Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΕΡΓΙΑ ΧΑΝΙΑ


ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
“Οχι” στα μέτρα της τρόικας
25-02-2011

Την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης, της τρόικας και του ΔΝΤ διαδήλωσαν και στα Χανιά εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των συνδικάτων.
Παράλληλα, τόνισαν πως δεν μπορούν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι να φορτώνονται συνεχώς τα βάρη των ασκούμενων πολιτικών.
Στην πόλη πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις. Η πρώτη από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Νέων Καταστημάτων. Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Κ. Λεδάκη από το ΠΑΜΕ καθώς και εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, του Συλλόγου Γυναικών, της ΠΑΣΕΒΕ. Μέλη του ΠΑΜΕ προχώρησαν στην περιφρούρηση της απεργίας στον 'Δαίδαλο' και στα καταστήματα 'Ζάρας'. Στη συνέχεια έγινε πορεία μέσω των οδών Σκαλίδη, Μαργουνίου, Κυδωνίας, Αποκορώνου. Στην πορεία μετείχαν και αγρότες με τα αυτοκίνητά τους. Οπως ανέφερε το μέλος του ΠΑΜΕ, κ. Γ. Φραγκιουδάκης, 'ήταν η μεγαλύτερη πορεία και συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στα Χανιά'.
Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς με καλέσματα από το Εργατικό Κέντρο, το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και Πρωτοβάθμια Σωματεία. Εκπρόσωποι των Σωματείων προχώρησαν σε σύντομους χαιρετισμούς και ομιλίες και λίγο μετά τις 12 ξεκίνησε η πορεία. Συνθήματα όπως 'Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη', 'Εξω το ΔΝΤ από την Ελλάδα' κ.ά.
Μπροστά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ διαδηλωτές πέταξαν μεγάλη ποσότητα αβγών στην πρόσοψη του κτηρίου και στα τζάμια του. Στη συνέχεια η πορεία έφτασε στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και διαμέσου της Α. Παπανδρέου κατευθύνθηκε στην πλατεία Δικαστηρίων. Καθόλη τη διάρκειά της η παρουσία της Αστυνομίας ήταν έντονη αλλά διακριτική, κυρίως, στους διπλανούς δρόμους.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Ενταση προκλήθηκε στην πλατεία Δικαστηρίων. Την ώρα που αντιπροσωπία του Ε.Κ. και της ΑΔΕΔΥ κατέθετε ψήφισμα στην Αντιπεριφέρεια, νεαροί διαδηλωτές, μαθητές στην πλειοψηφία τους επιχείρησαν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία από τον ιστό που βρίσκεται μπροστά στο κτήριο. Συνδικαλιστές που βρέθηκαν εκεί τους απέτρεψαν, ωστόσο, στη συνέχεια στον χώρο μπροστά στο κτήριο της τέως Νομαρχίας έφτασαν άτομα του αναρχικού - αντιεξουσιαστικού χώρου. Ενας από αυτούς, αφού φόρεσε κουκούλα, ανέβηκε στον ιστό και κατέβασε τη σημαία. Οταν έφτασε στο έδαφος κάποιος από τους συνδικαλιστές του Ε.Κ. την απέσπασε από τα χέρια του. Αμεσως ξεκίνησαν σπρωξίματα και τραβήγματα για το ποιος θα πάρει τη σημαία. Επεσαν και μερικές ψιλές... με τους αναρχικούς τελικά να παίρνουν και πάλι τη σημαία στα χέρια τους. Μετά από αυτό η κατάσταση εκτονώθηκε.
Νέα ένταση, όμως, προκλήθηκε λίγο μετά, όταν εμφανίσθηκε η Διοίκηση του Ε.Κ. να βγαίνει από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας. Φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι τους αποδοκίμασαν έντονα με συνθήματα όπως 'ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ του Γιωργάκη μαγαζί' καλώντας τους να παραιτηθούν και κατηγορώντας τους για 'κυβερνητικό συνδικαλισμό'. Ωστόσο, με την απομάκρυνση της ηγεσίας του Ε.Κ. οι διαδηλωτές σταμάτησαν και διαλύθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου