Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΣΦΑΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ


ΤΟΠΙΚΑ
ΕΩΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Παράταση για το σφαγείο Χανίων
11-12-2010

Για επιμονή του Υπουργείου να κλείσει τα δημοτικά σφαγεία Χανίων, που 'υποκρύπτει σκοπιμότητα', έκανε λόγο χθες ο αντινομάρχης, Χ. Κουκιανάκης, δίνοντας άδεια λειτουργίας του σφαγείου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς.
Την ίδια στιγμή, ερωτήματα προκαλεί ο μη εκσυγχρονισμός των σφαγείων με βάση όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία, παρ’ ότι υπάρχουν πόροι για τέτοιες δραστηριότητες στο πρόγραμμα 'Μπαλτατζής'. Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει έντονα τη νέα Δημοτική Αρχή, που θα κληθεί να βρει λύσεις καθώς από την 1η Ιανουαρίου πρακτικά το σφαγείο δεν θα μπορεί να λειτουργεί.
'Mε έγγραφο του γ.γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις 26 Νοεμβρίου ενημερώνει τη Νομαρχία ότι τα σφαγεία Καντάνου και το ιδιωτικό σφαγείο στον Φρε πληρούν τις ανάγκες των Χανίων και ότι το δημοτικό σφαγείο Χανίων και το σφαγείο του Βουτά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτεί η νομοθεσία. Παράλληλα στο ίδιο έγγραφο δίνεται παράταση εκσυγχρονισμού του δημοτικού σφαγείου του Βουτά μέχρι τον Δεκέμβρη του 2011, επιβάλλει, όμως, την άμεση ανάκληση της άδειας του δημοτικού σφαγείου Χανίων. Αυτό για μας υποκρύπτει σκοπιμότητα μιας και τα δημοτικά σφαγεία Χανίων καλύπτουν το 50% και πλέον των αναγκών του Νομού', ανέφερε ο κ. Κουκιανάκης στα 'Χ.Ν.', τονίζοντας πως οι όποιες ελλείψεις του σφαγείου έχουν να κάνουν με τη σφαγειοτεχνική υποδομή του και δεν τίθεται θέμα υγιεινής, που δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Ο αντινομάρχης θεωρεί βιαστική την κίνηση του Υπουργείου να κλείσει τα σφαγεία καθώς σε αυτή την περίπτωση 'θα αποκτήσει μονοπωλιακό χαρακτήρα η σφαγειοτεχνική υποδομή στα Χανιά με αρνητικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους μας'. Τόνισε χαρακτηριστικά πως, αν υπάρξει πολιτική βούληση, μπορεί να δρομολογηθεί ο εκσυγχρονισμός των σφαγείων μέσα σε δύο μήνες, ώστε η λειτουργία τους να πάρει μια παράταση 1 - 2 ετών έως ότου δρομολογηθεί η κατασκευή νέου σύγχρονου διαδημοτικού σφαγείου.
Πάντως με έγγραφό του προς την Κτηνιατρική Υπηρεσία ο κ. Κουκιανάκης την καλεί να διενεργήσει κανονικά τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο που κάνει στο σφαγείο Χανίων έως και τις 31 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου