Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΧΑΝΙΑ


ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
“Οχι” σε κλείσιμο σχολικών μονάδων
09-02-2011

Αφόρητη για τους μαθητές θα γίνει η μετακίνηση σε περίπτωση κλεισίματος των σχολικών μονάδων σε Κολυμπάρι και Βουκολιές, καθώς θα είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στους δρόμους από νωρίς τα ξημερώματα μέχρι αργά το απόγευμα.
Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε με γονείς, εκπαιδευτικούς και τις Επιτροπές Αγώνα των κατοίκων του Κολυμπαρίου και των Βουκολιών ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γιάννης Μαλανδράκης. Ο κ. Μαλανδράκης επανέλαβε τη θέση του ότι δεν πρέπει να κλείσει κανένα σχολείο και ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να παρθεί απόφαση για το θέμα. Ο ίδιος, αφού αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με τους διευθυντές των Σχολείων, τους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επανέλαβε πως ο τελευταίος των διαβεβαίωσε ότι 'κανένα σχολείο δεν θα κλείσει όχι μόνο του χρόνου αλλά και διαχρονικά'.
Παράλληλα, ο κ. Μαλανδράκης σημείωσε πως από κοινού με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς θα προχωρήσουν στην τεκμηρίωση του αιτήματός τους με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς, έτσι ώστε να μην μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα.
Ταυτόχρονα κάλεσε τους γονείς να φροντίσουν ώστε όταν τελειώνουν τα παιδιά τους το Δημοτικό της περιοχής να τα πηγαίνουν στο Γυμνάσιο της περιοχής και από εκεί στο Λύκειο της περιοχής, έτσι ώστε να μην παρατηρείται 'αποψίλωση' των σχολειών της επαρχίας και υπερσυγκέντρωση μαθητών στα σχολεία της πόλης.
Από μεριάς της Επιτροπής Αγώνα ο κ. Αντώνης Ναξάκης τόνισε πως το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά θα πρέπει να μεριμνήσει για το τι θα κάνει στην περίπτωση που το Υπουργείο προχωρήσει στο κλείσιμο σχολικών μονάδων, ανεξάρτητα από τις εισηγήσεις του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ,που θα πρέπει να έχουν σταλεί στην Αθήνα ως τις 20 Φεβρουαρίου. Γονείς, που επίσης τοποθετήθηκαν, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στο κλείσιμο οποιασδήποτε σχολικής μονάδας.
ΣΤΟ ΣΕΛΙΝΟ
Την ίδια στιγμή το θέμα του κλεισίματος του Γυμνασίου Καντάνου έχει κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία και το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί σε λαϊκή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Παλαιόχωρα. Παράλληλα για το Σάββατο στις 7 μ.μ. ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ Καντάνου πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα 'το Γυμνάσιο της Καντάνου, βιώσιμο και αποτελεσματικό, απαραίτητο για την ορεινή επαρχία Σελίνου'. Η συνάντηση θα γίνει στον χώρο του Γυμνασίου.


Τα μαθητικά δρομολόγια

- Αφράτα, Αστράτηγος, Ροδωπού, Ραβδούχα, Κολυμπάρι. 1 ώρα.
- Ζυμπραγού, Βασιλιανά, Καρές, Αγ. Αντώνιος, Βασιλόπουλο,
Κορφιανά, Καλυδωνία, Μελισσουργιό, Κολυμπάρι 1ώρα και 10 λεπτά.
- Δελιανά, Πανέθημος, Κρύα Βρύση, Αστρικας, Επισκοπή,
Δρακόνα, Σπηλιά, Βαγί, Κολυμπάρι. 1 ώρα.
- Μεσαύλια, Κακόπετρος, Παλαιά Ρούματα, Φωτακάδω, Βουκολιές 55 λεπτά.
- Ντερές, Λίμνη, Ζουνάκι, Συρίλι, Νιο Χωριό, Βουκολιές 50 λεπτά.
- Ταυρωνίτης, Πολεμάρχι, Καλλιθέα, Χρυσαυγή 20 λεπτά.

Οι παραπάνω χρόνοι απαιτούνται σήμερα για τη μετακίνηση των μαθητών με λεωφορεία από τα γειτονικά χωριά του Κολυμβαρίου και των Βουκολιών. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς και γονείς οι χρόνοι αυτοί θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο αν κλείσουν το Γυμνάσιο Βουκολιών και το Λύκειο Κολυμπαρίου.


Στον Δήμο
Καντάνου - Σελίνου

'Οχι στη συρρίκνωση των σχολικών μονάδων στον Δήμο Καντάνου - Σελίνου', λένε σε ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Καντάνου - Σελίνου, Στέλλα Αλφιέρη και Νίκος Φιωτοδημητράκης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και ΕΠΑΛ του Δημοτικού Διαμερίσματος Καντάνου καλεί στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Το Γυμνάσιο της Καντάνου βιώσιμο και αποτελεσματικό, απαραίτητο για την ορεινή επαρχία Σέλινου», στην οποία θα συζητηθούν ακόμα θέματα που αφορούν την υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων Ροδοβανίου και Καντάνου.
Η συζήτηση θα γίνει στις 12 του Φλεβάρη και ώρα 7 μ.μ. στον χώρο του Γυμνασίου Καντάνου.
Οι κ. Αλφιέρη και Φιωτοδημητράκης επισημαίνουν ότι 'η εκπαίδευση στο Σέλινο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα με την ψυχρή λογική της κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ως πρώτο βήμα αποφάσισε η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της να υποβαθμίσει το Δημοτικό Σχολείο Ροδοβανίου, Καντάνου και το Γυμνάσιο της Καντάνου.
Η εκπαίδευση είναι ένα δημόσιο αγαθό που έχουν ανάγκη όλα τα παιδιά της χώρας είτε κατοικούν στην περιφέρεια είτε στο κέντρο της χώρας μας. Καμιά Δημοτική Αρχή δεν έχει το δικαίωμα πολιτικά και ηθικά να καταστρέψει την παιδική ηλικία των παιδιών της Καντάνου και του Ροδοβανίου και να τα υποχρεώσουν να αλλάξουν περιβάλλον ή να μείνουν μακριά από το σχολείο.
Η συγχώνευση των μικρών σχολείων θα προκαλέσει την ερήμωση των πρώην Δήμων Ανατολικού Σελίνου και της Καντάνου -ιστορικής πρωτεύουσας τουΔήμου- και θα οδηγήσει τις οικογένειες και τους νεαρούς μαθητές και μαθήτριες στην απόγνωση και στα αστικά κέντρα'. Και καταλήγουν:
'Στηρίζουμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και ΕΠΑΛ. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αντιδράσει έντονα και να μπει εμπόδιο στη διάλυση και στη συρρίκνωση των Δημοτικών Διαμερισμάτων Ανατολικού Σέλινου και της ιστορικής πρωτεύουσας του Δήμου μας Καντάνου - Σελίνου. Να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση Σχολικής Επιτροπής και να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να κάνουμε σαφές στο Υπουργείο Παιδείας ότι δεν θα δεχτούμε την υποβάθμιση του τόπου μας και την κατάργηση των σχολικών μονάδων'.

Στέλλα Αλφιέρη
Νίκος Φιωτοδημητράκης
δημοτικοί σύμβουλοι
του Δήμου Καντάνου - Σέλινου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου