Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΩΔΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ






ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΩΔΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ



Το σπίτι της μουσικής







Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ, ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗ
Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί πως το "Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων" αποτελεί την καρδιά της μουσικής παιδείας της Κρήτης, με προσφορά δεκαετιών. Εκατοντάδες μουσικοί αναδείχθηκαν μέσα από το κτήριο της Ν. Φωκά, και πολλοί περισσότεροι απέκτησαν την βασική εκπαίδευση που τους βοήθησε στην καλλιέργεια ολοκληρωμένης προσωπικότητας.
"Το όραμα μας για το Βενιζέλειο Ωδείο είναι να γίνουμε ακόμα καλύτεροι να πείσουμε πολλά περισσότερα παιδιά να ασχοληθούν με τη μουσική. Δεν είναι βέβαιο ένα παιδί που θα περάσει μέσα από τις τάξεις μας ότι θα πάρει και δίπλωμα. Ομως σίγουρα θα διαμορφώσει χαρακτήρα, θα αποκτήσει ερεθίσματα και γνώσεις που θα το βοηθήσουν περαιτέρω στη ζωή του" υπογραμμίζει η κ. Μαρία Ροδουσάκη η πρόεδρος του Συνδέσμου για τη Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη του φορέα που διοικεί το Ωδείο.
Tη σύγκριση με άλλα Ωδεία στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό δεν την φοβάται το Βενιζέλειο. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο καλλλιτεχνικός διευθυντής κ. Γιάννης Μεντζελόπουλος "το Ωδείο μας καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες της μουσικής παιδείας και εκπαίδευσης. Η επιτυχία των μαθητών μας στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό μας κάνει να λέμε ότι κάτι σημαντικό γίνεται στο Ωδείο μας και αυτό το επισημαίνει και ο κεντρικός εξεταστής του Ελληνικού Ωδείου κάθε φορά που έρχετε εδώ, ότι είμαστε το καλύτερο επαρχιακό ωδείο της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι το 75% των μαθητών μας συνεχίζουν τις σπουδές τους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα".
Συνολικά 500 μαθητές ετησίεων φοιτούν στις αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού σχολές του Ωδείου, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από 81 χρόνια ακριβώς.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
"Είμαστε ένα καθαρά μη κερδοσκοπικό σωματείο" υπογραμμίζει η κ. Ροδουσάκη, συμπληρώνοντας πως με αυτό το μοντέλο διοίκησης μοναδικό οικονομικό δεδομένο είναι τα δίδακτρα που πληρώνουν οι γονείς. "Μέσα από αυτά μπορούμε να ανταποκριθούμε στα έξοδα για τη διατήρηση του κτηρίου, την πληρωμή δύο γραμματέων, τις αμοιβές των δασκάλων και οι ασφαλιστικές εισφορές και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι αν κάθε χρόνο καταφέρνουμε να καλύπτουμε αυτά τα έξοδα. Εκεί που δεν μπορούμε και ζητάμε τη βοήθεια των τοπικών φορέων (Δήμου), φίλων, χορηγών είναι οι μεγάλες αποκαταστάσεις στο κτήριο που κοστίζουν πολλά χρήματα και για τα οποία δεν είχαμε, ούτε έχουμε, ούτε θα έχουμε ποτέ" σημειώνει.
Τα δίδακτρα έχουν να κάνουν με το έτος του κάθε μαθητή και "σε σχέση με τα δίδακτρα Αθήνας είναι τα πιο προσιτά γιατί είναι τέτοιος ο κοινωνικός ρόλος και ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του Συνδέσμου και του Ωδείου" συμπληρώνει ο κ. Μεντζελόπουλος.
ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ
Οι σπουδές χωρίζονται σε τέσσερα επίπεδα. Η προκαταρκτική σχολή, η κατωτέρα, η μέση και η ανωτέρα. Με το πέρας των σπουδών ο μαθητής μπορεί να δώσει εξετάσεις στο Ελληνικό Ωδείο, για δίπλωμα και πτυχίο αναγνωρισμένα από το κράτος και να γίνει επαγγελματίας μουσικός. "Για μας το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μας είναι η ιστορία του Σύνδεσμου και η ανοδική του πορεία. Παρά την οικονομική κρίση είναι εντυπωσιακό ότι δεν έχουμε μείωση μαθητών φέτος . Αυτό για μένα σημαίνει ότι οι Χανιώτες αγαπάνε τον πολιτισμό και το Ωδείο, θα στερηθεί ο Χανιώτης για να μάθει το παιδί του μουσική και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Βλέπουμε καθημερινά πόσο αγαπάει ο κόσμος το Ωδείο από τις θερμές του κουβέντες και την στήριξη του" .
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μεντζελόπουλος εξηγεί πως " η γνώση που παρέχετε και ελέγχετε και μεθοδικά προσφέρετε και συνεχώς αναβαθμίζεται . Αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Ωδείου που εδώ και χρόνια αναγνωρίζεται από όλους".
Η ΣΤΗΡΙΞΗ
Πέρα από τη σημαντική βοήθεια και στήριξη των απλών πολιτών το Ωδείο έχει αγκαλιαστεί και από άλλους φορείς. "Το ίδρυμα "Ελευθέριος Βενιζέλος", ίσως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ίδρυμα της χώρας μας έχει προσφέρει μια μεγάλη υποτροφία για το Ωδείο μας. Αυτό δεν είναι τυχαίο" τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Παράλληλα γνωστή είναι η στήριξη του Βενιζέλιου από τον σύλλογο φίλων "Αλίκης Βατικιώτη" . Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για την βελτίωση των κτηριακών υποδομών του κτηρίου της Ν. Φωκά. "Χάρις τη βοήθεια του αρχιτέκτονα κ. Δημήτρη Αντωνακάκη έχουμε έτοιμη τη μελέτη ανακατασκευή τους κτηρίου και ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου. Η μελέτη έχει κατατεθεί στον Δήμο ώστε να πάρει την οικοδομική άδεια και στη συνέχεια να αναζητήσουμε πηγή χρηματοδότησης" λέει η κ. Ροδουσάκη.
Στο κτήριο στεγάζεται εδώ και 16χρόνια το ΔΗΠΕΘΕΚ Κρήτης και η Χορωδία Χανίων.



Σχολή Ενόργανης Μουσικής

FWTO 4
Μαθήματα πιάνου για μικρά παιδιά στο Ωδείο.



Είναι από τις σχολές με την μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών, περίπου 75-80 παιδιών. Η φοίτηση είναι δωδεκαετής και είναι πολύ απαιτητική. Ανάμεσα στους μαθητές του Ωδείου που καταξιώθηκαν και ξεκίνησαν καριέρα στο πιάνο τόσο σε Ελλάδα όσο και σε εξωτερικό είναι οι : Θοδωρής Κόρακας, Αφροδίτη Μητσοτάκη, Νίκος Περάκης, Ντόρα Μανιτάκη, Γιάννης Ράμμος και πολλοί άλλοι. Η σχολή έχει πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς σε πανελλήνιο επίπεδο και τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει σημαντικά σεμινάρια με τις Αλίκη Βατικιώτη, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Αλέξη Φρουδαράκη, Γιώργο Μουλουδάκη και τον Μάρτιο θα γίνει νέο σεμινάριο με τον Μανόλη Αναστασάκη, "παιδί" του Ωδείου που βρίσκεται στη Βιέννη.
Το Ωδείο διαθέτει και τμήμα ηλεκτρικού αρμονίου για το οποίο επίσης υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. "Το αρμόνιο είναι ένα όργανο σχετικά πιο εύκολο και το παιδί μπορεί να τελειώσει τις σπουδές πιο γρήγορα.



Κλασσική κιθάρα




Πέντε καθηγητές διδάσκουν ένα μεγάλο αριθμό μαθητών και σε αυτό το τμήμα του Ωδείου που είναι από τα παλιότερα. Απαιτούνται σπουδές περίπου έντεκα ετών προκειμένου να φτάσει ο μαθητής να πάρει το πτυχίο της κλασσικής κιθάρας και άλλα δύο για το δίπλωμα κλασσικής κιθάρας. "Είναι ένα όργανο εύκολο αλλά και δύσκολο ταυτόχονα. Εύκολο αν θέλει κάποιος να παίξει τραγούδια και απλές μελωδίες θέλοντας να μιμηθεί τους αγαπημένους του καλλιτέχνες. Από την άλλη μερία είναι δύσκολο, γιατί είναι ένα όργανο με ένα ρεπερτόριο μεγάλων κλασσικών συνθετών που απαιτεί άρτια τεχνική κατάρτιση και μεγάλη θέληση προκειμένου να φτάσει ο μαθητής σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο και να κατακτήσει αυτό που λέγετε κλασσική κιθάρα. Οποιος και αν είναι ο στόχος ενός μαθητή, ένας καλός καθηγητής πρέπει να τον περνάει από όλα τα μονοπάτια" σημειώνει η καθηγήτρια κ. Αθηνά Καπνισάκη.
Σημαντικοί απόφοιτοι του Ωδείου με πολλές διακρίσεις είναι η Εμμανουέλα Χιωτάκη, Σουζάνα Βολιώτη κα.
 

Eγχορδα



Η συγκεκριμένη σχολή αφορά όργανα όπως το βιολί, η βιόλα και το βιολοντσέλο. Μαθήματα παραδίδουν δύο καθηγητές -οι Εντμοντ Κωνσταντίνος Αλέξη και Μαρία Σαράφοβα- και αυτό το τμήμα έχει αρκετή μεγάλη συμμετοχή. "Το βιολί είναι πολύ απαιτητικό όργανο και έχουμε 15 περίπου μαθητές, αριθμός που για μας είναι επιτυχία" αναφέρει η κ. Ροδουσάκη. Ανάμεσα στους μαθητές του Ωδείου που διακρίθηκαν ο Μάνος Σκαλιδάκης που εργάζεται και ως επαγγελματίας κα.
Πέρα από το κλασσικό βιολί υπάρχει και τμήμα με εκμάθηση παραδοσιακού βιολιού με καθηγητής τον κ. Α. Μαρτσάκη.


Πνευστά



Σε αυτή την σχολή, που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, διδάσκονται το φλάουτο, η φλογέρα, πρόσφατα μπήκε η τρομπέτα με καθηγητή τον κ. Στέλιο Ιωαννίδη. Τα τμήματα είναι ολιγομελή και από το Ωδείο υπάρχει αισιοδοξία για την περαιτέρω ανάπτυξη τους και προσέλκυση ακόμα περισσότερων παιδιών.




Παραδοσιακά όργανα


Στο Ωδείο δίνονται μαθήματα και σε λαικά όργανα, που προσελκύουν το ενδιαφέρον πολλών νέων παιδιών. Τέτοια όργανα είναι το μπουζούκι, το λαούτο, το μπουλγαρί, το μαντολίνο, ο τζουράς και ο μπαγλαμάς.
Από το Ωδείο ξεκίνησε τη διδασκαλία του επίσημα σε οργανωμένο χώρο και ο μεγάλος δάσκαλος της Κρητικής μουσικής Κωστας Μουντάκης. " Στο Ωδείο Χανίων για πρώτη φορά με τον Κωστή Μουντάκη διδάχθηκε η παραδοσιακή κρητική μουσική. Από τη διδασκαλία του Μουντάκη αναδείχθηκαν σημαντικοί οργανοπαίκτες και δάσκαλοι" αναφέρει η πρόεδρος του συνδέσμου. Τη δουλειά του συνεχίζουν σήμερα οι Α. Βακάκης και Ν. Κλωστράκης. "Η Κρητική λύρα, αλλά και το κρητικό βιολί έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία, ανέλπιστη θα έλεγα και αυτό σίγουρα είναι πολύ θετικό" επισημαίνει η κ. Ροδουσάκη. "Στο επόμενο διάστημα στόχος μας είναι να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμα σπουδών των παραδοσιακών τμημάτων" αναφέρει ο κ. Μεντζελόπουλος.
Στο Ωδείο υπάρχει και τμήμα βυζαντινής μουσικής με πολύ θετική απήχηση.


Σύγχρονα οργανα


Πέρα από την κλασσική παιδεία στο Βενιζέλειο Ωδείο παραδίδονται μαθήματα και σύγχρονων οργάνων. Στα ντραμς μαθήματα παραδίδει ο Αλεξέι Κιριτσένκο, όπως επίσης και στο ξυλόφωνο.
Στην ηλεκτρική κιθάρα και στο ηλεκτρικό μπάσο μαθήματα παραδίδει ο Γιώργος Λιμάκης. "Σε αυτά τα όργανα υπάρχει ένα έλλειμμα από το Υπουργείο, δεν έχει δηλαδή οργανώσει ένα πρόγραμμα σπουδών, ωστόσο στο Ωδείο χάρις τους καθηγητές μας πιστεύουμε ότι προσφέρουμε ποιοτικές σπουδές και σε αυτά τα όργανα" τονίζει ο κ. Μεντζελόπουλος.




Χορωδία

Δύο χορωδίες δραστηριοποιούνται στα πλαίσια του Ωδείου. Η παιδική χορωδία και η Χορωδία Χανίων πολύ γνωστή για τις επιτυχημένες συναυλίες της σε όλη χορωδία Χανίων ιδρύθηκε το 1928, για κάποιο διαστήμα μαέστρος ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης. Πριν από λίγα χρόνια εμφανίσθηκε και στο Μέγαρο Μουσικής όπου και απέσπασε πολλά εύσημα για την παρουσία τους.
Παράλληλα το Ωδείο διαθέτει και τμήματα προπαιδείας που απευθύνεται σε μικρά παιδιά ηλικίας μέχρι και 5 ετών. "Αποτελεί μια ευχάριστη ώρα για το παιδί, ένα πλησίασμα στο χώρο της μουσικής ενώ παράλληλα ο καθηγητής μπορεί να διακρίνει ταλέντα και να δώσει κατευθύνσεις για το παιδί ώστε να διδαχθεί το όργανο που του ταιριάζει".


Τμήμα Χορού

Λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια με μεγάλη προσέλευση. Διαθέτει τμήμα κλασσικού χορού (μπαλέτο) αλλά και μοντέρνου jazz με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου