Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣ


ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ
Κλειστό το Μουσείο Αλιείας
Δημοσιεύθηκε στις: 25-07-2011

Διέξοδο στο ζήτημα του "Μουσείο Θαλάσσιου Πλούτου και Αλιευτικής Παράδοσης" στο Κολυμπάρι που παραμένει κλειστό εδώ και μεγάλο διάστημα, αναζητεί ο Δήμος Πλατανιά.
Στόχος του Δήμου είναι να μπορέσει να το λειτουργήσει μέσα στον Αύγουστο και ήδη έχει ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες ευπρεπισμού του χώρου, με βασικό στόχο να παραμένει η αύξηση του ποσοστού του Δήμου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που το διαχειρίζεται.
"Εχουμε προχωρήσει στην αποκατάσταση του χώρου εξωτερικά του Μουσείου, του χώρου στάθμευσης, του μικρού θεάτρου. Επίσης καθαρίστηκε και ο χώρος των εκθεμάτων και μένει ένα καλό βάψιμο. Ελπίζω ότι στα τέλη Αυγούστου θα μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε. Μέχρι τότε όμως διερευνούμε τη δυνατότητα να το λειτουργήσουμε έστω προσωρινά στα τέλη Ιουλίου -αρχές Αυγούστου εφόσον κάνουμε τη γιορτή αλιείας στο Κολυμπάρι" δηλώνει στα "Χ.Ν." ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.
Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης που θα σημαίνει και μια πρώτη λειτουργία του Μουσείου μετά από πολύ καιρό θα επισημοποιηθεί σήμερα σε σύσκεψη που θα έχει ο δήμαρχος με τους φορείς του Κολυμβαρίου.
Την ίδια στιγμή, στόχος του Δήμου είναι να αυξήσει τα ποσοστά του στην εταιρεία "Αλμα Α.Ε." που διαχειρίζεται το μουσείο.
Στο επόμενο διάστημα θα ζητηθεί από τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σ. Αρναουτάκη να παραχωρήσει στον Δήμο Πλατανιά τα ποσοστά της πρώην Νομαρχίας που ανήκουν τώρα στην Περιφέρεια αλλά και του ΟΑΔΥΚ. "Αυξάνοντας το ποσοστό μας θα μπορέσουμε να κινήσουμε κάποιες διαδικασίες για τη στελέχωση και τη λειτουργία του Μουσείου" λέει ο κ. Μαλανδράκης.
Το "Μουσείο Αλιείας" εγκαινιάσθηκε το καλοκαίρι του 2005 και λειτούργησε για μερικά χρόνια με επιτυχία υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στα εκθέματά του συγκαταλέγονται αλιευτικά σκάφη που βρίσκονται τόσο στον περιβάλλοντα χώρο όσο και στο εσωτερικό του μουσείου, συλλογές από εργαλεία αλιείας και εξοπλισμός των ψαράδων, κοχύλια, σφουγγάρια κ.ά.. Παράλληλα διαθέτει και μικρό θεατράκι στο οποίο μπορούν να πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι στις 12 στο Δήμο Πλατανιά θα γίνει παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σ. Αρναουτάκη η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία που θα αναλάβει την ανάπλαση των πεζοδρομίων του Γερανίου στην παλιά εθνική οδό.

Αεροδρόμιο Μάλεμε
Σε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επινοίκιαση μέρους του αεροδρομίου του Μάλεμε φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχει προχωρήσει το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Το ζήτημα είχε "παγώσει" πριν από μήνες μετά από παρέμβαση του Δήμου Πλατανιά, ωστόσο φαίνεται να έχει ξανακινήσει τη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου