Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΠΟΓΥΜΝΩΣΗ ΧΑΝΙΩΝ


ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Απογύμνωση του Ν. Χανίων
Κώνστας Γιώργος | 09-12-2010

'Δεν είναι δυνατόν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που θα επεμβαίνουν σε μια φωτιά στα Χανιά, να συντονίζονται από το Ηράκλειο και όχι από κάποιο τοπικό Κέντρο, είναι αδιανόητο να απαιτείται η επέμβαση εκχιονιστικών για να απεγκλωβιστεί ο Ομαλός και
να πρέπει να δοθεί η έγκριση από την έδρα της Περιφέρειας'.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη Νομαρχία Χανίων, κ. Μανώλης Βολικάκης, εκφράζει μια σειρά από εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τον Οργανισμό λειτουργίας της νέας Περιφέρειας, που παρουσιάζεται υπερσυγκεντρωτικός και στερεί αρκετές Υπηρεσίες από τις σημερινές έδρες των Νομών της Κρήτης.
Σε αυτόν μάλιστα δεν έχει θέση το Τμήμα Μηχανικού Εξοπλισμού -το οποίο μένει ουσιαστικά μετέωρο μετά την κατάργηση της Νομαρχίας- και το οποίο διαθέτει όλα τα βαριά μηχανήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Περιθώρια αλλαγής του Οργανισμού υπάρχουν, σύμφωνα με τους εργαζομένους και ήδη οι σχετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί χωρίς, όμως, το ανάλογο αντίκρισμα.
'Αρχικά είναι ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, πάνω στο οποίο εμείς ως Σύλλογος, όπως και άλλοι Σύλλογοι, στείλαμε παρατηρήσεις στην Ομοσπονδία μας, για να διορθωθούν κάποια πράγματα. Ορισμένες από τις παρατηρήσεις έγιναν δεκτές όχι, όμως, το σύνολό τους και συνεχίζουν να υπάρχουν πάρα πολλά κενά', δηλώνει στα 'Χ.Ν.' η κα Κατερίνα Δαμιανάκη, γενική γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στη Νομαρχία Χανίων.
ΕΔΡΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΑΝΙΩΝ... ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ειδικότερα, ανάμεσα στις ελλείψεις του νέου Οργανισμού της Περιφέρειας, τις οποίες έχουν καταγράψει οι εργαζόμενοι και έχουν προτείνει τη συμπλήρωσή τους, είναι:
- Ο Οργανισμός δεν προβλέπει έδρα για τον εκλεγμένο αντιπεριφερειάρχη Χανίων στα Χανιά, προβλέπεται ότι η έδρα του θα είναι στο Ηράκλειο.
- Δεν προβλέπεται Τμήμα Υποστήριξης Πληροφοριακών Συστημάτων (Μηχανοργάνωση) για τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι.
- Δεν προβλέπεται Τμήμα Πολιτικής Προστασίας στις Περιφερειακές Ενότητες (πρώην Νομούς), έτσι ο συντονισμός για πυρκαγιές, ενεργοποίηση Δήμων, ομάδων πολιτών, εθελοντών θα γίνεται από το Ηράκλειο.
- Δεν υπάρχει Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων.
- Δεν υφίσταται Τμήμα Τεχνικού Εξοπλισμού ούτε για την Περιφέρεια. Πρακτικά, αν υπάρχει πρόβλημα με τις χιονοπτώσεις στα ορεινά, θα πρέπει να δοθεί η σχετική εντολή από το Ηράκλειο.
- Οι εργαζόμενοι προτείνουν τη σύσταση Διευθύνσεων Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Εσωτερικής Λειτουργίας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
- Ζητείται η δημιουργία Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών.
- Εχουν δημιουργηθεί Τμήματα Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Παιδείας στις Περιφερειακές Ενότητες και προτείνεται η σύσταση ξεχωριστών Τμημάτων Πολιτισμού.
'Τις θέσεις μας τις έχουμε στείλει και στον κ. Αρναουτάκη και στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον κ. Βουλγαράκη, στην Ομοσπονδία μας, στο Υπουργείο Εσωτερικών', υπογραμμίζει η κα Δαμιανάκη, συμπληρώνοντας πως 'ο Οργανισμός, που αναμένεται να γίνει σύντομα νόμος, καθώς περνάει από το ΣτΕ και δημοσιεύεται στο ΦΕΚ, θα ισχύει υποχρεωτικά για έναν χρόνο και δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές εκτός αν υπάρξει έκτακτη ανάγκη και συμφωνήσουν τα 2/3 των μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου. Οι προτάσεις μας δεν θα προλάβουν να ενσωματωθούν σε αυτόν τον Οργανισμό που εκπονείται τώρα και αναμένεται να γίνουν κάποιες από αυτές πράξεις στην πρώτη τροποποίηση του Οργανισμού. Αν δεν γίνει αυτό τα προβλήματα που θα προκύψουν θα κάνουν αναγκαίες τις αλλαγές αυτές'.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Αναφορικά με το προσωπικό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται να απορροφάται στην Περιφέρεια. 'Εχουν συγκεντρωθεί σε καταστάσεις - πίνακες οι υπάλληλοι, που υπηρετούν στις 4 Νομαρχίες. Κανείς εξ αυτών δεν περισσεύει· όλοι εντάσσονται στον Οργανισμό της νέας Περιφέρειας, απλά υπάρχουν μικροπροβλήματα στις ειδικότητες. Στόχος μας είναι να υπάρξουν οργανικές θέσεις για όλους τους υπαλλήλους', σημειώνει η κα Δαμιανάκη. Από τη μεριά του ο κ. Βολικάκης επισημαίνει πως 'απαιτούνταν μεγαλύτερη μέριμνα στο θέμα των αρμοδιοτήτων και των Οργανισμών των νέων Περιφερειών. Δεν μπορεί να ξεκινάει η νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μην προβλέπονται ολόκληρες Διευθύνσεις και Τμήματα για όλες τις έδρες των πρώην Νομών'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου