Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011


Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ
Θέμα επιβίωσης
Δημοσιεύθηκε στις: 04-07-2011

'Θέμα επιβίωσης' είναι για τους παραγωγούς του Λαφονησίου, της Χρυσοσκαλίτισσας και της ευρύτερης περιοχής η επαναδραστηριοποίηση της λιμνοδεξαμενής των Αγίων Θεοδώρων, που την Παρασκευή υπέστη καθίζηση.
Μέχρι χθες το απόγευμα η λιμνοδεξαμενή είχε σχεδόν αδειάσει από το νερό που συγκέντρωνε και σήμερα το πρωί αναμένεται να βρεθούν στην περιοχή Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς. Παράλληλα, ο ΤΟΕΒ της Χρυσοσκαλίτισσας προχώρησε σε μια σειρά από ενέργειες σε μια προσπάθεια να συνεχιστεί το πότισμα των θερμοκηπιακών και των άλλων καλλιεργειών.
'Για μας είναι θέμα επιβίωσης η επαναλειτουργία της λιμνοδεξαμενής. Ποτίζουμε ακόμα καθώς έχουν μπει στο δίκτυο και οι δύο γεωτρήσεις αλλά από μόνες τους δεν φτάνουν. Τώρα το νερό δεν θα είναι αρκετό και θα δημιουργηθούν προβλήματα ανάμεσα στους παραγωγούς καθώς όλοι θα θέλουν να ποτίζουν και δεν θα μπορούν', αναφέρει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Λαφονησίου, κ. Αντώνης Μαρακάκης.
Ο ίδιος επισημαίνει πως τα θερμοκήπια που βρίσκονται γύρω από τη λιμνοδεξαμενή και δεν μπορούν να ποτίσουν από τις γεωτρήσεις θα έχουν πρόβλημα και θα αναγκαστούν να μεταφέρουν νερό με βυτιοφόρα, ενώ πολύ μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι ελαιοπαραγωγοί. 'Τα ελαιόδεντρα έχουν συνηθίσει να ποτίζονται αυτήν την περίοδο και αν δεν γίνει κανονικά η άρδευσή τους θα έχουμε προβλήματα και σε αυτόν τον τομέα', συμπλήρωσε ο κ. Μαρακάκης.

Ο ΤΟΕΒ
Την ίδια στιγμή, ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Χρυσοσκαλίτισσας έχει κινητοποιηθεί σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ανάγκες των παραγωγών σε νερό. 'Εχουμε δύο γεωτρήσεις των 120 κυβ. και μέσα από ένα πρόγραμμα άρδευσης που θα τηρηθεί θα προσπαθήσουμε να τις αξιοποιήσουμε σωστά μέχρι να γίνει σωστή αποκατάσταση των Αγίων Θεοδώρων. Οσο για τα θερμοκήπια που υδρεύονται αποκλειστικά από τη λιμνοδεξαμενή των Αγίων Θεοδώρων ήδη ο ΤΟΕΒ μεριμνά για την άρδευσή τους από το φράγμα τροφοδοσίας των δύο λιμνοδεξαμενών στη θέση «Πλοκαμιανά» σε συνδυασμό με το νερό ύδρευσης του οικισμού Κεφαλίων. Για δύο θερμοκήπια κοντά στον οικισμό Λιβάδια που είναι δύσκολο με τους δύο παραπάνω τρόπους να δοθεί νερό θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε το θέμα', αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας κ. Ιάκωβος Σπερελάκης. Την περιοχή επισκέφθηκε την Παρασκευή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων και το Σάββατο ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Βουλγαράκης και ο δήμαρχος Κισάμου, κ. Μυλωνάκης.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή κατασκευάστηκαν δυο λιμνοδεξαμενές. Αυτή της Χρυσοσκαλίτισσας που μια μέρα πριν μπει νερό έπαθε καθίζηση ένα τμήμα της. Για τη συγκεκριμένη λιμνοδεξαμενή δαπανήθηκαν 2 δισ. δραχμές (και όχι ευρώ όπως εκ παραδρομής αναφέραμε στο φύλλο του Σαββάτου), ενώ περίπου 700 εκατ. δραχμές είχε κοστίσει η λιμνοδεξαμενή των Αγίων Θεοδώρων.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗ
'Επιβεβλημένη η αποκατάσταση'
Ερώτηση θα καταθέσει σήμερα το πρωί στη Βουλή ο βουλευτής Χανίων κ. Ευτύχης Δαμιανάκης για ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της λιμνοδεξαμενής των Αγίων Θεοδώρων. Στην ερώτηση, που θα έχει αποδέκτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, ο κ. Δαμιανάκης επισημαίνει ότι «η εκπόνηση σχεδίου για την άμεση αποκατάσταση της λιμνοδεξαμενής είναι επιβεβλημένη, διαφορετικά η αγροτική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής θα υποστεί σημαντικό πλήγμα». Ο Χανιώτης βουλευτής σημειώνει ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος μετέβη άμεσα στην περιοχή, συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη την Τρίτη. Αναφερόμενος στο οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών και άλλων καλλιεργειών της περιοχής της Κισάμου, ο κ. Δαμιανάκης υπογραμμίζει ότι πρόκειται για τη μοναδική λιμνοδεξαμενή στην ευρύτερη περιοχή, η λειτουργία της οποίας, όπως σημειώνει, «είναι ζωτικής σημασίας καθώς τροφοδοτούσε με 120 κυβικά νερού την ώρα τις καλλιέργειες σε Λαφονήσι, Χρυσοσκαλίτισσα και Λιβάδια». Και προσθέτει ότι «1.000 και πλέον στρέμματα, κυρίως θερμοκηπιακών καλλιεργειών, αρδεύονται από την εν λόγω δεξαμενή και η καθίζηση καθιστά προβληματική ως αδύνατη την άρδευσή τους». Ο βουλευτής αναφέρει ακόμη ότι «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που τέθηκαν υπόψη μου, μετά από επιτόπια αυτοψία υπηρεσιακών παραγόντων, ολόκληρη η δυτική πλευρά της λιμνοδεξαμενής έχει υποχωρήσει, σε αρκετά σημεία έχουν σχηματιστεί ρωγμές και σε ένα υπάρχει κανονική καθίζηση. Ο Δήμος Κισάμου μάλιστα προέβη στην απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων περιμετρικά της λιμνοδεξαμενής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου