Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΠΕΝΤΑΗΜΕΡΕΣ ΧΑΝΙΑ





ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Μέρες Πενταήμερης


Των ΕΛΕΝΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ- ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ

Μέρες Πενταήμερης στα Χανιά. Μπορεί φέτος ελέω οικονομικής κρίσης ο αριθμός των μαθητών που βρέθηκαν στα Χανιά να είναι σαφώς μικρότερος ωστόσο και πάλι η πόλη μας ήταν ανάμεσα στις πρώτες προτιμήσεις. Οι "Διαδρομές" των "Χ.Ν." συνομιλούν με μαθητές για θετικές και αρνητικές εντυπώσεις από την εκδρομή τους.





Γενικό Λύκειο Μονεμβασιάς : "Παράδοση και μαντινάδες "

Στο Παλιό λιμάνι των Χανίων συναντήσαμε μια μεγάλη παρέα παιδιών από το Γενικό Λύκειο Μονεμβασιάς να κάνουν βόλτα στα στενά του λιμανιού.
Όπως μας είπαν αυτό που τους άρεσε περισσότερο εκτός από το παραδοσιακό στοιχείο της πόλης, ήταν οι μαντινάδες.
"Είναι η πρώτη φορά που επισκεπτόμαστε τα Χανιά και όλα είναι πολύ όμορφα εδώ. Μας αρέσει ότι η πόλη κρατάει το παραδοσιακό στοιχείο,οι θάλασσες είναι καθαρές και γενικά όλη η όψη των Χανίων είναι πολύ όμορφη. Οι άνθρωποι είναι πολύ ευγενικοί και κοινωνικοί. Μας άρεσε που μας λέγανε μαντινάδες..." ανέφερε.
Η κρίση δεν επηρέασε τόσο τους μαθητές της Μονεμβασιάς όσο το άγχος να βγάλουν την ύλη για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, μας εξήγησε η Ευαγγελία, και αυτός ήταν ο λόγος που κάποιοι συμμαθητές της δεν συμμετείχαν στην πενταήμερη εκδρομή.
Όσο για για το αν θα επιλέξουν ξανά για διακοπές τα Χανιά, μας απαντά: " Φυσικά και θα ξανάρθουμε, ειδικά τώρα που το πλοίο κάνει και ημερήσιο δρομολόγιο".



1ο ΕΠΑΛ Γλυφάδας: "Τσικουδιές και φιλοξενία"

Κοντά στο Συντριβάνι δύο μαθήτριες από το 1ο ΕΠΑΛ Γλυφάδας
περπατούσε στο Ενετικό λιμάνι, ψάχνοντας να βρουν σε ποιο καφέ θα καθίσουν.
Η Σάλμα που είχε κατέβει με το σχολείο της στο παλιό Λιμάνι, από την Αγία Μαρίνα όπου κι διέμεναν, μας είπε ότι είναι η πρώτη φορά που έρχεται στα Χανιά και παρότι βρισκόταν μόλις δύο μέρες στην πόλη, η πρώτη εικόνα την εντυπωσίασε.
Η Μαρία από την πλευρά της ανέφερε ότι πολύ καλή εντύπωση της έκανε η υποδοχή των ντόπιων, η εξυπηρέτηση των καταστηματαρχών και ....οι τσικουδιές.
Όσο για τις τιμές, αυτές φάνηκαν στις μαθήτριες λίγο πιο φτηνές από την Αθήνα ενώ όπως μας είπαν θα ήθελαν να περάσουν σε κάποια Σχολή στα Χανιά. "Εννοείται ότι θα ξανάρθουμε" τόνισαν.


1ο Γενικό Λύκειο Λαυρίου: "Σίγουρα θα ξανάρθουμε"

Ενθουσιασμένος με τα Χανιά και ...τις Κρητικές δήλωσε ο Στέφανος από το 1ο Γενικό Λύκειο Λαυρίου που καθόταν ήδη με τους συμμαθητές του σε κάποια καφετέρια και απολάμβαναν τον καφέ τους και την θέα. " Προσωπικά είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στα Χανιά και έχω ξετρελαθεί. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι, μας φέρονται πολύ όμορφα. Γενικότερα η θάλασσα, τα τοπία, το Λιμάνι είναι πάρα πολύ ωραία. Τα μαγαζιά και οι τιμές μας φαίνονται μια χαρά. Παρά την οικονομική κρίση που υπάρχει, δεν διακρίνω να έχει επιρρεάσει τα Χανιά" ανέφερε.
Από το Γενικό Λύκειο Λαυρίου συνολικά έφτασαν στα Χανιά εβδομήντα μαθητές.
¨Σίγουρα θα ξανάρθουμε, μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει κάτι που να μην μας αρέσει" μας είπε ο Στέφανος που βρήκε τις Χανιώτισσες ως τις ωραιότερες Μεσογειακές γυναίκες.
Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος τόνισε ότι αυτό που είχε ακούσει πριν έρθει στην Κρήτη ήταν: " η πολύ ρακί, ο χορός, το καλό φαγητό και η νυχτερινή διασκέδαση".
"Στην Κρήτη οι άνθρωποι είναι πολύ πιο φιλόξενοι από άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα η πρωτεύουσα. Δεν έχουν καμία σχέση με τους ανθρώπους της Αθήνας. Εδώ τουλάχιστον λένε και ένα ¨καλημέρα", στην Αθήνα τους μιλάς και κατεβάζουν το κεφάλι τους κάτω¨σημείωσε ένας άλλος μαθητής από την ίδια παρέα.


" Τα Χανιά να ξαναβρούν τον νησιώτικο χαρακτήρα τους"

Στο παλιό λιμάνι συναντάμε μία ακόμη παρέα από το Γενικό Λύκειο Λαυρίου. Όπως μας είπαν οι μαθητές η Παλιά πόλη είναι ωραία αλλά άσχημη εντύπωση τους δημιούργησαν κάποιοι "κράχτες" στις ταβέρνες του Ενετικού Λιμένα με την επιμονή τους.
"Κάνουν λες και έχουν μια αντιπαλότητα μεταξύ τους. Κι ο καθένας λέει το δικά του" παρατήρησε η Σοφία.
Όσο για τιμές στα Χανιά αυτές όπως μας είπε "είναι ίδιες πάνω κάτω με τις τιμές στο Λαύριο".
Οι μαθητές από το Λαύριο που φεύγουν σήμερα Σάββατο από τα Χανιά επεσήμαναν ότι οι πρώτες εικόνες τόσο από την πόλη όσο και από την νυχτερινή διασκέδαση ήταν πολύ θετικές και πώς σίγουρα θα τα ξανάρθουν.
Ωστόσο όπως παρατήρησαν αυτό που θα θελαν να δουν να αλλάζει είναι :" τα Χανιά να γίνουν λίγο πιο νησί. Αυτό δηλαδή που είναι.
Διότι αν πάμε στο κέντρο της πόλης, μας φαίνεται σαν να βρισκόμαστε στην Αθήνα. Μόνο στο Παλιό Λιμάνι καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε σε νησί".



6ο Λύκειο Περιστερίου: "Ιδιαίτερη πόλη τα Χανιά"

Σε καφετέρια με ροκ ακούσματα του Παλιού Λιμανιού, βρίσκουμε να κάθεται μια παρέα από μαθητές από το 6ο Λύκειο Περιστερίου. Όπως μας λένε, εξήντα συνολικά μαθητές από το συγκεκριμένο Λύκειο βρίσκονται στην πόλη μας, μιας και τα Χανιά αποτελούν παράδοση για 6ο Λύκειο Περιστερίου.
"Η πενταήμερη εκδρομή με προορισμό τα Χανιά είναι παράδοση για το σχολείο μας.Όλα αυτά τα χρόνια όσοι έχουν έρθει στα Χανιά είναι ικανοποιημένοι, οπότε το συνεχίζουμε" τόνισε ο Σταμάτης.
Ο ίδιος μας είπε ότι δεν έχει ξανάρθει στα Χανιά και η πρώτη εικόνα είναι πολύ ωραία επειδή πρόκειται για μια ιδιαίτερη πόλη." Είναι ιδιαίτερη πόλη τα Χανιά, με τα γραφικά παλιά σπιτάκια που είδαμε από την πίσω πλευρά του Λιμανιού, το πράσινο και πολλά άλλα στοιχεία"
Ικανοποιημένοι δείχνουν οι μαθητές από το Περιστέρι και με την νυχτερινή διασκέδαση στα Χανιά ενώ οι τιμές τους φάνηκαν κανονικές.
Όσο για την ρακί όπως μας είπε η Ιρίνα " δοκιμάσαμε και μας άρεσε. Την αντέξαμε..."
Πάντως σύμφωνα με τους μαθητές από το Περιστέρι, αρκετά ήταν τα παιδιά που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν φέτος στην πενταήμερη εκδρομή λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και των πανελληνίων εξετάσεων.
"Θα ξανάρθουμε κάποια στιγμή σίγουρα" αναφέρουν οι μαθητές από το Περιστέρι ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δηλώσουν στις Πανελλήνιες κάποια σχολή στα Χανιά ή γενικότερα στην Κρήτη.



"Περιμέναμε να είναι πιο παραδοσιακά"

Κοντά στο Φρούριο Φιρκά μαθητές από το
ίδιο Λύκειο συνεχίζουν την βόλτα τους περιμετρικά του Λιμανιού.
Ωστόσο αυτή η παρέα παιδιών έχει να διατυπώσει τις δικές της παρατηρήσεις. Όπως μας λένε: "' Αυτό που δεν μας αρέσει είναι ο κόσμος που μιμείται όσα συμβαίνουν στην Αθήνα. Και δεν θα έπρεπε να είναι έτσι εδώ. Θα έπρεπε να είναι πιο παραδοσιακά. Ήρθαμε στα Χανιά και βλέπουμε πώς πάνε να γίνουν σαν την Αθήνα".
Η παγωμένη ρακί πάντως, ήταν αυτή που έκλεψε τις εντυπώσεις, όπως και η διασκέδαση με Κρητική μουσική.


Γενικό Λύκειο Αττικής: " Παραδοσιακός προορισμός για πενταήμερη"

Με θέα τον Φάρο, μια άλλη παρέα μαθητών τριγυρίζει έξω από το Γιαλί Τζαμί.
Ο Σταύρος μας λέει ότι παρόλο που βρίσκονται μόλις λίγες μέρες στην πόλη οι εντυπώσεις τόσο το ίδιου όσο και των συμμαθητών του είναι πολύ θετικές.
"Η Δημοτική αγορά με τα παραδοσιακά προϊόντα είναι κάτι το διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει. Επίσης το Παλιό Λιμάνι, η νυχτερινή ζωή εδώ είναι πολύ ωραία με τα κλαμπάκια για βραδινές εξόδους" επισημαίνει ενώ χαρακτηρίζει τις τιμές ιδιαίτερα στο Παλιό Λιμάνι κάπως "τσιμπημένες".
Δεν ισχύει το ίδιο πάντως για τις αγορές στα καταστήματα ένδυσης-υπόδησης, καθώς όπως αναφέρουν οι κοπέλες της παρέας, "οι τιμές σε ρούχα και αξεσουάρ είναι πολύ συμφέρουσες".
"Έξω από το παλιό λιμάνι, τα πάντα είναι πιο φθηνά, ρούχα, τρόφιμα, καφέδες" σημειώνει ο Σταύρος.
Στην Στέλλα αυτό που έκανε εντύπωση ήταν :" οι άνθρωποι που εδώ είναι πολύ φιλόξενοι, πολύ φιλικοί και δεν έχουν καμία σχέση με τους ανθρώπους της πόλης της Αθήνας".
Πάντως και για τους μαθητές από το Γενικό Λύκειο Αττικής, τα Χανιά ως προορισμός αποτελούν εδώ και έξι χρόνια, παράδοση για το σχολείο τους.



2ο Γενικό Λύκειο Καματερού : "Τα Χανιά έχουν ωραία κορίτσια"

Με προορισμό τις καφετέριες του Ενετικού λιμανιού κατευθύνεται από τις " Αλυσίδες" μια παρέα μαθητών από το 2ο Γενικό Λύκειο Καματερού.
Όταν τους ρωτάμε γιατί επέλεξαν τα Χανιά, ένα από τα αγόρια της παρέας μας απαντά χαμογελώντας." Είναι η τρίτη μέρα που βρισκόμαστε στα Χανιά και όλα είναι πολύ όμορφα. Επιλέξαμε τα Χανιά γιατί έχει ωραία κορίτσια ".
" Τα Χανιά είναι τουριστική περιοχή και τα επιλέγουν πολλά σχολεία. 'Έχει επίσης ωραίες παραλίες, ωραίο κόσμο, καλή νυχτερινή διασκέδαση και ο κόσμος είναι φιλόξενος μας" εξηγεί.
"Χαμηλές" χαρακτήρισαν οι μαθητές τις τιμές στην αγορά των Χανίων ενώ πολλοί θα θελαν να περάσουν σε κάποια Σχολή στην πόλη μας.
Πάντως πολλά παιδιά και από το Καματερό δεν κατάφεραν φέτος να έρθουν στην πενταήμερη εκδρομή του σχολείου τους λόγω κρίσης καθώς από τα 95 παιδιά της τρίτης τάξης Λυκείου, ταξίδεψαν στα Χανιά μόνο τα 60 από αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου