Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΧΑΝΙΑ


ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Μειώνονται οι Ελληνες επισκέπτες
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 26-07-2011

Κάθετη μείωση που φτάνει και το 30% παρουσιάζουν οι κρατήσεις Ελλήνων τουριστών στα ξενοδοχεία των Χανίων, ξεκάθαρο δείγμα της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει την Ελληνική οικογένεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από τις κρατήσεις, έχει παρουσιαστεί κατακόρυφη μείωση και της εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθώς σε άλλες χρονιές τα φαξ, τα email και τα τηλεφωνικά κέντρα των ξενοδοχείων δέχονταν κλήσεις προς ενημέρωση για τις τιμές και τις προσφορές του κάθε καταλύματος.
"Κάθε χρόνο τον Αύγουστο είχαμε εντυπωσιακή παρουσία Ελλήνων πλήν όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι στη συντριπτική της πλειοψηφία, όλη αυτή η προσέλευση έχει να κάνει με τη φιλοξενία τους από συγγενείς, γνωστούς κ.λπ. ή ιδιωτικά παραθεριστικά καταλύματα. Μέχρι τώρα το 25% αυτών που έρχονταν, έκαναν διανυκτερεύσεις σε καταλύματα από 5 αστέρων μέχρι ενοικιαζόμενα δωμάτια" λέει ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Χανίων κ. Νίκος Κόρακας. Αναφορικά με τα στοιχεία που έχουν τα ξενοδοχεία των Χανίων για φέτος, ο πρόεδρος του συλλόγου επισημαίνει πως "παρατηρούμε ότι οι προκρατήσεις των Ελλήνων είναι μειωμένες σε ποσοστό 25-30%. Ολοι οι συνάδελφοι που δέχονται πληροφορίες για κρατήσεις, μιλούν για περιορισμένο ενδιαφέρον, προδιαγράφοντας και την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε και τον Αύγουστο."
Οπως παρατηρεί ο κ. Κόρακας, πολλά ξενοδοχεία έχουν προχωρήσει σε προσφορές για την προσέλκυση Ελλήνων τουριστών που φτάνουν από 60-70 ευρώ για διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο 4 αστέρων μέχρι και 100-120 ευρώ για δίκλινο σε 5στερο ξενοδοχείο. Ωστόσο όλα αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα αν δεν υπάρξει στήριξη από την πολιτεία λέει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων ζητώντας "την καλλιέργεια μιας ατμόσφαιρας περισσότερο ασφαλούς. Γιατί όλες οι συζητήσεις, οι αγωνίες που μεταφέρονται, οι απεργίες με τον τρόπο που γίνονται, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας που φτάνει για να αποθαρρύνει τον οποιονδήποτε να κάνει διακοπές πέρα από τον τόπο του."
Για "αισθητά μειωμένο ενδιαφέρον σε σύγκριση με τα περασμένα χρόνια" κάνει λόγο μιλώντας στα "Χ.Ν." και ο κ. Γ. Πλατσιδάκης
του ξενοδοχείου "Porto Veneziano", το οποίο δέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων επισκεπτών και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στα Χανιά. Οπως λεει ο κ. Πλατσιδάκης, υπάρχει μείωση του ενδιαφέροντος πέρα από τις κρατήσεις και στην εκδήλωση ενδιαφέροντος "κάτι που σίγουρα συνδέεται με την οικονομική κρίση. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον. Μετά το κλείσιμο των σχολείων υπήρξε κάποια κίνηση όμως μικρότερη σε σύγκριση με άλλες χρονιές".
Ο ίδιος διαπιστώνει ότι για τον Ιούλιο διαπιστώνεται μια μείωση στις αφίξεις Ελλήνων περίπου στις τάξεις του 30% σε σύγκριση με πέρυσι, παράλληλα όμως διαπιστώνεται μια αύξηση στις διανυκτερεύσεις τους που φτάνει το 20%, περιορίζοντας την μείωση για τη δική του μονάδα στο 10%.
Ανάλογες μειώσεις καταγράφουν και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Χανιά, Πλατανιά, Ν. Κυδωνία, Γεωργιούπολη, Κολυμβάρι, και ήδη έχουν προχωρήσει σε προσφορές για Ελληνες πελάτες.

Τιμές
50-60 ευρώ για ξενοδοχείο λίγων αστέρων
60-70 ευρώ για 4 αστέρων
100-120 ευρώ για 5 αστέρων με ημιδιατροφή
Ενδεικτικές τιμές ξενοδοχειακών καταλυμάτων για τον μήνα Αύγουστο.

Μείωση και στα ενοικιαζόμενα
Μείωση στον εσωτερικό τουρισμό καταγράφουν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια των Χανίων.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων κ. Κουκουράκης, "ο ελληνικός τουρισμός δεν πάει καλά. Αιτίες είναι η οικονομική κρίση και το δεύτερο μεγάλο πλήγμα είναι ότι δεν υπάρχει δεύτερο πλοίο στα Χανιά.
Ειδικά τον Αύγουστο το γρήγορο πλοίο θα βοηθούσε πολύ". Αναφορικά με τα στοιχεία από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια για τον Αύγουστο ο κ. Κουκουράκης λέει πως "διαπιστώνει ότι θα έχουμε μια μείωση 20-30%. Αυτό προκύπτει από τις συζητήσεις που έχω με συναδέλφους σε όλο το Ν. Χανίων, παρά του ότι έχουμε μειώσει σημαντικά τις τιμές."

1 σχόλιο:

  1. Κρίμα που μειώθηκε ο τουρισμός στα χανιά.. Είναι τόσο ωραία εκεί. Εχεις και το ΕΛΥΡΟΣ και σε πηγαινοφέρνει και είσα άρχοντας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή