν στις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να συστήσουν μια επιτροπή -βάσει του νόμου έτσι γίνεται- και περιμένω απάντηση από τον κ. Κανελόπουλο τον γ.γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει τις δέουσες ενέργειες.
Το μόνο που μπορώ να κάνω αλλά δεν μπορώ γιατί με απέκλεισαν σήμερα (σ.σ. χθες οι αυτοκινητιστές) και δεν έχω όλες τις υπηρεσίες έτοιμες, είναι να μου συντάξουν το έγγραφο, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και θα τους λέω ότι έκανα αυτές τις ενέργειες, ενημερώστε με τι έχετε κάνει εσείς;".
Σε ερώτηση των "Χ.Ν." για τους λόγους που στο έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν υπάρχει η υπογραφή του, ούτε αριθμός πρωτοκόλλου, ο κ. Βουλγαράκης απάντησε πως "στο έγγραφο που έκανα εγώ υπάρχει και υπογραφή και αριθ. πρωτοκόλλου. Tώρα για το τι έφτασε στις εφημερίδες δεν έχω καμία ανάμειξη. Kάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να συνκυβερνούν με τα μέσα ενημέρωσης, δικό τους θέμα. Δικό μου θέμα να διοικήσω όσο ο νόμος μου το επιτρέπει με βάση τις υπηρεσίες και το νόμο".

ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΜΥΛΩΝΑΚΗ
Στο μεταξύ, όπως μας ενημέρωσε ο νομικός εκπρόσωπος του ελαιοτριβείου "Αθανασίας Μυλωνάκη", Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης η επιχείρηση θα απαντήσει με αναλυτικό της κείμενο σήμερα. Ενδεικτικά όμως σημείωσε πως η εταιρεία υπογραμμίζει πως: "Αναφορικά με τις ποσότητες ελαιολάδου που φαίνεται να πουλήσαμε στην εταιρεία τυποποίησης, δηλαδή 1.000 τόνους σε δύο ελαιοκομικές περιόδου, που σύμφωνα με την φερόμενη έκθεση δεν ανταποκρίνονται στην παραγωγή της περιοχής, τονίζουμε ότι η παραγωγή της περιοχής κυμαίνεται κατά μέσο όρο ετησίως στους 6.500-7.000 τόννους, εμείς δε ως επιχείρηση στις 2 ελαιοκομικές περιόδους 2010 και 2011, έχουμε παράγει περίπου 1500 τόνους ελαιολάδου σύμφωνα με τα επίσημα παραστατικά, πέρα από τις ποσότητες που αγοράσαμε από τους ελαιοπαραγωγούς απευθείας.
Για όλα τα υπόλοιπα επιφυλασσόμαστε παντώς νομίμου δικαιώματός μας".

H KRETA FOOD ΕΠΕ
«Ψευδή και συκοφαντικά» χαρακτηρίζει τα όσα αναφέρονται στην έκθεση των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για το θέμα της πιθανής ελληνοποίησης εισαγόμενου ελαιολάδου από την KRETA FOOD ΕΠΕ, ο ένας εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας Νικόλαος Μαρματάκης.
Παράλληλα, σημειώνει ότι θα προχωρήσει σε μηνύσεις κατά των μελών της επιτροπής που συνέταξαν την έκθεση, ενώ κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να αποστείλουν δείγματα του ελαιολάδου στο χημείο ώστε να γίνει οργανοληπτική εξέταση και να αποδειχθεί η αλήθεια. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το έγγραφο των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που δημοσιοποίησε προχθές η ιστοσελίδα zougla.gr ο κ. Μαρματάκης ανέφερε: «Το έγγραφο της Περιφέρειας είναι βαθιά συκοφαντικό, λέει οφθαλμοφανή ψέματα, παραποιεί τα στοιχεία και είναι προφανέστατα κακοπροέραιτο».
Ειδικότερα:
- Για θέμα των ποσοτήτων του ελαιολάδου οι οποίες, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν δυσανάλογες με τη δυναμικότητα της περιοχής αλλά και του ελαιοτριβείου της Αθανασίας Μυλωνάκη σημείωσε: «Οι ποσότητες που αναφέρονται αρχίζουν με δελτία από τις 9/3/2010, όπου προφανώς το λάδι που αγοράζεται τον Μάρτιο του 2010 προέρχεται από την ελαιοκομική περίοδο '09-'10, και τελειώνουν στις 26/2/2011, όπου προφανώς αυτά τα λάδια προέρχονται από την ελαιοκομική περίοδο '10-'11.
Συνεπώς, μιλάμε για δύο ελαιοκομικές περιόδους και όχι μία όπως υπαινίσσεται η έκθεση. Ισχυρίζεται λοιπόν ότι η Κίσαμος δεν παράγει 1.070 τόνους σε δύο ελαιοκομικές περιόδους. Σας λέω λοιπόν ότι σε ετήσια βάση η Κίσαμος υπολογίζω ότι παράγει -κατά μέσο όρο- 15.000 τόνους. Αρα για τις δύο 30.000 τόνους. Ισχυρίζεται λοιπόν ότι η περιοχή δεν παρήγαγε 1.000 τόνους τα δύο χρόνια. Δεύτερον, το ελαιουργείο του Μυλωνάκη στο οποίο αναφέρεται είναι το μεγαλύτερο της Κισάμου και σας λέω ότι έχει τη δυνατότητα να παράγει 1.000 τόνους κάθε χρόνο και τους παράγει».
- Σε ό,τι αφορά τις υψηλές τιμολογήσεις του λαδιού (2,92-2,95 ευρώ ανά κιλό) συγκριτικά με τις τιμές παραγωγού (1,80 έως 2,20 το κιλό) που αναφέρει η έκθεση τόνισε: «Επειδή φέτος τον Ιανουάριο οι τράπεζες μείωσαν τις πιστώσεις μας σημαντικά αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε κάποια λάδια με μεταχρονολογημένες επιταγές. Από τη συνολική ποσότητα των 1.070 τόνων, αυτό αφορά μόνο το 1/10 το οποίο αγοράστηκε με μεταχρονολογημένες επιταγές πληρωτέες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2011. Ολες οι επιταγές έχουν εκδοθεί δίγραμμες και ήταν προσκολλημένες πάνω στα παραστατικά. Επίσης, η μέση τιμή του συνόλου των τιμολογίων είναι κάτω από τα 2,50 ευρώ και επίσης θέλω να κατανοήσετε ότι αφορά ελαιόλαδο ΠΓΕ που παίρνει μια υψηλότερη τιμή και όχι συμβατικά ελαιόλαδα».
- Για τα δελτία αποστολής που αναφέρεται ότι δεν είχαν τιμολογηθεί, σημείωσε: «Αυτά αφορούν τα λεγόμενα "άκοπα". Τα ελαιουργεία έχουν μικρό δεξαμενισμό και κάποια στιγμή "φρακάρουν". Τότε φωνάζουν εμάς ή παλαιότερα τις Ενώσεις και μας λένε πάρε αυτό το λάδι προς φύλαξη. Πρόκειται για μια διευκόλυνση. Παίρνουμε λοιπόν το λάδι και πάνω στο παραστατικό γράφει με κεφαλαία γράμματα "προς φύλαξη". Δεν μπορούμε να το "κόψουμε" αυτό το λάδι διότι είναι στην ουσία ιδιοκτησία του παραγωγού.
Οπότε αυτό παραμένει στις εγκαταστάσεις και δεν μπορεί να τιμολογηθεί».
- Για το έλλειμμα των 53 τόνων που αναφέρει η έκθεση τόνισε: «Οταν παίρνουμε το λάδι από το ελαιουργείο είναι θολό, έχει τη μούργα τη λεγόμενη. Πέραν αυτού, το λάδι έχει και ένα στοιχείο που λέγεται μαργαρίνη η οποία μόλις πέσει η θερμοκρασία κάτω από τους 14-15 βαθμούς κάνει το λάδι θολό. Όλοι οι τυποποιητές φιλτράροντας το λάδι, για να αφαιρέσουν τη μούργα και τη μαργαρίνη, έχουν κάποιες απώλειες. Επίσης, επειδή εξάγουμε στο εξωτερικό πολλές φορές κάνουμε 2 και 3 φιλτραρίσματα διότι αν το λάδι είναι θολό δεν το ακουμπάνε οι καταναλωτές. Σας λέω ακόμα ότι αυτές οι απώλειες είναι ανακοινωμένες ήδη στο Υπουργείο προκαταβολικά και σε όλες τις προηγούμενες εκθέσεις των ελέγχων -που είναι τακτικοί- αυτό θεωρούνταν κανονικό διότι είναι κανονικό.
Ωστόσο αυτή τη φορά αυτοί οι κύριοι, οι συκοφάντες, επέλεξαν να πάρουν τις απώλειες του φιλτραρίσματος μέχρι κιλού για να δημιουργήσουν ασυμφωνία (σ.σ. μεταξύ εισερχόμενων και εξερχόμενων ποσοτήτων) και αυτό το ονόμασαν μετά, έλλειμμα».
- Για το θέμα των δύο μηχανών απόσμησης ελαιολάδου που αναφέρει η έκθεση: «Το φίλτρο είναι το πιο εξωφρενικό. Τα φίλτρα το πιο βασικό μηχάνημα του τυποποιητή ονόμασε μηχάνημα απόσμησης που δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, δεν έχει εφευρεθεί. Η απόσμηση είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση και απαιτεί ραφιναρία, ατμούς, υψηλές πιέσεις και κενά. Είναι μια βαριά βιομηχανική διαδικασία και ξαφνικά ονομάζει έτσι το φίλτρο το οποίο το έχουν όλοι οι τυποποιητές και το οποίο σε όλους που ελέγχει το ονομάζει φίλτρο αλλά στην KRETA FOOD το θεωρεί μηχάνημα απόσμησης».
Ο κ. Μαρματάκης ανέφερε ακόμα ότι η εταιρεία θα κινηθεί νομικά κατά των μελών της επιτροπής που συνέταξαν την έκθεση:
«Θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις για ψεύδη, για κακοήθεια, για κακή προαίρεση και παράβαση καθήκοντος. Οι μηνύσεις θα είναι προσωπικές κατά των μελών της επιτροπής».

ΑΓΡΟΤΕΣ:
'Ελεγχος σε βάθος'
"Αυτό που πρέπει να γίνει είναι έρευνα σε βάθος από τον εισαγγελέα μέχρι και το Υπουργείο Γεωργίας και αν υπάρξουν ευθύνες να καταλογισθούν" δήλωσε στα "Χ.Ν." ο κ. Μανώλης Βουρεξάκης, γραμματέας της "Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων η Ενότητα". Ο ίδιος τόνισε πως "είναι φανερό πλέον το κενό που έχουν αφήσει οι συνεταιρισμοί. Αν υπήρχε ένα υγιές, ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα θα παιρνούσαν από αυτό όλα τα αγροτικά προϊόντα πηγαίνοντας στον καταναλωτή και δεν θα είχαμε τέτοια φαινόμενα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου