Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΚΙΣΑΜΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
Στο τελικό στάδιο το έργο του βιολογικού


Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η ένταξη του έργου ολοκλήρωσης δικτύων λυμάτων του βιολογικού Κόλπου Κισάμου στο 'Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη' του Υπουργείου Εσωτερικών.
Μάλιστα, η Επικαιροποιημένη Οριστική Μελέτη των προτεινόμενων προς ένταξη έργων ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ έγινε αποδεκτή και θα υποβληθεί από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. στο ΥΠΕΚΑ το αργότερο εντός του προσεχούς 10ημέρου.
Τα παραπάνω προέκυψαν από τις συναντήσεις που είχε ο δήμαρχος Κισάμου και οι συνεργάτες του με τον ειδικό γραμματέα Περιβάλλοντος, κ. Α. Ανδρεάδη, στην Αθήνα.
Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου από τον γενικό γραμματέα 'έγινε αποδεκτό ότι οι παραλιακοί οικισμοί ανατολικά και δυτικά της πόλεως Κισάμου, ως έχουν σήμερα αναπτυχθεί και αναπτύσσονται, αποτελούν έναν ενιαίο οικιστικό ιστό μαζί με την πόλη. Ετσι η παρουσιασθείσα Επικαιροποιημένη Οριστική Μελέτη των προτεινόμενων προς ένταξη έργων στο ΕΠΠΕΡΑΑ έγινε αποδεκτή από τον ειδικό γραμματέα, κ. A. Ανδρεάδη. Είναι ύψους 11.000.000 ευρώ και περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του όλου έργου αποχέτευσης Κόλπου Κισάμου και ειδικότερα την κατασκευή του παραλιακού κυρίου αγωγού μεταφοράς λυμάτων μήκους 8.600 μ. μετά τεσσάρων αντλιοστασίων και δίκτυα συλλογής λυμάτων και προσαγωγής τους στον κύριο αγωγό συνολικού μήκους 39.000 μ. περίπου. Κατόπιν των παραπάνω η αίτηση του Δήμου Κισάμου για ένταξη του υπόψη έργου στο ΕΠΠΕΡΑΑ, συνοδευόμενη από την Επικαιροποιημένη Οριστική Μελέτη των προτεινόμενων προς ένταξη έργων και τα λοιπά απαιτούμενα δικαιολογητικά σύμφωνα με την Α.Π. 161230/Π1/10-02-2009 πρόσκληση του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα υποβληθεί από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. στο ΥΠΕΚΑ το αργότερο εντός του προσεχούς 10ημέρου'.
Στη Αθήνα για το συγκεκριμένο έργο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Κισάμου, κ. Γ. Μυλωνάκης, ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Κουμάκης, ο αναπληρωτής διευθυντής του Ο.Α.ΔΥ.Κ., κ. Μ. Πατρελάκης και ο μελετητής, κ. Π. Παυλάκης και μετείχαν σε δύο συσκέψεις, τις οποίες είχε προετοιμάσει ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Αθ. Καρούντζος. Η πρώτη με υπηρεσιακούς παράγοντες της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠΠΕΡΑΑ και η δεύτερη με τον ειδικό γραμμετέα Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων, κ. Α. Ανδρεάδη.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Ο κ. Π. Παυλάκης στις συναντήσεις αυτές παρουσίασε τη γενική διάταξη του όλου έργου, το οποίο περιλαμβάνει τη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση λυμάτων της πόλεως Κισάμου και των οικισμών της παραλιακής αστικής -τουριστικής ζώνης του Κόλπου Κισάμου, περιλαμβανομένου και του οικισμού Πλατάνου καθώς -επίσης- και τα έργα που έχουν κατασκευστεί. Το όλο έργο αποβλέπει στην προστασία της αμμώδους παραλίας μήκους 11 χλμ. και των νερών του Κόλπου Κισάμου και κατ’ επέκταση την προστασία της υγείας των κατοίκων και τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή.
Τονίστηκε ότι η παραλιακή ζώνη Κόλπου Κισάμου περικλείεται μεταξύ των Ακρωτηρίων Σπάθα και Γραμπούσα, που αποτελούν προστατευόμενες ζώνες Natura 2000 και ότι τα νερά του Κόλπου αποτελούν 'ευαίσθητο αποδέκτη' κατά την οδηγία του ΕΚ και Συμβουλίου 91/271/21-05-1991 επειδή, λόγω της επιμήκους μορφής του Κόλπου, τα νερά του δεν ανανεώνονται επαρκώς, όπως αποδεικνύεται από δορυφορικές μετρήσεις διαφόρων θερμοκρασιών σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου