Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ


ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Κινητοποιήσεις αποκλειστικών νοσοκόμων
21-12-2010

Οργια 'μαύρης εργασίας' από παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες κατήγγειλαν με χθεσινή τους κινητοποίηση έξω από το Νοσοκομείο Χανίων οι νόμιμες αποκλειστικές. Αγνοια του επαγγέλματος της νοσηλεύτριας, χωρίς βιβλιάριο Υγείας, χωρίς ασφάλιση, με αποτέλεσμα τεράστια φοροδιαφυγή, ήταν μερικά από όσα κατήγγειλαν τα μέλη των δύο Σωματείων αποκλειστικών, που ζήτησαν από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να πάρει -επιτέλους- μέτρα.
Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο, απασχολεί εδώ και μια 12ετία τουλάχιστον το Ιδρυμα, ωστόσο, τελευταία έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Οπως κατήγγειλαν οι αποκλειστικές, οι παράνομες, ντόπιες και αλλοδαπές, ξεπερνούν τις 60 - 70, στερώντας από τις ίδιες το μεροκάματο. 'Στο Νοσοκομείο έχουμε μαύρη εργασία, έχουμε χάσει τη δουλειά μας. Δουλεύουμε 25 χρόνια και είμαστε όλες με άδειες, μαζεύουμε ένα σωρό χαρτιά, φορολογούμαστε, όμως, τις δουλειές τις παίρνουν οι παράνομες με τεράστια εισφοροδιαφυγή', ανέφερε κα Μαρία Λοΐζου, πρόεδρος του Σωματείου 'Αγιος Γεώργιος'.
Μολονότι το πρόβλημα χρονίζει, τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει από τους υπευθύνους, κυρίως, τις Διοικήσεις του Νοσοκομείου για την αντιμετώπισή του, λένε τα δύο Σωματεία. 'Εχουμε επανειλημμένως απευθυνθεί στη Διοίκηση, στους επιθεωρητές Υγείας, εργασίας, στο Υπουργείο και δεν έχει γίνει τίποτα. Μάλιστα σχετικό πόρισμα έχει βγάλει η Επιθεώρηση Υγείας για το ποια μέτρα πρέπει να παρθούν αλλά παρ’ όλα αυτά δεν γίνεται τίποτα. Υπάρχουν κυκλώματα προστασίας μέσα στο Νοσοκομείο, που βάζουν τις γυναίκες αυτές μέσα στο Ιδρυμα και εισπράττουν από αυτές', ανέφερε η κα Λοΐζου.
Στα Σωματεία των νόμιμων αποκλειστικών μετέχουν Ελληνίδες και αλλοδαπές, που διεκδικούν σύμφωνα με την κα Λοΐζου, 'ίσους όρους εργασίας. Οποιες έχουν άδεια εργασίας και είναι νοσηλεύτριες να εργαστούν'.
'ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ...'
'Από το 2010 υπάρχει νόμος, που ορίζει ότι αποκλειστική μπορεί να είναι πτυχιούχος τουλάχιστον διετούς Σχολής, να είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ και να έχει βιβλιάριο Υγείας. Αυτές τις προϋποθέσεις δεν τις τηρούν οι παράνομες', δήλωσε η πρόεδρος του Σωματείου Πτυχιούχων Αποκλειστικών Νοσοκόμων, κα Αμαλία Ανδρουλάκη. Σε ερώτηση των 'Χ.Ν.' ότι αρκετός κόσμος προτιμά τις παράνομες καθώς δεν πληρώνει την ασφάλισή τους, η κα Ανδρουλάκη ανέφερε πως 'η διαφορά μας είναι στα 5 - 10 ευρώ. Για μια ώρα παραπάνω η παράνομη θα πάρει 10 ευρώ λιγότερα αλλά θα αναλάβει 4 - 5 ασθενείς. Τι ποιότητα υπηρεσιών θα προσφέρει; Έχουμε ζητήσει τη βοήθεια των εκάστοτε Διοικήσεων, δεν έχουμε βρει, όμως, καμία ανταπόκριση. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου και η Διοίκηση της Νοσηλευτικής δεν κάνουν τίποτα για τις παράνομες'.
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Τα μέλη των δύο Σωματείων μαζί με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου συναντήθηκαν με τον υποδιοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, κ. Νικολαράκη καθώς ο διοικητής απουσίαζε στο Ηράκλειο. Στη συνάντησή τους μετέφεραν τα αιτήματά τους, τα οποία ο υποδιοικητής δεσμεύτηκε να εξετάσει. Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του Ε.Κ. Χανίων, κ. Μ. Λιονάκης, ανέφερε πως 'είναι απορίας άξιον πως και η σημερινή Διοίκηση δεν βλέπει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον χώρο. Μιλάμε για μαύρη εργασία. Οι παράνομες ούτε άδεια εργασίας έχουν ούτε τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα ούτε έχουν εξεταστεί από τις Υγειονομικές Επιτροπές. Αυτά τα προβλήματα τα έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές και αν δεν έχουμε αποτελέσματα άμεσα θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε καταγγελία στον εισαγγελέα Χανίων'.
Σύμφωνα με τις αποκλειστικές σε μια προσπάθεια στο παρελθόν να μπει κάποιος έλεγχος είχε υπάρξει αντίδραση από τα παράνομα συμφέροντα που τις καλύπτουν με βιαιοπραγίες και δολιοφθορές.

Παθογένεια του συστήματος

Η παρουσία των αποκλειστικών νοσοκόμων αποτελεί, δυστυχώς, άλλη μια παθογένεια του Ε.Σ.Υ. Ελλείψει μόνιμου προσωπικού -χαρακτηριστικά στο Νοσοκομείο Χανίων- αναλογούν 1 - 2 νοσηλεύτριες για κάθε 30 - 40 ασθενείς, ειδικά στη βραδινή βάρδια, αρκετοί συγγενείς ασθενών χρησιμοποιούν τις αποκλειστικές νοσοκόμες. Σε άλλες περιοχές πάντως, όπου υπάρχουν Νοσηλευτικές Σχολές, όπως στο Ηράκλειο, στην Αθήνα, στη Λάρισα και αλλού αξιοποιούνται στα Ιδρύματα φοιτήτριες, που κάνουν την πρακτική τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τόση μεγάλη έλλειψη προσωπικού και να μην υπάρχει ανάγκη για τοποθέτηση αποκλειστικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου