Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΑΔΕΔΥ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΔΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Κάλεσμα σε απεργία
16-02-2011

Για 'επέκταση της κοινωνικής βαρβαρότητας σε βάρος των εργαζομένων' και για ανάγκη μαζικής συμμετοχής στην απεργία της 23ης Φλεβάρη, έκαναν λόγο χθες μέλη της ΑΔΕΔΥ που περιόδευσαν με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρόεδρο, κ. Η. Βρετάκο.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους σημείωσαν πως σήμερα 'είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων πλέον να βγούμε όλοι στον δρόμο ενάντια στις πολιτικές που ασκούνται και να διεκδικήσουμε πολιτικές υπέρ του οφέλους του λαού και των εργαζομένων'.
Χαρακτηριστικά ο κ. Βρετάκος αφού επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και στην τρόικα για τη δύσκολη θέση που βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού επισήμανε πως 'με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για νέο μνημόνιο μέχρι το 2015, για αναδιάρθρωση του χρέους με όρους που συμφέρουν τους δανειστές και όχι τους εργαζόμενους και τους λαούς, αν οι εργαζόμενοι, η κοινωνία δεν παρέμβουμε για να μπλοκάρουμε τις αντιλαικές πολιτικές, τότε θα οδηγηθούμε πολλές δεκαετίες πίσω. Τα χρέη και τα ελλείμματα δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Δικό μας χρέος είναι στις 23 Φεβρουαρίου να συμμετέχουμε σε αυτήν την απεργία και η συμμετοχή να είναι ίση και μεγαλύτερη από αυτήν την 5ης Μαΐου. Αυτήν την κρίσιμη περίοδο που αποφασίζονται μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση και από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η ελληνική κοινωνία, οι Ελληνες εργαζόμενοι πρέπει να απαιτήσουμε να σταματήσουν αυτές οι πολιτικές, που στόχο έχουν να ασιατιικοποιήσουν τις συνθήκες εργασίες και τους μισθούς με μοναδικό στόχο να γίνουν ανταγωνιστικές οι επιχιερήσεις και να βρουν χρήματα οι δανειστές και οι κερδοσκόποι'.
'ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ'
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βρετάκος στην 'πρόθεση της κυβέρνησης να χωρίσει του εργαζόμενους'. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως 'ενώ είχε στοχοποιήσει η κυβέρνηση το δημόσιο για τα ελλείμματα προσπάθησε να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό και να αποπροσανατολίσει την ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς, τα μέτρα που πάρθηκαν σε βάρος των εργαζομένων στο δημόσιο (μείωση εισοδήματος 25%, απολύσεις, επισφαλής εργασία) επεκτάθηκαν και στον ιδιωτικό τομέα και είδαμε τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας, με τις επιχειρησιακές συμβάσεις να έχουμε μείωση των μισθών και αλλαγή των συμβάσεων σε μερική απασχόληση'.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε το μέλος του Γεν. Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, κ. Α. Σχετάκης. 'Η δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα δεν οφείλεται στο ότι δεν εκποιείται η περιουσία του κράτους αλλά στις πολιτικές που ακολουθούνται που αντί να μειώνουν την ανεργία και να αυξάνουν την απασχόληση, αντί να αναπτύσσουν την παραγωγική βάση της χώρας, αντί να διαπραγματεύονται λύσεις λιγότερο επώδυνες σε ό,τι αφορά την πληρωμή του χρέους με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ οδηγούνται στην εύκολη λύση να πιάνουν τον αδύνατο και τον εργαζόμενο', ανάφερε, συμπληρώνοντας πως 'πρέπει να δοθεί το βάρος στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην αύξηση του δημόσιου τραπεζικού τομέα ,στα ευρωομόλογα'.
Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, κ. Δ. Κωνσταντουλάκης ζήτησε τη συμμετοχή των εργζομένων των Χανίων στην απεργία επισημαίνοντας πως 'δεν πρέπει να λείψει κανένας διότι τα πράγματα παίρνουν μια τέτοια τροπή που προοιωνίζουν τον κίνδυνο εξαφάνισης βασικών κατακτήσεων εισοδηματικών αι κοινωνικών. Υπερασπιζόμαστε το κοινωνικό κράτος και θέλουμε η ελληνική κοινωνία να απολαμβάνει τις υπηρεσίες του. Tα προβλήματα και οι αδυναμίες του κράτους δεν πρέπει να αποτελέσουν το πρόσχημα για τον περιορισμό του κοινωνικού και αναδιανεμητικού του ρόλου'.
Τέλος ο κ. Γιώργος Σαββάκης, μέλος του Γεν. Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ και δάσκαλος, αναφέρθηκε στον χώρο του: 'Εμείς οι εκπαιδευτικοί με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχαμε χάσει κανένα εισόδημα, κανένα ασφαλιστικό δικαίωμα, είχαμε αύξηση διορισμών και κάναμε 40 ημέρες απεργία για 100 ευρώ. Σήμερα με αυτά που γίνονται που καταπατούνται τα πάντα και όλα τα χάσαμε ασφαλώς και θα πρέπει να γίνονται κινητοποιήσεις', τόνισε μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου