Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΕΛΜΕ ΣΧΟΛΕΙΑ


ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά
12-02-2011

Δεν συγχωνεύονται μέχρι να... κλείσουν σχολεία στον Νομό Χανίων. Αυτό διεφάνη από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γιάννη Κανδαράκη, ο οποίος επανέλαβε πως για τη νέα χρονιά δεν προβλέπεται το κλείσιμο για κανένα σχολείο χωρίς, όμως, να το αποκλείσει για τα επόμενα χρόνια.
Αναφερόμενος στις προτάσεις του προς την Περιφερειακή Διεύθυνση για κλείσιμο σχολείων σε Βουκολιές, Κολυμπάρι, Σέλινο, ο κ. Κανδαράκης έκανε λόγο για non paper (σ.σ. όχι επίσημο έγγραφο, παρότι ήταν και υπογεγραμμένο και πρωτοκολλημένο) και υποστήριξε πως αυτό πλέον δεν ισχύει και στις τελικές του προτάσεις, στις 20 Φεβρουαρίου, θα ζητά να μην κλείσει κανένα σχολείο για τη νέα χρονιά.
'Σε σχέση με τις ιδρύσεις - καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων, για μια ακόμη φορά, θέλω να δηλώσω αυτά που δήλωσα και στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων στις αρχές Γενάρη και που είχα προτείνει και στον περιφερειακό διευθυντή Κρήτης κ. Κλινάκη.
Ουδεμία κατάργηση ή συγχώνευση στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων προτείνουμε να γίνει και δεν θα γίνει. Αντίθετα θα πιέσουμε τους αρμόδιους δημάρχους για την ίδρυση των παρακάτω σχολικών μονάδων που έχουν ήδη από το 2009 αποφασιστεί να ιδρυθούν: 2° Γυμνάσιο Ακρωτηρίου, 5° Γενικό Λύκειο Χανίων, 8° Γυμνάσιο Χανίων, 2° Γυμνάσιο Ν. Κυδωνίας, Γυμνάσιο Θερίσου, Γενικό Λύκειο Θερίσου, Γενικό Λύκειο Πλατανιά', ανέφερε ο κ. Κανδαράκης, ο οποίος επέρριψε ευθύνες σε 'κάποιους' που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, 'άδικα πανικοβάλλουν γονείς και μαθητές, αφού αυτά που λένε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εξάλλου, όπως έχω ξαναδηλώσει και στο μέλλον δεν θα γίνει καμιά πρόταση κατάργησης ή συγχώνευσης, αν δεν γίνουν συζητήσεις με τους Δήμους και τους φορείς των περιοχών, που θα αφορούν αυτές οι προτάσεις.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει να βλέπουμε κοντόφθαλμα. Δεν μπορεί να βλέπουμε μόνο το σήμερα. Πρέπει να βλέπουμε το αύριο, να βλέπουμε την πραγματικότητα και να σχεδιάζουμε το μέλλον. Πρέπει να βλέπουμε κατάματα την πραγματικότητα και όχι με στενά συντεχνιακά ή τοπικιστικά συμφέροντα. Να λαμβάνουμε υπόψη και τον παιδαγωγικό ρόλο των σχολείων. Οι συγχωνεύσεις δεν έχουν μόνο στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά κυρίως ο στόχος είναι παιδαγωγικός. Ενα σύγχρονο σχολείο που μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως (κατευθύνσεις - επιλογές κ.λπ.) απαιτεί ένα min αριθμό μαθητών και έχει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα και εξουδετερώνει την όποια ταλαιπωρία των μαθητών που προκύπτει από την όποια μετακίνηση κατά 5 ή 10 λεπτά περισσότερο'.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ 'ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ'
Ερωτηθείς από τα 'Χ.Ν.' για το έγγραφο που απέστειλε στον περιφερειακό διευθυντή, στο οποίο προτείνει το κλείσιμο των σχολείων από τη μεθεπόμενη χρονιά, ο προϊστάμενος απάντησε πως 'το χαρτί που κυκλοφόρησε ήταν non paper, μια πρώτη σκέψη που ουδέποτε υλοποιήθηκε. Κάθε χρόνο σχεδιάζουμε το επόμενο σχολικό έτος με ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις κ.λπ. και κάθε χρόνο δημιουργούνται ανάγκες για νέα τμήματα ή καταργήσεις κάποιων τμημάτων. Επομένως κάθε χρόνο πρέπει να συζητάμε'. Χαρακτηριστικά ο κ. Κανδαράκης ανέφερε πως με τον 'Καλλικράτη' διαμορφώνεται διαφορετικά ο χάρτης της παιδείας. 'Για παράδειγμα τα παιδιά του Βαρυπέτρου, που πάνε σήμερα στον Αλικιανό, θα πάνε στον Δήμο Χανίων, παιδιά της Αγίας Μαρίνας, που πάνε στο Γυμνάσιο Πλατανιά, πιθανόν οι γονείς τους να θέλουν να τα πάνε στον Δήμο Χανίων. Αρα αλλάζει ο χάρτης του μαθητικού δυναμικού στους Δήμους για αυτό και λέω και επιμένω ότι θα πρέπει να γίνει νέος σχεδιασμός μετά από συζήτηση με τους δημάρχους και τους αρμόδιους του κάθε Δήμου. Επίσης, πρέπει να βλέπουμε κάποια στοιχεία της συρρίκνωσης της υπαίθρου. Κάποια σχολεία σε λίγα χρόνια πιθανόν να μην έχουν μαθητές. Επειδή από κάποιους λέγεται ότι μετά το κλείσιμο των σχολείων θα ερημώσει η ύπαιθρος θέλω να πω το εξής. Το τελευταίο πράγμα που φεύγει από κάθε χωριό είναι το σχολείο. Πρώτα φεύγουν και κλείνουν τα μπακάλικα του χωριού και πηγαίνουν και αγοράζουν από τα μεγάλα super market, μετά κλείνουν τα καφενεία και στο τέλος κλείνουν τα σχολεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια'.
Τέλος, ερωτηθείς για τα παράπονα γονέων ότι δεν έγινε διάλογος μαζί τους για τις αλλαγές που σχεδιάζονται, ο κ. Κανδαράκης απάντησε πως 'δεν έχει ανοίξει καμία κουβέντα κατ’ αρχήν, θεωρώ δημοκρατικότατο και σωστότερο ο οποιοσδήποτε διάλογος να ξεκινήσει με αυτούς που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας και του κτισίματος των σχολείων, τους νέους δημάρχους. Δεν αρνήθηκα σε κανέναν διάλογο αλλά αυτή είναι η θέση και η άποψή μου και δεν έκανα με κανέναν διάλογο πέρα από την ΕΛΜΕ και τους δημάρχους'.

Συνάντηση σήμερα στην Κάντανο

'Εμείς στηρίζουμε τους γονείς και μαζί με αυτούς θα αγωνιστούμε να μην κλείσουν τα σχολεία στον τόπο μας. Πιστεύουμε ότι δίπλα μας θα είναι η Δημοτική Αρχή και οι βουλευτές του τόπου μας', αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πανσελινιώτικης Συνεργασίας. Επισημαίνουν πως η τοπική κοινωνία του Ανατολικού Σελίνου είναι αναστατωμένη για την υποβάθμιση και το σταδιακό κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου Ροδοβανίου, αλλά και για το θέμα του Γυμνασίου.
Σημειώνεται ότι σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Γυμνάσιο της Καντάνου θα γίνει ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για το θέμα του κλεισίματος των σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου