Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΕΣ


ΣΤΗ ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑ
Δολιοφθορές σε λιμνοδεξαμενή
Δημοσιεύθηκε στις: 13-07-2011

Στο στόχαστρο 'επιτήδειων' έχει μπει η λιμνοδεξαμενή Χρυσοσκαλίτισσας καθώς, λίγες ημέρες μετά την προσπάθεια να κλαπεί ένα μεγάλο τμήμα της μεμβράνης της, είχαμε και δεύτερη επιχείρηση κλοπής υλικού!
Συγκεκριμένα μετά την κοπή σε σχήμα 'π' ενός κομματιού της μεμβράνης έκτασης 300 - 400 τ.μ. στις 29 Ιουνίου, μια πράξη που έγινε αντιληπτή από τον υδρονομέα του ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας, επιχείρησαν αυτές τις ημέρες να κόψουν πάλι με αιχμηρό αντικείμενο άλλα κομμάτια της μεμβράνης της λιμνοδεξαμενής. Για το θέμα αυτό ο ΤΟΕΒ προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων, ενώ με χθεσινό του έγγραφο ενημερώνει τις αρμόδιες Αρχές για τη νέα προσπάθεια κλοπής.
'Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κατόπιν αυτοψίας του υδρονομέα του Οργανισμού μας, οι απόπειρες κλοπής μεμβράνης και οι δολιοφθορές από αγνώστους συνεχίζονται σε άλλα σημεία. Όλες αυτές οι ενέργειες σε συνδυασμό με τη μεγάλη ένταση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, προκαλούν μετατόπιση των «κομπολογιών» και περαιτέρω φθορά της μεμβράνης, με τελικό αποτέλεσμα την καταστροφή της λιμνοδεξαμενής. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας', αναφέρει στο έγγραφό του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια Κρήτης, τη Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων, τον Δήμο Κισάμου και το Α.Τ. Κισάμου ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, κ. Ι. Σπερελάκης.
Οι λόγοι που οδήγησαν τους αγνώστους σε αυτή την καταστροφή είναι αδιευκρίνιστοι, αν και η χρήση της μεμβράνης θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πολλούς γεωργικούς - κτηνοτροφικούς σκοπούς.
Σημειώνεται πως η λιμνοδεξαμενή δεν λειτούργησε ουσιαστικά ποτέ καθώς μια μέρα πριν μπει νερό έπαθε καθίζηση ένα τμήμα της. Για την κατασκευή της δαπανήθηκαν τη δεκεατία του ’90 2 δισ. δραχμές.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ
Εν τω μεταξύ η βουλευτής Χανίων, κα Ε. Κουρουπάκη κ ατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, με σκοπό να ενημερωθεί για τον χρόνο επισκευής της λιμνοδεξαμενής της Χρυσοσκαλίτισσας. Έπειτα από το πρόσφατο ολοκληρωτικό άδειασμα της λιμνοδεξαμενής των Αγ. Θεοδώρων που είχε ως αποτέλεσμα το υδατικό ισοζύγιο της περιοχής να υποστεί σοβαρότατο πλήγμα, η βουλευτής τονίζει στην ερώτησή της ότι «προκύπτει ως αναγκαία η άμεση αποκατάσταση της λιμνοδεξαμενής της Χρυσοσκαλίτισσας» Η επίκαιρη ερώτηση θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή στις 10.30 π.μ.

ΓΕΩΤΡΗΣΗ
Στα αποτελέσματα της συνάντησης με τον αν. διευθυντή του ΟΑΔΥΚ αναφέρεται δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Ενότητας και του αντιπεριφερειάρχη, κ. Απ. Βουλγαράκη. Ανάμεσα σε αυτά που συζητήθηκαν ήταν και η χωροθέτηση στη θέση 'Βολακιάς' της Χρυσοσκαλίτισσας μιας γεώτρησης, η οποία, αφού εκδοθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, θα γίνει με χρηματοδότηση της Αιρετής Περιφέρειας Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου