Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΑΝ ΤΟΝ ΕΝΕΤΙΚΟ ΦΑΡΟ




ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ
Σκοποβολή στον φάρο!
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 15-04-2011

Σκοποβολή με... στόχο τον ενετικό φάρο έκαναν άγνωστοι στο παλιό λιμάνι Χανίων!
Η σφαίρα πυροβόλου όπλου προκάλεσε τρύπα στο γυάλινο εξωτερικό περίβλημα και πέρασε δίπλα από τη λάμπα του μνημείου.
Το περιστατικό, που πρέπει να έγινε κατά τους χειμερινούς μήνες, αντιλήφθηκαν υπάλληλοι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που πραγματοποιούσαν εργασίες συντήρησης του μνημείου.
Η σφαίρα φαίνεται να είχε κατεύθυνση από την πλευρά του τεμένους Γιαλί Τζαμί ή ακόμα πιο πίσω και πρέπει να ρίχτηκε βραδινές ώρες καθώς δεν έγινε αντιληπτός κάποιος ήχος πυροβολισμού.

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
Την ίδια στιγμή είχαμε άλλα δύο περιστατικά βανδαλισμών στο ενετικό λιμάνι. Αγνωστοι έγραψαν υβριστικά συνθήματα εναντίον των Χανίων πάνω στο φρούριο Φιρκά μαζί με σύμβολα ηρακλειώτικης ποδοσφαιρικής ομάδας, αλλά και άλλοι έσπασαν με μπίλιες ή με βλήματα αεροβόλου τα φωτιστικά που έχει τοποθετήσει ο Δήμος Χανίων κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.
'Πέρα από το ατυχές γεγονός του πυροβολισμού στον φάρο έχουμε και άλλες περιπτώσεις βανδαλισμών', τόνισε, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Νίκος Ξυνίδης, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για όλες αυτές τις ενέργειες.
Χαρακτηριστικά ο κ. Ξυνίδης επεσήμανε πως 'κάποιοι έγραψαν συνθήματα με σπρέι κάτω από τη σημαία του Φιρκά πάνω στο τείχος. Τώρα πρέπει να βρούμε την ειδική Υπηρεσία της Αρχαιολογίας για να το καθαρίσει'. Πέρα από το υβριστικό σύνθημα με μπλε χρώμα πάνω στο τείχος έχουν γραφεί και συνθήματα υπέρ της ομάδας 'Ηρόδοτος' της Νέας Αλικαρνασσού.
Αλλοι βανδαλισμοί, που επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, έχουν να κάνουν με τον φωτισμό. 'Κάποιοι σπάνε συστηματικά τα φώτα στο λιμάνι. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι όλα αυτά είναι περιουσία του ίδιου, του χανιώτικου λαού, που τα αντικαθιστούμε με δικά του χρήματα. Πέρα από το οικονομικό, όμως, είναι και η εικόνα που παρουσιάζει το ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της πόλης των Χανίων, το ενετικό λιμάνι', ανέφερε ο κ. Ξυνίδης.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι υπάλληλοι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που κάνουν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον ευπρεπισμό και την καλύτερη εικόνα του λιμανιού, έχουν κυριολεκτικά επιδοθεί σε έναν καθημερινό αγώνα δρόμου προκειμένου να αντικαταστήσουν τα σπασμένα φωτιστικά. Σχεδόν κάθε μέρα ένα ή και περισσότερα φωτιστικά βρίσκονται σπασμένα είτε με πέτρες είτε μπίλιες είτε σφαίρες αεροβόλου όπλου. Αν το φωτιστικό δεν αλλαχθεί άμεσα τότε η θάλασσα προκαλεί φθορές και στο ηλεκτρολογικό σύστημα μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τη ζημιά. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αστυνομία και το Λιμενικό είναι ενήμεροι για τα περιστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου