Τρίτη 5 Ιουλίου 2011


ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ
Μνήμη ηρώων
Δημοσιεύθηκε στις: 05-07-2011

Η εκτέλεση των δώδεκα του Ταυρωνίτη και παράλληλα η ξεχωριστή ιστορία του Θανάση Γιακουμάκη αναβίωσαν χθες το απόγευμα. Στην παραλία δίπλα στο μνημείο για τους δώδεκα, ο Δήμος Πλατανιά και οι Τοπικές Κοινότητες Ταυρωνίτη και Καμισιανών τίμησαν τους εκτελεσθένες από τους Ναζί κατακτητές.
Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, κ. Αμφιλόχιο.
'Πραγματοποιούμε την εκδήλωση αυτή στη μνήμη των 12 εκτελεσθέντων που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι', ανέφερε η εκπαιδευτικός κα Ευτυχία Κατάκη, η οποία και απευθυνόμενη στον κ. Θανάση Γιακουμάκη του ευχήθηκε 'να ζήσει πολλά χρόνια και να μας θυμίζει αυτήν την ημέρα την τόσο συγκινητική'.
Ο Θανάσης Γιακουμάκης είχε στηθεί στο απόσπασμα μαζί με τον πατέρα του. Οι Γερμανοί έκριναν ότι ο ένας από τους δύο θα έπρεπε να σωθεί. Αμέσως ξεκίνησε μια πάλη ανάμεσα σε πατέρα και γιο καθώς και οι δύο ήθελαν να είναι στη γραμμή των εκτελεσθέντων προκειμένου να γλυτώσει ο άλλος. 'Ημουν 19 ετών τότε και λέω στον πατέρα μου «λέω μπαμπά να εκτελεστώ εγώ γιατί δεν μπορώ να ζήσω μια εννιαμελή οικογένεια», αυτός επέμενε να εκτελεσθεί αυτός. Τελικά μετά από μισή ώρα έρχονται οι Γερμανοί και παίρνουν εμένα για εκτέλεση. Οταν ήλθε η ώρα μου με τη δεύτερη εξάδα έρχεται ο αξιωματικός και με βγάζει από τη γραμμή και με βάζει δίπλα στον πατέρα μου. Ρωτάει ο διερμηνέας «ποιος θέλει να πάρει αυτή τη θέση και να πεθάνει ως ήρωας;». Κάποιος γέλασε και ρώτησε ο αξιωματικός γιατί γέλασε και του είπαν ότι είχε ψυχικά προβλήματα, δεν ήταν καλά και είχε νοσηλευτεί πράγματι στο Ψυχιατρείο. Πήραν, λοιπόν, αυτόν για εκτέλεση', είπε στους δημοσιογράφους μεταφέροντας ένας μέρος της απίστευτης ιστορίας. Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ 'Πέρα από τον φόβο και τον θάνατο', σε σκηνοθεσία Κ. Γλεντουσάκη.
Το 'παρών' στις εκδηλώσεις έδωσαν επίσης ο δήμαρχος, κ. Γ. Μαλανδράκης, οι αντιδήμαρχοι κ. Μαλακωνάκης και Δασκαλάκης, δημ. σύμβουλοι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου