Κυριακή 3 Ιουλίου 2011
ΕΡΕΥΝΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Οι Φορείς Διαχείρισης προστατεύουν το περιβάλλον
Δημοσιεύθηκε στις: 02-07-2011
Η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης, οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, τα σχέδια δράσης προστατεύουν αποτελεσματικά ευαίσθητες οικολογικά περιοχές, όπως το Φαράγγι της Σαμαριάς.
Δυστυχώς, παρότι τα Χανιά διαθέτουν δεκάδες ανάλογης περιβαλλοντικής σπουδαιότητας περιοχές λιγοστές από αυτές τυγχάνουν της αναγκαίας προστασίας. Αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, από τη μεταπτυχιακή έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Χθες, ξεκίνησε η παρουσία εργασιών στο 'Ιδρυμα Αγία Σοφία - Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου' στο πλαίσιο του 12ου συνεδρίου του μεταπτυχιακού προγράμματος 'Διαχείριση χερσαίων και θαλάσσιων βιολογικών πόρων', που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Στο πλαίσιο αυτό η κα Μαρία Αδαμογιάννη αναφέρθηκε στην 'επίδραση των επισκεπτών στη βιοποικιλότητα του φαραγγιού της Σαμαριάς'.
'Από τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που έγιναν στη χρονική περίοδο Μάιος - Ιούνιος είδαμε ότι δεν φαίνεται κάποια επίδραση στη χλωρίδα. Η μελέτη μας εστιάστηκε στα μονοετή φυτά και στα πολυετή φυτά πλην δέντρων και χρησιμοποιήσαμε τη μέθοδο των διαδρομών και περιμέναμε ότι όσο απομακρυνόμαστε από το μονοπάτι θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό φυτών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν είχαμε μεγάλο αριθμό και γενικά ο κόσμος δεν φάνηκε να έχει την τάση να βγαίνει από το μονοπάτι', ανάφερε η κα Αδαμογιάννη.
Η ίδια, εξηγώντας τα αποτελέσματα της έρευνας και αφού συμπλήρωσε πως πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα θα έχουμε στο τέλος της τουριστικής σεζόν, τόνισε πως 'είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει η σήμανση και ότι υπάρχει επίβλεψη. Αν δεν υπήρχε οργάνωση και διαχείριση ίσως και ο κόσμος δεν ακολουθούσε τους κανονισμούς. Από τη στιγμή που υπάρχει Φορέας Διαχείρισης υπάρχει και καλύτερη προστασία', ανέφερε.
ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
Το ζήτημα της χωροθέτησης των ανεμογεννητριών και τις επιπτώσεις που έχει κάτι τέτοιο στους γύπες και στα όρνεα της Κρήτης, ερεύνησε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια κα Ευθυμία Αρμένη. 'Σκοπός της έρευνας είναι να δούμε την ορθότερη χωροθέτηση των ΑΠΕ στο νησί. Μέχρι στιγμής είμαι στο μέσο της εργασίας και θέλουμε να δούμε τις αρθροιστικές επιπτώσεις όλων των ανεμογεννητριών ετησίως και σε βάθος χρόνου και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποιους χάρτες με περιοχές που δεν θα πρέπει να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες', ανέφερε η κα Αρμένη συμπληρώνοντας πως η διαδικασία των fast crack επενδύσεων έχει ως αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν σημαντικές περιβαλλοντικές παραμέτρους στην υλοποίηση ενός έργου.
Η ίδια τόνισε πως σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που μπορεί να έχει η χρήση των ανεμογεννητριών στους γύπες ανέφερε πως 'σε πρώτο επίπεδο χάνουν μέρη που μπορούν να φωλιάζουν ή να τρέφονται, σε δεύτερο χάνουν πτητικούς διαδρόμους και σε τρίτο επίπεδο έχουν προσκρούσεις σε ανεμογεννήτριες ή καλώδια'.
Στην ανθεκτικότητα των εντόμων στα εντομοκτόνα αναφέρθηκε ο κ. Αρης Ηλίας, γεωπόνος. 'Ο κύριος τρόπος καταπολέμησης των εντόμων είναι τα εντομοκτόνα, επομένως οι παραγωγοί χρησιμοποιούν διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά προκειμένου να έχουν έναν έλεγχο του πληθυσμού. Αλλά τα έντομα έχουν έναν μηχανισμό άμυνας με τον οποίο ενεργοποιούν γονίδια, που έχουν ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα. Το 5% των εντόμων θα επιβιώσει από ένα εντομοκτόνο, αυτό θα δώσει απογόνους με ακόμα μεγαλύτερη ανθετικότητα. Η καλύτερη λύση να κάνεις μια εναλλαγή εντομοκτόνων, ώστε να μην καταφέρνουν να προσαρμόζουν τα γονίδια τους', σημείωσε ο κ. Ηλίας.
ΕΡΕΥΝΑ
Στη σημαντική ερευνητική προσπάθεια που γίνεται στο τμήμα Βιολογίας και γενικά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αναφέρθηκε ο καθηγητής κ. Μωυσής Μυλωνάς. 'Σε πείσμα των καιρών και σε όλη αυτήν την ανέχεια και τη μιζέρια εξακολουθούν τα παιδιά να δουλεύουν, να ερευνούν και να παράγουν. Αυτό είναι το παρήγορο. Δεν ξέρω αν θα μείνουν στην Ελλάδα να τα εφαρμόσουν όλα αυτά που ερευνούν ή αν θα πάνε στο εξωτερικό αλλά εν πάση περιπτώσει είναι σημαντικό ότι υπάρχει σημαντική μερίδα του κόσμου που παλεύει για κάτι καλύτερο', επισήμανε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου