Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ


ΣΤΟ ΑΡΩΝΙ
Τιμή στην ηρωίδα Ελευθερία Ξηρουχάκη
Δημοσιεύθηκε στις: 11-07-2011

Γυναίκα σπάνιας γενναιότητας, το θάρρος της οποίας αποτελεί τιμή για τους Κρητικούς και τους Ελληνες,
η Ελευθερία Ξηρουχάκη, η μνήμη της οποίας τιμήθηκε χθες στο χώρο του μνημείου της στο Αρώνι Ακρωτηρίου.
Η Ελευθερία Ξηρουχάκη συνελήφθη για κατασκοπία από τους ναζί, βασανίσθηκε και εκτελέσθηκε πριν από 67 χρόνια. "Σήμερα το μόνο που μπορoύμε να προσφέρουμε στην Ελευθερία είναι να βρεθούμε όλοι μαζί και να την τιμήσουμε για τις ηρωικές της πράξεις" ανέφερε η κα Πασχαλία Ξηρουχάκη, χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους της οικογένειας.
Τον δήμο Χανίων εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Πρωτοπαπαδάκης που ξεκίνησε τον χαιρετισμό του με μια ρήση του μεγάλου συγγραφέα και επίτιμου δημότη Χανίων Αντόνιο Ταμπούκι: "Λαοί χωρίς μνήμη, είναι λαοί ακρωτηριασμένοι". "Παραφράζοντας κάποιος αυτήν τη ρήση καταλαβαίνει ότι αυτό που γίνεται σήμερα, ουσιαστικά αντανακλά αυτό που ζητάει η εποχή, η τοπική κοινωνία, αυτό που μας ενώνει για να βρεθούμε κάτω από αυτόν τον ήλιο, Κυριακή πρωί και να θυμηθούμε την ηρωική πράξη της συμπολίτισσάς μας που πρόταξε το συλλογικό έναντι του ατομικού και καταδεικνύει στη σημερινή γενιά προς τα πού πρέπει να πορευτούμε' ανέφερε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης.
Για τα γεγονότα που οδήγησαν στην εκτέλεση τής αγωνίστριας μίλησε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αρωνίου κ. Δημήτρης Σταμπολάκης. Η Ξηρουχάκη άνηκε στην ομάδα Πιμπλή, και συγκέντρωνε στοιχεία για τη διάταξη των αντιεροπορικών πυροβολαρχιών των ναζί στο Ακρωτήρι, τα οποία και έδινε στους αντιστασιακούς. "Κατά τη διάρκεια της τελετής γάμου του Δ. Ξηρουχάκη στο Καστέλλι, οι Γερμανοί αφού απέκλεισαν τον χώρο της τελετής, συνέλαβαν όλη την οικογένεια και τη μετέφεραν στο Αρώνι όπου και έκαναν έρευνες στο σπίτι τους. Κατά τις έρευνες βρέθηκε πίσω από ένα κάδρο ένα σχεδιάγραμμα της Περβολίτσας και ένα κομμάτι από χάρτη του Ακρωτηρίου όπου παρουσιάζονταν οι θέσεις των αντιεροπορικών σε Κορακιές και Αρώνι. Την ευθύνη ανέλαβε η Ελευθερία Ξηρουχάκη" ανέφερε ο κ. Σταμπολάκης.
Στη συνέχεια τόνισε το θάρρος της να παραδεχθεί ότι είναι κατάσκοπος αλλά να αρνηθεί την οποιαδήποτε πληροφορία στους ναζί παρότι "έμεινε δύο μέρες σε απομόνωση, άυπνη, χωρίς φαγητό, υπέστη όλα τα βασανιστήρια, έφαγε ξύλο χωρίς να κάνει καμία αποκάλυψη".
Δίνοντας στοιχεία από τις τις μαρτυρίες του Γερμανού γιατρού που παρακολούθησε την τελετή της εκτέλεσής της, ο ομιλητής παρουσίασε με πόσο θάρρος και αυταπάρνηση η Ξηρουχάκη στήθηκε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κυνηγός, Κουτράκης, Παπαντωνάκης, μέλη του τοπικού συμβουλίου και κάτοικοι.
Ακολούθησε κέρασμα από την οικογένεια Ξηρουχάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου