Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΔΟΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
Εμπλοκή στην ανανέωση συμβάσεων οδοκαθαριστών
01-02-2011

'Δεν μπορούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις των 8μηνιτών οδοκαθαριστών καθώς δεν το επιτρέπει η νομοθεσία' έκρινε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων στη χθεσινή συνεδρίαση. Από τη μεριά των συνδυασμών του κ. Παπαντωνάκη και του κ. Βάμβουκα τέθηκε ως αίτημα να συζητηθεί η λήξη των συμβάσεων (ολοκληρώθηκε χθες) των 35 εργαζομένων στην καθαριότητα.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Λιονάκης, ανέφερε πως οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ωστόσο και η σύμβαση που έχουν υπογράψει είναι σαφέστατη και ορίζει ότι θα εργαστούν για 8 μήνες και ούτε μια ημέρα παραπάνω. Τόνισε, επίσης, πως κανένα Δικαστήριο δεν πρόκειται να τους δικαιώσει ούτε θα αποδεχθεί απόφαση του Δήμου Χανίων να επαναπροσληφθούν ως διμηνίτες σε διαγωνισμό για 70 άτομα που θα γίνει εντός των ημερών. Ο κ. Γρ. Αρχοντάκης ανέφερε πως η νομοθεσία είναι σαφέστατη, ωστόσο, πρότεινε να υπάρξει μια πολιτική απόφαση στήριξης από το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού όλοι συμφωνούν ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Υπέρ της πρότασης του κ. Αρχοντάκη τάχθηκαν και οι συνδυασμοί των κ. Βάμβουκα και Παπαντωνάκη. Ο τελευταίος μίλησε για 'υποκρισία' από πλευράς της πλειοψηφίας καθώς, ενώ αναγνωρίζει πως είναι απαραίτητοι για τον Δήμο, δεν τους στηρίζει. Παράλληλα, σημείωσε πως ο Δήμος Πετρούπολης ομόφωνα για τους δικούς του συμβασιούχους αποφάσισε την επαναπρόσληψή τους, ενώ παρατήρησε πως το κεντρικό κράτος θέλει να τροποποιήσει τη νομοθεσία, ώστε να επεκταθεί η σύμβαση του ιδιώτη εργολάβου, δεν κάνει το ίδιο, όμως, για τους συμβασιούχους. Ο κ. Βιρβιδάκης δήλωσε πως θα ψηφίσει την εισήγηση της πλειοψηφίας για την πρόσληψη 70 διμηνιτών και ότι κανένα Δικαστήριο δεν θα κάνει δεκτή οποιαδήποτε απόφαση για ανανέωση των συμβάσεων των 35. 'Εμείς ούτε νομοθετούμε ούτε αλλάζουμε τους νόμους', ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για 'εμπαιγμό' των συμβασιούχων από μέρους της Αντιπολίτευσης μίλησε ο κ. Κεμεσίδης καθώς, όπως ανέφερε, 'ξέρουν ότι κανένα Δικαστήριο δεν θα τους δικαιώσει', ενώ και ο κ. Λειψάκης είπε ότι κανείς δεν θέλει να τους δει χωρίς δουλειά, ωστόσο, ο νόμος δεν επιτρέπει την ανανέωση των συμβάσεών τους.
Απορία για το αν ο κ. Λιονάκης λειτουργεί ως 'εργοδότης' με την ιδιότητα του αντιδημάρχου ή ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου έκανε ο κ. Κυνηγός, συμπληρώνοντας πως 'δεν είναι εμπαιγμός να υπάρξει μια πολιτική απόφαση στήριξής τους, αφού όλοι δεχόμαστε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες'.
Τέλος, ο δήμαρχος, Μ. Σκουλάκης, δήλωσε πως εξάντλησε όλες τις δυνατότητες που του δίνει η νομοθεσία αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά καθώς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
Το αίτημα της Αντιπολίτευσης για πολιτική απόφαση στήριξης ψήφισαν οι παρατάξεις των κ. Αρχοντάκη, Βάμβουκα, Παπαντωνάκη, ενώ καταψηφίσθηκε από την πλειοψηφία. Λευκό ψήφισε η παράταξη του κ. Βιρβιδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου