Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011


ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Εκδίκαση προσφυγής κατά της ΔΕΗ
Δημοσιεύθηκε στις: 07-07-2011

Το ποσό των 14 εκ. ευρώ διεκδικούν από τη ΔΕΗ κάτοικοι και ιδιοκτήτες ελαιοδέντρων στα Σκορδαλού και στους Λάκκους.
Οι κάτοικοι επιρρίπτουν ευθύνες στη ΔΕΗ για τη φωτιά που ξέσπασε στις 23 Οκτωβρίου του 2003 και προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε ελιές κυρίως αλλά και άλλες καλλιέργειες. Από τη μεριά τής ΔΕΗ πάντως υποστηρίζει πως δεν φέρει καμία ευθύνη και η φωτιά προήλθε από εμπρησμό. Η αντιπαράθεση βρίσκεται στο Πρωτοδικείο Χανίων στο οποίο χθες συνεχίστηκε η εκδίκαση της υπόθεσης και αναμένεται να πάρει απόφαση σε μερικούς μήνες.
"Είναι γνωστή η καταστροφή στις 23 Οκτωβρίου του 2003 για τους κατοίκους της περιοχής.
Το μόνο που μας απομένει είναι η εμπιστοσύνη μας στη Δικαιοσύνη. Εστω και αργά οι πληγέντες, κατεστραμμένοι κάτοικοι πρέπει να βρουν επιτέλους το δίκιο τους" ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πλατανιά κ. Μ. Σολιδάκης, που βρέθηκε δίπλα στους κατοίκους.
Ο ίδιος τόνισε πως "ζητάμε αποζημίωση από την ΔΕΗ γιατί είναι οφθαλμοφανές το σημείο και ο τρόπος που προκλήθηκε η πυρκαγιά.
Η ΔΕΗ αντικρούει με ισχυρισμούς που δεν έχουν καμία λογική υπόσταση και προσπαθεί να γλιτώσει την αποζημίωση.
Ζητάμε συγκεκριμένη αποζημίωση περίπου 14 εκ. ευρώ και αυτό γιατί εκτιμούμε το κάθε ελαιόδεντρο στην τιμή των 300 ευρώ που για μένα είναι και λίγο γιατί μιλάμε για ελιές 400-500 ετών."
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο η μεγαλύτερη ζημιά για την περιοχή ήταν η ερήμωσή της με τη φωτιά καθώς πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν και τα δύο χωριά καθώς δεν είχαν κανένα αντικείμενο εργασίας.
"Το 2001 η απογραφή σε Λάκκους και Σκορδαλού έδειξε ότι είχαν 500 μόνιμους κατοίκους ενώ η αντίστοιχη του 2011 έδειξε 280 άτομα. Αυτό και μόνο είναι ενδεικτικό της ερήμωσης των χωριών εξαιτίας της πυρκαγιάς" ανέφερε.
Από τη μεριά τής ΔΕΗ σύμφωνα με πληροφορίες η υπερασπιστική γραμμή που ακολουθήθηκε ήταν, ότι η επιχείριση δεν έχει καμία ευθύνη για τις φωτιές που προήλθαν από εμπρησμό και έγινε αναφορά και σε δηλώσεις ανώτατου αξιωματικού της πυροσβεστικής.
Επίσης τονίσθηκε πως το ποινικό μέρος της υπόθεσης βρίσκεται στο αρχείο καθώς δεν προκύπτει καμία ευθύνη για την ΔΕΗ και το Πρωτοδικείο Χανίων εκδικάζει το αστικό μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου