Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΥ


ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτη η Ελλάδα σε κατανάλωση αντιβιοτικών
02-12-2010

Πρώτη χώρα σε όλη την Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών είναι η Ελλάδα και πρώτη χώρα όπου τα μικρόβια παρουσιάζουν τόσο μεγάλη αντοχή στις προσπάθειες αντιμετώπισής τους. Αναγκαία η μείωση στη χορήγησή τους σε μεγάλο ποσοστό καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είναι ολοκληρωτικά άχρηστα σε μερικά χρόνια.
Μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Χανίων, η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Ελένη Γιαμαρέλου, τόνισε τη σημασία της λελογισμένης χρήσης αντιβιοτικών.
'Η Ελλάδα είναι πρώτη σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών τόσο στο Νοσοκομείο όσο και εξωνοσοκομειακά και συγχρόνως πρώτη χώρα σε αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά και το πρόβλημα όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται και γίνεται χειρότερο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει επίσημη πληροφόρηση ότι έχουμε φτάσει στο τέλος των αντιβιοτικών, δεν θα υπάρξουν καινούργια που θα μας καλύπτουν για τα πολυανθεκτικά μικρόβια', ανέφερε η κα Γιαμαρέλου, υπογραμμίζοντας πως για τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας 'στην κυριολεξία «ξεθάψαμε» αντιβιοτικά της δεκαετίας του ?60 γιατί σε αυτά δεν ήταν ανθεκτικά ορισμένα μικρόβια'.
Οπως επεσήμανε η καθηγήτρια 'η λύση στο πρόβλημα της αντοχής των μικροβίων είναι να μειώσουμε την άσκοπη κατανάλωση. Για αμυγδαλίτιδες, φαρυγγίτιδες, σε ποσοστό 75%, δημοσκοπικές αναλύσεις έχουν δείξει ότι ασκόπως δίνονται αντιβιοτικά για την αντιμετώπισή τους. Οταν πονάει ο λαιμός, τρέχει η μύτη, τα μάτια αυτό σημαίνει ότι έχουμε ίωση που αντιμετωπίζεται με ξεκούραση και καλό φαγητό και χωρίς καθόλου αντιβιοτικό'.
Η καθηγήτρια τέλος τόνισε την ανάγκη να γίνουν εμβολιασμοί για την κοινή γρίπη, ενώ σε ό,τι αφορά τη γρίπη των χοίρων επεσήμανε πως η κινητοποίηση και οι εμβολιασμοί ήταν απαραίτητη καθώς ήταν η πρώτη παγκόσμια επιδημία μετά από 30 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου