Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΔΕΔΙΣΑ-ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ


ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΕΔΙΣΑ
Περικοπές μισθών
Δημοσιεύθηκε στις: 01-04-2011

Μείωση μισθών 10% και αναδρομική επιστροφή μεγάλου μέρους των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, που πήραν από το 2010, φέρνει για τους εργαζομένους της ΔΕΔΙΣΑ γνωμοδότηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μετά από ερώτημα του Δήμου Χανίων.
Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε στο χθεσινό Δ.Σ. της ΔΕΔΙΣΑ, το οποίο και συζήτησε το θέμα. Σύμφωνα με το Λογιστήριο του Κράτους η ΔΕΔΙΣΑ αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που ανήκει σε Δήμους και θα πρέπει από την 1-1-2010 να είχε προχωρήσει στις πιο πάνω μειώσεις, που στο εξής θα πρέπει να εφαρμοστούν αναδρομικά! Οι εργαζόμενοι αντιδρούν έντονα και επικαλούνται γνωμοδοτήσεις των δικηγόρων τους, όπως και των νομικών άλλων Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων, σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΔΙΣΑ δεν υπόκειται στη νομοθεσία που ορίζει τις μειώσεις των μισθών και που προέκυψε μετά την ψήφιση του μνημονίου.
Την ίδια στιγμή, η προσωρινή διοίκηση της ΔΕΔΙΣΑ είναι υπέρ της μείωσης, στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής πολιτικής. Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ, κα Θ. Μυλωνάκη, αφού επεσήμανε αρχικά πως η επιχείρηση θα περικόψει τα λειτουργικά της έξοδα για τη χρονιά που διανύουμε κατά 8%, λόγω μείωσης δρομολογίων, αναλωσίμων κ.λπ., μετά τη συνένωση των Δήμων μετόχων της, αναφέρθηκε στο θέμα της μισθοδοσίας και στους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε σε κάποια περικοπή μέχρι σήμερα. 'Ο νομικός της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Αποκέντρωσης, οι δικοί μας δικηγόροι, οι δικηγόροι των εργαζομένων λένε ότι δεν υπαγόμαστε στη νομοθεσία για τη μείωση των μισθών. Παρόλα αυτά και εγώ και ο διευθύνων σύμβουλος, ο κ. Κοπάσης, τρεις φορές φέραμε το θέμα για τη μείωση των μισθών, γιατί πρέπει να το κάνουμε, πρέπει να υπαχθούμε στη συγκυρία και να συνδράμουμε και εμείς, αλλά το Δ.Σ. δεν το είχε κάνει δεκτό το αίτημά μας', σημείωσε, συμπληρώνοντας πως ο Δήμος Χανίων ζητά επιτακτικά την περικοπή των μισθών καθώς βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση. Χθες πάντως σύσσωμο το Δ.Σ. τάχθηκε υπέρ των περικοπών μετά και το έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Χανίων, κ. Πρωτοπαπαδάκης.
'Μακάρι το έγγραφο του Λογιστηρίου του Κράτους να ήταν τέτοιο που να δικαίωνε τις γνωμοδοτήσεις που είχε η ΔΕΔΙΣΑ, αλλά επειδή ελέγχονται τα πράγματα από το Υπουργείο Οικονομικών είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στις περικοπές', ανέφερε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, συμπληρώνοντας πως στην επιστροφή των χρημάτων από τους εργαζομένους στη ΔΕΔΙΣΑ 'θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο επιεικείς, ώστε να γίνει σε βάθος χρόνου'.
Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζομένους να απευθυνθούν στους άλλους Δήμους μετόχους της ΔΕΔΙΣΑ, προκειμένου να πληρώσουν τις οφειλές τους και να αποκτήσει κάποια ρευστότητα η επιχείρηση, ενώ τόνισε την ανάγκη για επαναδιαπραγμάτευση των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ Δήμου Χανίων και ΔΕΔΙΣΑ.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που συμμετείχαν στο Δ.Σ. εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις μειώσεις και ανέφεραν πως νομικά θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν τη γνωμοδότηση του Λογιστηρίου του Κράτους. 'Υπάρχει νομικό έλλειμμα που δεν ξεκαθαρίζει αν η ΔΕΔΙΣΑ υπάγεται στους οργανισμούς αυτούς που αποφασίσθηκε νομοθετικά η μείωση των μισθών. Οι δικηγόροι μας λένε ότι δεν υπάγεται', είπε ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Κ. Μαλλιαράκης. Ο ίδιος επεσήμανε πως 'αν ο νόμος το έγραφε καθαρά δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. Διαφορετικά το θεωρούμε αδιανόητο να συμφωνήσουμε στη μείωση του μισθού μας, που σημαίνει 150 ευρώ κάτω, όταν ο μέσος μηνιαίος μισθός με τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας φτάνει τα 1.100 ευρώ. Συν τοις άλλοις τα άτομα που δουλεύουν στο εργοστάσιο υπόκεινται και στις τεράστιες δαπάνες για τη μετακίνησή τους στον χώρο εργασίας. Μιλάμε για πάνω από 40 χλμ. καθημερινά για βενζίνη'.
O διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ, κ. Κοπάσης, παρατήρησε πως η γνωμοδότηση του Λογιστηρίου του Κράτους είναι θολή, ωστόσο, η επιχείρηση για λόγους ανταγωνιστικότητας θα έπρεπε να προχωρήσει στις περικοπές. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. οι κ. Κεμεσίδης, Χαριτάκη, Κουκλάκης, Τσαπάκος και Σταματάκης παρατήρησαν πως από τη στιγμή που υπάρχει το έγγραφο του Λογιστηρίου του Κράτους είναι υποχρεωμένοι να τη δεχτούν.

ΣΕ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ - ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Εγγραφο με το οποίο καλεί τους Δήμους Πλατανιά και Αποκόρωνα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στη ΔΕΔΙΣΑ για την αποκομιδή των απορριμμάτων καθώς σε διαφορετική περίπτωση από σήμερα ενδέχεται να σταματήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της, απέστειλε η κα Θ. Μυλωνάκη.
Οι οφειλές αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων στους Δήμους που συνενώθηκαν, ωστόσο, οι Δήμοι με το να μην έχουν ψηφίσει ακόμα τους προϋπολογισμούς τους δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν σε πληρωμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου