Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 28η ΕΒΑ


ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Τουρισμός διά του πολιτισμού
16-02-2011

Συγκεκριμένες πολιτιστικές διαδρομές, σε μνημεία και προορισμούς της επικράτειάς του, θα προτείνει σε τουριστικά γραφεία και κυρίως σε tour operator, που θα φέρουν κρουαζιερόπλοια στη Σούδα, ο Δήμος Πλατανιά.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει συνεργασία με την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για εργασίες ανάπλασης και εξωραϊσμού σε ορισμένα απ’ αυτά, όπως συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του δημάρχου, κ. Γ. Μαλανδράκη και του προϊσταμένου της Υπηρεσίας, κ. Μ. Ανδριανάκη.
Ηδη η Εφορεία έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ την αναστήλωση και ανάδειξη δύο βυζαντινών εκκλησιών, ενώ έχει και μελέτες για την ανάδειξη και άλλων θρησκευτικών μνημείων, για τα οποία ζήτησε από τον Δήμο την ένταξή τους στο πρόγραμμα 'Πράσινη Ανάπτυξη'.
Ειδικότερα, παρουσίαση στοιχείων έκανε ο κ. Ανδριανάκης αναφορικά με τη δράση της Υπηρεσίας τους στον Δήμο Πλατανιά:
- Επισκοπή Ροτόντα. Αποτελεί το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο σε όλη την Κρήτη και ήδη έχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Ο Δήμος δεσμεύτηκε για κάποια έργα εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου, ενώ παράλληλα ο κ. Ανδριανάκης εξέφρασε τη λύπη του για την αισθητική εικόνα του μνημείου (πλαστικές καρέκλες κ.ά.).
- Αγιος Ιωάννης Πρόδρομος στα Δελιανά. Εχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ προκειμένου να αναστηλωθεί και να αναδειχθούν οι τοιχογραφίες.
- Εκκλησία Σωτήρος Χριστού στα Μεσκλά. Εχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από την 28η ΕΒΑ για την πλήρη αναστήλωσή της.
- Αϊ κυρ Γιάννης στον Αλικιανό. Ολοκληρώθηκε η αναστήλωση στο Γ’ ΚΠΣ. Απαιτούνται κάποιες απαλλοτριώσεις για τις οποίες ο Δήμος δεσμεύτηκε να συμβάλλει.
- Αγιος Στέφανος Δρακόνας. Εχουν γίνει κάποια έργα βελτίωσης.
- Νοχιά. Ολοκληρώνεται ένα μικρό Μουσείο εικόνων.
- Ζυμπραγού. Διαπιστώνεται η ανάγκη πραγματοποίησης εργασιών βελτίωσης στις εκκλησίες του Αγίου Βασιλείου και του Αγίου Παντελεήμονος.
- Για τη βενετσιάνικη έπαυλη στη Δημοτική Ενότητα Κολυμπαρίου ο Δήμος υποσχέθηκε να βοηθήσει σε κάποια έργα ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρος και διαμόρφωσης χώρου στάθμευσης.
Οπως ανέφερε ο αρχαιολόγος της 28ης ΕΒΑ, κ. Ψαράκης, η Υπηρεσία έχει έτοιμες μελέτες για τέσσερις περίπου εκκλησίες και προτάθηκε στον Δήμο να τις εντάξει στο πρόγραμμα 'Πράσινη Ανάπτυξη'. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Χηνόπουλος, ζήτησε από την Αρχαιολογία να δώσει έμφαση και στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Δ.Ε. Βουκολιών, ενώ ο τέως δήμαρχος Κολυμπαρίου, κ. Π. Πολυχρονίδης, μίλησε για τις πολύχρονες προσπάθειές του για την ανάδειξη των μνημείων της περιοχής. Την πρόθεση της Ορθόδοξης Ακαδημίας να συνδράμει σε θέματα θρησκευτικού τουρισμού εξέφρασε ο επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος, κ. Γ. Βλαντής.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Μαλανδράκης μίλησε για επαφές που έχει με τουριστικούς πράκτορες και τον Σύλλογο Ξενοδόχων και στόχος του Δήμου είναι να δημιουργήσει πολιτιστικές διαδρομές σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, τις οποίες να πραγματοποιούν τα γκρουπ των τουριστών που έρχονται με κρουαζιερόπλοια.

Γ.ΚΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου